Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η διαφορετικότητα φοβίζει»

Η ομάδα aloof ανεβάζει την παράσταση «Σωσίβιος» που μιλά για έναν τον 13ο θεό του Ολύμπου, που είναι αλλιώτικος από τους άλλους και γι αυτό τον εξορίζουν

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Οι θεοί στον Όλυμπο ήταν 12. Έτσι λέει η μυθολογία. Όμως στο θεατρικό "που παίζεται στο Θέατρο Φαργκάνη είναι 13. Ο 13ος είναι ο «Σωσίβιος» και είναι ο κεντρικός ήρωας της ομώνυμης παιδικής παράστασης που σκηνοθετεί η Δέσποινα Πανταζή και που θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 19/3, 2 και 16/4  από την ομάδα “aloof”. Ο Σωσίβιος είναι ένας αλλιώτικος θεός που, όταν αποδεχτεί την διαφορετικότητά του, θα αλλάξει η ζωή του, εξήγησαν οι συνετελεστές , μιλώντας για την παράσταση.

-Το 13 είναι ένας αριθμός που έχουμε συνδυάσει με την ατυχία. Τι θα συμβεί με τον Σωσίβιο; Είναι τελικά άτυχος όπως υποστηρίζουν οι υπόλοιποι 12 θεοί του Ολύμπου;

-Ο Σωσίβιος είναι ο 13ος Θεός του Ολύμπου. Ένας διαφορετικός Θεός, η παραφωνία στην τέλεια αρμονία των 12, ένας Θεός που περισσεύει. Οι υπόλοιποι 12 θεοί τον θεωρούν κακότυχο και υπεύθυνο για όλες τις αναποδιές που τους συμβαίνουν, συνωμοτούν εναντίον του και αποφασίζουν να τον εξορίσουν από τον Όλυμπο. Η διαφορετικότητα δεν φοβίζει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τους Θεούς.

 

-Ο κεντρικός ήρωας βρίσκει τον πραγματικό του εαυτό όταν εξοριστεί. Πώς λειτουργούν οι δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος;

-Ο Σωσίβιος δημιουργικός και ευφυής, βρίσκει τον πραγματικό του εαυτό στην εξορία του. Αλλάζει τη μοίρα του και βοηθάει τους ανθρώπους να πράξουν το ίδιο με μοναδικά του όπλα το μυαλό, την αγάπη και τη συντροφικότητα. Αξίες πανανθρώπινες στο πέρασμα των αιώνων.

-Τι θέλετε να πείτε μέσα από αυτή την ιστορία στα παιδιά;

-Η ιστορία μας μιλά για τις θαυμαστές ικανότητες του νου, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ενσυναίσθηση, τη φιλία και τη συμφιλίωση με το θάνατο, με ένα τρόπο κωμικό αλλά ιδιαίτερα κατανοητό στα παιδιά.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός των σκηνικών και των κοστουμιών της παράστασης εκτός από αισθητικούς και λειτουργικούς σκοπούς στοχεύει και στον προβληματισμό του κοινού, κυρίως των παιδιών, γύρω από  τους τρόπους διαχείρισης άχρηστων υλικών μέσα από την αξία της μεταποίησης και επαναχρησιμοποίησης  τους.

Αυτές οι πρακτικές έχουν εφαρμοστεί με ευρηματικό και δημιουργικό τρόπο στη συγκεκριμένη παράσταση έτσι ώστε να παρακινήσουν και να εμπνεύσουν τα παιδιά. Καλαμάκια που μεταμορφώνονται σε περικεφαλαίες, παραμάνες που γίνονται πολύτιμα κοσμήματα και αυγοθήκες που μεταλλάσσονται σε σκαμπό, αποτελούν κάποια παραδείγματα από τα «θεϊκά» σκηνικά στοιχεία.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την παράσταση;

-Η αρχαία μυθολογία είναι γεμάτη ιστορίες με ήρωες και τα κατορθώματα τους. Ο δικός μας Σωσίβιος, είναι στην πραγματικότητα ένας αντιήρωας, οι περιπέτειες του οποίου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της ιστορίας μας.

-Ποια τα επόμενα σχέδια για την ομάδα σας;

-Ετοιμάζουμε μία θεατρική παράσταση για ενήλικες αυτήν την φορά και μια ταινία μικρού μήκους. Ποιος ξέρει ίσως και τον Σωσίβιο 2.

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτιδα

Η Δέσποινα Πανταζή είναι σκηνοθέτης-συγγραφέας. Η πορεία της στο θέατρο ξεκινάει από το Θεατρικό Εργαστήρι της Ρούλας Πατεράκη, με πολλές παραστάσεις ως ηθοποιός. Το 1978, ιδρύει το Καφεθέατρο Θεσσαλονίκης μαζί με τον Φούλη Μπουντούρογλου και στις αρχές του 80, την ομάδα Θεατρική Διαδρομή, με πολλές παραστάσεις στο ενεργητικό τους. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία τηλεοπτικών παραγωγών – ντοκιμαντέρ με πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Θάσο και είναι υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου Θάσου.

 

Κείμενο: Στέλιος  Ναλμπάντης, Σκηνοθεσία: Δέσποινα Πανταζή, Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Γκαγκάκη – Φανή Μπουντούρογλου, Φωτισμός : Ιφιγένεια Γιαννιού, Video: Πάνος Μπουντούρογλου, Ενδυματολογικά στοιχεία – Μακιγιάζ: Λουΐζα Φιλίππου, Υπεύθυνη οπτικής επικοινωνίας: Λήδα Τσουκαλά, Χορογραφίες – Κίνηση: Ξανθίππη Παπαδοπούλου, Μουσική – Σύνθεση τραγουδιών : Παναγιώτης Μ..

Παίζουν : Δημήτρης Αϊναλής, Λίνα  Αλιχανίδου, Κατερίνα Γκαγκάκη, Μιχάλης Ζουριδάκης, Βάγια Θώμου, Γιώργος Κυργίδης, Στράτος Λαζαρίδης, Φανή Μπουντούρογλου, Στέλιος Ναλμπάντης, Μαρία Σουλτογιάννη, Κατερίνα Σταμνά, Θοδωρής Τρεμόπουλος, Κώστας Τσουγκράνης, Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου .

Χρήσιμα

Παραστάσεις Σάββατο 19/3, 2/4 16/4 στις 19:00. Πληροφορίες - κρατήσεις στο 2310 960 063 και στο 6936885285. Γενική είσοδος 7€. Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ