Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Άνοιξη στη Ζώγια

Νέα σειρά δράσεων στο ιστορικό καφέ με επίκεντρο τη γραφή, το θέατρο, τη μουσική και τη φωτογραφία

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η τέχνη στην πόλη μας βρήκε ένα νέο απάγκιο. Τη Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54). Μετά τις  εκδηλώσεις που έγιναν για τα 30 χρόνια λειτουργίας της, έρχεται μια νέα σειρά πολιτιστικών δρώμενων στο ιστορικό καφέ της πόλης μας. Τίτλος της; «Άνοιξη στη Ζώγια».

«Ο χώρος δεν είναι γκαλερί ή μουσική σκηνή, αλλά ένα μέρος όπου μπορεί να βρει βήμα η δημιουργικότητα», σχολίασε ο Τάσος Ρέτζιος που έχει αναλάβει την οργάνωση και επιμέλεια του προγράμματος.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του καταστήματος κ. Νίκος Κέκιας στο δεύτερο κύκλο εκδηλώσεων θα κινηθούν στους ίδιους βασικούς άξονες: θέατρο, μουσική, εικαστικά (φωτογραφία) και γραφή.

Από την πλευρά του ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης υπεύθυνος για το μουσικό πρόγραμμα είπε πως στις «Μουσικές Εκπλήξεις», όπως θα ονομαστούν οι μουσικές βραδιές, θα φιλοξενηθούν καταξιωμένοι και νέοι καλλιτέχνες της πόλης. Πιο συγκεκριμένα θα ακούσουμε τους:  Χειμερινούς Κολυμβητές (9/5), το Διογένη Δασκάλου (13/4), το Πολυφωνικό Σχήμα Διώνη (24/4), τον Ζακ Στεφάνου και τον Γιάννη Βενιαμίν (17/3), τον Κώστα Μαγγίνα και τον Γιώργο Μουχτάρη (20/4), τον Σταύρο Ζαφειρίου (11/5), το Trio Tango (26/5), το Swing Trio (9/6), τον Δρόσο Κουτσοκώστα (10/3), τους Ιχνηλάτες της Παράδοσης (14/4) και το Σύνολο Ρεμπέτικης Μουσικής του ΠΑΜΑΚ (31/3).

Στο εικαστικό μέρος τους τοίχους της Ζώγιας θα «ντύσουν» με τις φωτογραφίας τους ο Γιάννης Τζέμος (με την έκθεσή του, που έχει φωτογραφίες μουσικών τις οποίες τράβηξε το 1997-98, ανοίγει αύριο στις 19.30 ο κύκλος «Άνοιξη στη Ζώγια»), η Φλώρα Χατζηπαντελή (11/4), αλλά και η ομάδα του Rejected (10/5).

Στο θεατρικό κομμάτι, πέρα από το ΚΘΒΕ που θα δείξει την «Ανασκαφή 2» (30/3 και 19/5), το δεύτερο μέρος του θεατρικού αναλογίου με πιο σύγχρονους συγγραφείς, οι Νέες Μορφές θα παρουσιάσουν τη «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» της Λένας Κιτσοπούλου, ειδικά σχεδιασμένη για το χώρο (6/5).

Στο κομμάτι του λόγου οι «Βραδιές με τη γραφή» έχουν τη σφραγίδα του Γιάννη Κοτσιφού ο οποίος θα συζητήσει με τους: Κυριάκο Γιαλένιο (6/4), Δώρα Κασκάλη (28/3), Νικόλα Σεβαστάκη (18/4), Σάκη Σερέφα (18/5), Γιώργο Σκαμπαρδώνη (30/5).

Δύο «Κυριακές με παιδικές σελίδες», θα περάσουν τα παιδιά μαζί με τον  Άρη Δημοκίδη (17/4) και την Έλενα Αρτζανίδου (17/5).

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο 12ωρος Μαραθώνιος ανάγνωσης που θα γίνει την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ με περισσότερους από 50 Θεσσαλονικείς να διαβάζουν τη «Μεγάλη Πλατεία» του Νίκου Μπακόλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους