Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο σύγχρονος χορός κάνει… απόβαση στην Καλαμαριά

Ξεχωριστές παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορού Motum

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 19 Μαρτίου το Φεστιβάλ Χορού Motum στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».  Μέχρι και τις 26/3 στη σκηνή θα ανεβούν ξεχωριστοί καλλιτέχνες με αξιόλογη πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και  θα παρουσιάσουν και θα αναδείξουν τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία σήμερα, τόσο με παραστάσεις, όσο και με masterclasses.

Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί  το Σάββατο 19/3  και ώρα 21.00 με την παράσταση «One one one» του Ιωάννη Μανταφούνη. Πρόκειται για μια «αφυπνιστική εμπειρία», όπως αναφέρουν οι συντελεστές της. Τι να περιμένετε; «Οι καλλιτέχνες μεταφράζουν συναισθήματα από το κοινό, τα μετατρέπουν για να τα στείλουν πίσω σε αυτό μέσα σε μία χορευτική φόρμα». Το έργο έχει παρουσιαστεί στο εξωτερικό και θα κάνει την πρεμιέρα του στη χώρα μας στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμαριάς.

Στις 21/3, τη “σκυτάλη” θα πάρει η ομάδα χορού «Ελεύθερη Πτώση» με το “Alternative bodies” (21.15) που θα παρουσιάσουν οι χορογράφοι ερμηνευτές Χριστίνα Μερτζάνη και Ευάγγελος Πουλίνας σε μουσική Μάρθας Μαυροειδή.

Πρόκειται για «ένα ντουέτο που διαπραγματεύεται τη διαφορετικότητα και την ένωση. Δυο διακριτά διαφορετικά σώματα, ένα γυναικείο και ένα αντρικό, προσπαθούν να συνυπάρξουν, να ενωθούν, να συμβιώσουν, να αναγνωρίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Στην προσπάθειά τους αυτή επισκέπτονται ξεχασμένες πτυχές της προσωπικότητάς τους και της εξελικτικής τους πορείας». Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Κάσσελ της Γερμανίας το 2015.

Στη συνέχεια, το ίδιο βράδυ, θα ανεβεί το «2 Point» σε χορογραφία Στέλλας Ζάννου με την ίδια να ερμηνεύει μαζί με τον Εldon Pulak, σε μουσική Pneumonoqaastric και με το τραγούδι «Με αεροπλάνα και βαπόρια» των Σαββόπουλου και Μπέλλου. Το έργο «μιλάει για τις εσωτερικές δυνάμεις που κάποιος πρέπει να ανακαλύψει μέσα του και την εσωτερική πάλη που πρέπει να βιώσει ώστε να βρει τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να πολεμήσει για τα πιστεύω του. Ενάντια στην κοινωνία, ενάντια στον εαυτό του». 

Το ντουέτο παρουσιάστηκε το 2013 και το 2014 στο Βερολίνο - Dock11, το 2015 στο Φεστιβάλ SAF στη Σαντορίνη και το 2016 στο Όλβιο στην Αθήνα.

Στις 23/3 (21.15) στη σκηνή θα παρουσιαστεί το «ΜΕΤΑ» από την ομάδα χορού ΜΑΝ σε χορογραφία Άρτεμις Λαμπίρη με ερμηνευτές την ίδια και την Κάντυ Καρρά. «Είναι ένα χορογραφικό έργο που πραγματεύεται την ανθρώπινη αντίδραση μετά από ένα μεγάλο σοκ ή μια μεγάλη μάχη. Φωτογραφίζει τη στιγμή όπου κανείς συνειδητοποιεί πως η ζωή συνεχίζεται είτε αυτός το θέλει, είτε όχι».

Το ΜΕΤΑ ξεκίνησε ως έρευνα στο πλαίσιο των 110 ετών απ’ τη συγγραφή του μανιφέστου της Ισιδώρας Ντάνκαν το Μάιο του 2013 στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν στην Αθήνα και έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ χορού.

Την ίδια μέρα η ομάδα χορού Man θα παρουσιάσει και το «The Wishing Well» σε χορογραφία Εva Recacha με ερμηνεύτρια την Μάρθα Πασακοπούλου. Πρόκειται για «ένα  έργο που διεκδικεί την αξιοπρέπεια και τη σημασία των ονείρων και των ιδανικών μας, και το ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας».

Το Wishing Well εκφράζει τη μετατροπή του χαρακτήρα της χορεύτριας μέσω της πίστης, των δεισιδαιμονιών και των διαφόρων αναμνήσεων της προσωπικής της ιστορίας.

Και η αυλαία θα πέσει με την παράσταση «Ρωμαίος +» από την ομάδα χορού «Ήρος Άγγελος» σε σκηνοθεσία, χορογραφία Πέτρου Γάλλια. Ερμηνεύουν: Νικολέτα Καρμίρη,Νώντας Δαμόπουλος ,Ιβάν Νετσιταϊλένκο, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Γάλλιας. Στην παράσταση ακούγονται σπαράγματα από το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Ρωμαίος και Ιουλιέττα".

Masterclasses θα δώσουν ο Ιωάννης Μανταφούνης (19/3, 13.00-15.00 κλασσικό μάθημα για σύγχρονους χορευτές), η Χριστίνα Μερτζάνη  (20/3 13.00-15.00 τεχνική σύγχρονου χορού, ενδυνάμωση, ακροβατικό), η Άρτεμις Λαμπίρη και Μάρθα Πασακοπούλου (23/3 13.00-15.00 χορογραφικό εργαστήρι – σύνθεση) και ο Πέτρος Γαλλιας (27/3 11.00-13.00 κίνηση και λόγος πάνω σε κείμενο).

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα masterclass που μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν επαγγελματίες χορευτές και χορογράφοι θα γίνονται από 1/3/2016 στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ