Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μάχη τζίνι – ανθρώπων

Στο νέο μυθιστόρημα του Σαλμάν Ρούσντι «Δύο χρόνια, οκτώ μήνες και είκοσι οχτώ νύχτες»

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τα ιδιόρρυθμα, φτιαγμένα από άκαπνη φωτιά, τζίνι έχουν πόλεμο και στο διάβα τους θα βρεθούν οι άνθρωποι. Αλίμονο στους θνητούς. Στον απόηχο της σφοδρής καταιγίδας που πλήττει τη Νέα Υόρκη, μια σειρά από γεγονότα αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, γίνονται μαριονέτες στα χέρια των τζίνι. Ένα μωρό που αποκαλύπτει τη κατάχρηση χρημάτων και εξουσίας, ένας κηπουρός που αιωρείται λίγα εκατοστά πάνω από τη γη και μια σαγηνευτική χρυσοθήρας θα επιστρατευτεί για να πολεμήσει δυνάμεις ισχυρότερες από κάθε φαντασία. Η βία και ο φανατισμός κυριαρχούν.

Κακά πνεύματα επιθυμούν να κυριαρχήσουν. Εποφθαλμιούν την εξουσία. Υπάρχουν όμως και καλά τζίνι.

Ειδικότερα η Ντούνια, που αγαπά τους ανθρώπους, ερωτεύεται κάποιους από αυτούς και θέλει να τους σώσει. Α! Και αγαπά τις ιστορίες. Τέτοιες που θα της αφηγηθεί ο φιλόσοφος Ιμπν Ρουσντ ώστε να την ηρεμεί.

Και η αγάπη τους πόσο θα κρατήσει; Ακόμη και μετά θάνατον;

Ο Σαλμάν Ρούσντι στο «Δύο χρόνια, οκτώ μήνες και είκοσι οχτώ νύχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, φτιάχνει ένα σύμπαν εμπνευσμένο από τους μύθους της γενέτειράς του, της Ινδίας, αλλά και της Ανατολής εν γένει. Ο δημιουργός του πολυσυζητημένου βιβλίου «Σατανικοί στίχοι», καλεί εδώ τον αναγνώστη σε ένα διαφορετικό ταξίδι, όπου το ρεαλιστικό μπλέκεται με το μαγικό. Παράλληλα κάνει αναφορές στον φανατισμό που διατρέχει τον κόσμο ανά τους αιώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ