Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 82 μουσικοί σε μια συναυλία υπέρ των προσφύγων!

Αλλά και ένας διακεκριμένος φωτοδημοσιογράφος της Ευρώπης το έργο του οποίου θα πλαισιώσει την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ογδόντα Έλληνες μουσικοί, ηλικίας 15 έως 60 ετών, δύο νέοι καλλιτέχνες από το Ιράκ και τη Συρία και ένας διακεκριμένος φωτοδημοσιογράφος της Ευρώπης θα συναντηθούν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ1) στις 8 Ιουνίου, ώρα 21.00, για να αναδείξουν με ήχους, λόγια και εικόνες το σύγχρονο δράμα των προσφύγων.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του ΟΜΜΘ σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – Helexpo, σε έναν κοινό, διττό σκοπό: στην οικονομική ανακούφιση των εξοστρακισμένων οικογενειών του πολέμου και στην καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθησίας για τον πόνο των άλλων.

Επί σκηνής θα συμπράξουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Έλληνα μαέστρου Μίλτου Λογιάδη. To ρόλο της σολίστ αναλαμβάνει στο βιολί η Αναστασία Βαϊνά, 19χρονη μουσικός από τη Θεσσαλονίκη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων (EUYO).

Ως μια από τις σημαντικότερες συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε αυτή τη βραδιά που ετοιμάζεται, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ κ. Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ενώ εστίασε και στο γεγονός πως θα υπάρχει και «η ζωντανή παρουσία προσφύγων μουσικών, τους οποίους πρόσφατα γνωρίσαμε και προσεγγίσαμε στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών». Πρόκειται για τον Ντιγιάρ Ουρέν (Diyar Üren), κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ (που θα παίξει σάζι), και την Χέβεν Κέλο (Heven Kello), επίσης κουρδικής καταγωγής από τη Συρία(στο τραγούδι), που θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο πρόεδρος Δ.Σ. ΟΜΜΘ Νικήτας Μυλόπουλος, ανέφερε πως «Πριν από 2 μήνες ο ΟΜΜΘ διοργάνωσε συναυλία στον προσφυγικό χώρο των Διαβατών». Εκεί γνώρισαν και τους δύο πρόσφυγες καλλιτέχνες. Συμπλήρωσε δε ότι στη χώρα μας ήδη υπάρχει ένα πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, όμως πρέπει να διευρυνθεί περισσότερο.

«Αυτή η συναυλία δείχνει πως η αλληλεγγύη πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας Μην ξεχνάτε πως οι περισσότεροι είμαστε όλοι παιδιά και εγγόνια προσφύγων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ-HELEXPO Τάσος Τζήκας.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κα Έλλη Χρυσίδου είπε πως «η μουσική είναι ένα σημαντικό μέσο για να μην υπάρχουν σύνορα και να επικοινωνούν οι λαοί μεταξύ τους».

Το πρόγραμμα

Οι δύο ορχήστρες, θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της κλασικής και μεταρομαντικής περιόδου της λόγιας μουσικής. Πρόκειται για το συγκινησιακά φορτισμένο «Αντατζιέτο» από την 5η Συμφωνία του Αυστριακού συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ, το εσωστρεφές «Ποίημα», έργο 25 για βιολί και ορχήστρα, του Ερνέστ Σωσόν και την περίφημη 40ή συμφωνία σε σολ ελάσσονα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Κατά το πρώτο μέρος της συναυλίας οι μελωδίες του Γκούσταβ Μάλερ εικονογραφούνται με τις μετακινούμενες μάζες και τα πληγωμένα πρόσωπα προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτά αποτυπώνονται στο φωτογραφικό φακό του Νίκου Πηλού. Οι εικόνες του βραβευμένου φωτοδημοσιογράφου προβάλλονται στην οθόνη της κεντρικής σκηνής και επί 10 λεπτά συγχρονίζονται με την εκτέλεση της θλιμμένης και γαλήνιας μουσικής του Αυστριακού συνθέτη από  τα δύο ορχηστρικά σύνολα.

Οι προβαλλόμενες φωτογραφίες προέρχονται από το τελευταίο έργο του Νίκου Πηλού με τίτλο «Τα Σύνορα Σκοτώνουν» (Borders Kill).

Οι εισπράξεις από την πώληση των  εισιτηρίων θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση των συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

Είσοδος: 12€, 10€, 8€ (μαθητικά/φοιτητικά/κάρτα ανεργίας). Προπώληση: www.tch.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί