Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 1ο Γυμνάσιο Αρρένων, το στολίδι ανοιχτό για το κοινό! (ΦΩΤΟ)

Μπορείτε να δείτε έως τις 19.00 τη νέα του όψη μετά τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου – Σήμερα γίνεται η διοικητική παραλαβή

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Παλιοί και νέοι μαθητές, καθηγητές, απλοί περαστικοί, αλλά και λάτρεις της αρχιτεκτονικής, έχουν έναν κοινό προορισμό σήμερα: το παράρτημα του 1ου Γυμνασίου Αρρένων επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 3-5.

Το σχολείο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο για το κοινό μέχρι τις 19.00.

Μάλιστα από σήμερα γίνεται και η διοικητική παραλαβή και το κτίριο περνά πλέον στη διαχείριση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εργασίες αποκατάστασής του είχαν ξεκινήσει τον Απρίλη του 2013. Ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβρη του 2015 και το έργο παραδόθηκε από την ανάδοχο εταιρεία στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη στις 23/3/2016.

Να υπενθυμίσουμε ότι το παράρτημα του 1ου Γυμνασίου Αρρένων είχε υποστεί ζημιές  από το σεισμό του 1978. «Το κτίριο ήταν σχεδόν πλήρως κατεστραμμένο. Έπρεπε να επιλυθούν τα προβλήματα στατικότητας, ενώ υπήρχαν στοιχεία διάβρωσης, και προβλήματα στα δάπεδα και στην οροφή. Χρησιμοποιήσαμε παραδοσιακά υλικά και τεχνικές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχική κατασκευή του κτιρίου. Για παράδειγμα βάλαμε κουρασάνι στα εξωτερικά επιχρίσματα», εξήγησε στο typosthes.gr ο πολιτικός μηχανικός και εργοταξιάρχης του έργου κ. Αλέξανδρος Χόρτης.

Συμπλήρωσε πως στο διάστημα από την ολοκλήρωση του έργου μέχρι την παράδοσή του έγιναν κάποιες συμπληρωματικές εργασίες όπως η υποστύλωση του διατηρητέου δέντρου που υπάρχει στην αυλή του σχολείου, αλλά και η δημιουργία νέου συστήματος άρδευσης για τον χλοοτάπητα που βρίσκεται στην διοικητική είσοδο από την οδό Βασιλίσσης Όλγας.

Όσο για τη διαρρύθμιση του χώρου; Στο υπόγειο βρίσκονται οι χώροι υγιεινής (wc ανδρών, γυναικών και ΑμεΑ), κουζίνα και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, στο ισόγειο θα στεγαστούν βοηθητικές αίθουσες διδασκαλίας (για ξένες γλώσσες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές – ειδικά για το εργαστήριο πληροφορικής η μεταφορά του θα γίνει τη Δευτέρα 4/4//2016) και στον 1ο όροφο θα στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες (γραφεία καθηγητών). Το κτίριο ενώνεται με σκάλες με το 1ο Γυμνάσιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και η κύρια είσοδος είναι από την οδό Σπάρτης.

Για την ιστορία…

Το 1899 ο Γιόσεφ Ισαάκ Μοδιάνο, μέλος μιας από τις σημαντικότερες οικογένειες Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αγόρασε στην τοποθεσία Τζανλίκ την έκταση όπου σήμερα βρίσκεται το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Βασιλίσσης Όλγας – Αγίας Τριάδος – Σπάρτης – Παρασκευοπούλου, όπου έχτισε μεταξουργείο και μια διώροφη έπαυλη, σημερινό κτίριο του Α’ Γυμνασίου, Βίλα Γιόσεφ Μοδιάνο.

Μετά το θάνατό του το ακίνητο περιήλθε στην οικογένειά του. Τα ίχνη της κληρονομικής ιδιοκτησίας χάνονται εξαιτίας των διωγμών των Εβραίων από τους Ναζί.

Μεταπολεμικά (1946-1958) το ακίνητο δεσμεύτηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Αρχικά παραχωρήθηκε για στέγαση οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων. Από το 1960 με παραχώρηση του υπουργείου Παιδείας και Εθνικών Θρησκευμάτων χαρακτηρίστηκε ως παράρτημα του 1ου Γυμνασίου Αρρένων, που στεγάζονταν στο όμορο κτίσμα (Βίλα Χατζή – Μήσεφ) μέχρι το σεισμό του 1978, οπότε και εκκενώθηκε λόγω ακαταλληλότητας.

Να αναφέρουμε πως ο προϋπολογισμός του έργου αποκατάστασης του παραρτήματος του 1ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης ήταν 2.560.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ