Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Θησαυροί» στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ! (ΦΩΤΟ)

Μια ξενάγηση στην ιστορία της και στις συλλογές της κέγινε με αφορμή την 13η ΔΕΒΘ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένα αρχέτυπο λεξικό του 1499, ένα βιβλίο για τα ελληνικά σμάλτα με φύλλα χρυσού που τυπώθηκε στην Πετρούπολη το 1829, μια βενετσιάνικη έκδοση για τον Αριστοτέλη του 1503, μια έκδοση του Στρέιτ του 1694, θεατρικά έργα του Σαίξπηρ με χειρόγραφη μετάφραση και πρωτότυπες παρτιτούρες από τη συλλογή του Ιωάννη Μάντακα είναι μερικά μόνο από τα σπάνια βιβλία που διαθέτει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Και όσοι τυχεροί παρακολούθησαν την ξενάγηση που έγινε σε αυτήν σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης τα είδαν από κοντά!

 

Το νέο κτίριο

 

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ άρχισε να λειτουργεί το 1927 στην Παλιά Φιλοσοφική Σχολή. Το 1974 η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ στεγάστηκε σε δικό της τετραώροφο κτίριο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης. Και το 2000 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Στο τελευταίο έγινε η ξενάγηση από τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής κ. Τάσο Κωτσιόπουλο (σημ. που μαζί με την κα. Μόρφω Παπανικολάου και την κα. Ρένα Σακελλαρίδου σχεδίασαν το νέο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης). Ο ίδιος εξήγησε πως έφτιαξαν ένα χώρο που συνδυάζει φυσικό με τεχνητό φως, που έχει στο κέντρο το αναγνωστήριο και στο ανώτερο τμήμα βιβλιοστάσιο. Μάλιστα στο τελευταίο υπάρχουν και αναλόγια. Στο υπόγειο υπάρχει κλειστό βιβλιοστάσιο, ενώ στο πατάρι βρίσκονται εφημερίδες. Το παλιό με το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης χωρίζει ένας τούβλινος τοίχος, και ένα μονοπάτι, ενώ υπάρχουν αντιηλικά στοιχεία (κατακόρυφα στοιχεία περιμετρικά του για την προστασία από τον ήλιο). «Ωστόσο είναι ένα κτήριο 20 χρόνων και θέλει συντήρηση», σχολίασε ο καθηγητής.

 

Οι συλλογές

 

Περί τους 8.000 τόμους είχε αρχικά η Κεντρική Βιβλιοθήκη από διάφορες δωρεές (Γ.Κωνσταντινίδη, από την Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών). Στη συνέχεια η συλλογή της εμπλουτίστηκε από νέες δωρεές Πάλλης, Σβώλος, Δεληγιάννης, Γράβασης κ.ά.. Αυτή τη στιγμή έχει μια σειρά από συλλογές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη Συλλογή Ι. Τρικόγλου, , Αλ. Δελμούζου, Μ. Τριανταφυλλίδη, για το Μακεδονικό, αλλά και διδακτορικών διατριβών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύει η κλειστή συλλογή με σπάνια βιβλία, που αριθμεί περί του 5000 τίτλους. Μάλιστα αναφέρθηκε κατά την ξενάγηση ότι υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν και να φυλάσσονται όλα τα σπάνια βιβλία στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Θα είναι από αρχέτυπα μέχρι εκδόσεις του 1840.

Ενοποίηση βιβλιοθηκών;

 

Σήμερα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ εργάζονται 33 άτομα, και 110 στις 42 περιφερειακές βιβλιοθήκες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Όμως στόχος είναι, όπως ανέφερε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης κα Κατερίνα Νάστα, να γίνει ενοποίηση των βιβλιοθηκών. «Αυτή τη στιγμή οι περιφερειακές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το ίδιο ωράριο όπως η Κεντρική Βιβλιοθήκη», σημείωσε.

Πότε λειτουργεί

 

Να αναφέρουμε πως αυτή τη στιγμή το ωράριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης είναι καθημερινά 08.00-02.00 , το Σαββατοκύριακο 08.00-24.00 και κατά τις τρεις εξεταστικές περιόδους λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Βιβλία μπορεί κανείς να διαβάσει εάν είναι φοιτητής, ερευνητής ή εάν απλά θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του. Ξεναγήσεις σε αυτήν γίνονται κατόπιν συνεννόησης.

Διοργάνωση ξενάγησης: Βιβλίων Τόποι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ