Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη είναι... της μόδας!

Οικογενειακές επιχειρήσεις και συνεργασίες το μυστικό της επιτυχίας

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πώς πορεύονται δημιουργοί στο εμπορικό κέντρο της πόλης; Η ποιότητα βρίσκει ανταπόκριση; Και τι διαφορετικό παράγεται στην πόλη;

Τις απαντήσεις έδωσαν οι ίδιοι οι παραγωγοί- δημιουργοί, στο θεματικό περίπατο που διοργάνωσε το Handpeak το περασμένο Σάββατο 12/3/2016 με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη είναι... της μόδας!».

Οι περισσότεροι παίρνουν τα ηνία από τους γονείς τους, εξελίσσουν τις επιχειρήσεις τους και προσθέτουν νέα στοιχεία.

Ο Γιάννης Γουναρίδης έμαθε την τέχνη του κοσμηματοπώλη από τον πατέρα του. Αγόρασε πρώην αποθήκη γνωστού εκδότη της πόλης και έστησε το κατάστημά του στη στοά Εγνατίας 45, το Bord de l'eau design factory. Εκεί φτιάχνει κοσμήματα με έντονα βιομηχανικό στοιχείο.

Το tai.mo, είναι μια ανάλογη περίπτωση: η μητέρα ήταν μοντελίστ – πατρονίστ. Η κόρη γραφίστρια. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και εδώ και 3 μήνες έκαναν κατάστημα που πουλάει στη λιανική, ρούχα χειροποίητα, ενώ ήδη άρχισαν να φτιάχνουν και τσάντες και κοσμήματα.

Από τη μητέρα της έμαθε η Ιουλία Μαλενκώβα μια διαφορετική τεχνική ύφανσης. Από το 2003 φτιάχνει ενδύματα και αξεσουάρ με μαλλί, ενώ εδώ και 2 χρόνια μπορεί κανείς να τα βρει και το κατάστημά της στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου που θυμίζει κάτι από άλλη εποχή.

Οικογενειακή επιχείρηση πρώτης γενιάς το κατάστημα δερμάτινων ειδών Romba's στο οποίο εργάζονται η Νάνσυ Ρόμπα, ο Γιάννης και ο Στέλιος Τερζόπουλος. Φτιάχνουν χειροποίητα υποδήματα με ονόματα όπως Άρτεμις, Κασσάνδρα και Κλειώ, αλλά και τσάντες.

«Υποσχόμαστε ποιότητα και καλή δουλειά, έστω κι αν οι πελάτες είναι λίγοι, αλλά καλοί», είπε η μητέρα και “αρχηγός” της επιχείρησης.  

Οικογενειακή είναι η επιχείρηση εμπορίας κουμπιών που έχει η Ραχήλ Ανδρεάδου, μαζί με τον αδερφό της στην οδό Πτολεμαίων. Η ίδια όμως, ένιωθε την ανάγκη να κάνει κάτι που να απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες. Έτσι άρχισε να φτιάχνει περίτεχνα κοσμήματα με κουμπιά και μπορεί κανείς να τα δει στο Art2wear.

Συνδυαστικά δουλεύουν ο Νίκος Γιούρης και η Σταυρούλα Οικονόμου που έχουν ένα διπλό κατάστημα στην πλατεία Άθωνος. Ο πρώτος είναι γραφίστας και η δεύτερη φτιάχνει κοσμήματα με ασήμι, αμέθυστο, μετάξι και άλλα υλικά.

Στην αντίπερα όχθη, η Ελένη Χασιώτη εργάζεται μόνη, όμως έχει στο πλάι της καλούς συνεργάτες. Μετέφερε πρόσφατα το εργαστήρι της στην οδό Φιλίππου, στην Αρχαία Αγορά, και συνεχίζει να αποτελεί εγγύηση για το καλό ένδυμα.

Όλοι τους υπηρετούν τη μόδα στην πόλη μας. Και προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα. Όσο για την κρίση; «Έβαλε πρόσθετους προβληματισμούς. Τη ζούμε με τους φόρους που έρχονται. Όμως κάνουμε αυτό που αγαπάμε και όποτε βρίσκει ανταπόκριση και στους πελάτες η δημιουργικότητά μας νιώθουμε διπλή χαρά», σχολίασε ο κ. Γουναρίδης.

Στις συνεργασίες, εντός και εκτός συνόρων, εστίασε η κα Χασιώτη, εξηγώντας πως η μία δουλειά φέρνει την άλλη. «Σε μια επίδειξη που έκανα στο Block33, γνώρισα τους Lindy Hop. Και έπειτα σε ένα Φεστιβάλ σουίγνκ στον Αρμενιστή γνώρισα Ιταλούς και Γερμανούς που ενδιαφέρθηκαν για τη δουλειά μου», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, πρόσθεσε, ένα καλοραμμένο και διαχρονικό ρούχο είναι επένδυση και δεν φεύγει από τη μόδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μαζεύονται τα αντικείμενα από το σημείο της δολοφονίας του Άλκη
Αίτημα από τη δομή «Εις το Όνομα του Άλκη» προς το δήμο Θεσσαλονίκης, για δημιουργία μνημειακού χώρου στο σημείο
Θεσσαλονίκη: Μαζεύονται τα αντικείμενα από το σημείο της δολοφονίας του Άλκη