Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Baftas 2015: Οι μεγάλοι νικητές και οι μεγάλοι χαμένοι της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ποιοι σήκωσαν το βρετανικό αγαλματίδιο

Την τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο London's Royal Opera House παρουσίασε ο Stephen Fry.

Ο Eddie Redmayne ήταν ο μεγάλος νικητής της Βρετανικής κινηματογραφικής βραδιάς, που κέρδισε το Bafta Α' Αντρικού Ρόλου για τον ρόλο του ως καθηγητής Στίβεν Χώκινγκ στην ταινία The Theory of Everything. O Redmayne δήλωσε: "ήταν μια από τις καλύτερες νύχτες της ζωής μου". Η ταινία κέρδισε επίσης το βραβείο για Καλύτερη Βρετανική Ταινία και για Διασκευασμένο Σενάριο.

Το δράμα ενηλικίωσης Boyhood - το οποίο γυριζόταν για 12 χρόνια με τους ίδιους πρωταγωνιστές - κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας με τον σκηνοθέτη του Richard Linklater να παίρνει και το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Η Patricia Arquette κέρδισε επίσης το Bafta Β' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία.

Η Julianne Moore κέρδισε το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως καθηγήτρια γλωσσολογίας που αποκτά την νόσο Αλτζχάιμερ. Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, ευχαρίστησε "όλη την κοινότητα πληγέντων από την νόσο που διέθεσαν γενναιόδωρα τον χρόνο τους και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους".

Η κωμωδία του Wes Anderson The Grand Budapest Hotel κέρδισε τα περισσότερα βραβεία της βραδιάς - πέντε στο σύνολο - για Σχεδιασμό Κοστουμιών, Σχεδιασμό Παραγωγής, Μακιγιάζ και Μουσικής Επένδυσης, με τον Anderson να κερδίζει και το πρώτο του Bafta για Πρωτότυπο Σενάριο.

Το μουσικό δράμα Whiplash παρέλαβε επίσης τρία βραβεία, για Μοντάζ, Ήχο και Β' Αντρικό Ρόλο στον ηθοποιό J. K. Simmons, ο οποίος ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Damien Chazelle για "το δώρο που αποτέλεσε αυτός ο χαρακτήρας".

Το δράμα για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, The Imitation Game, με τον Benedict Cumberbatch στον ρόλο του μαθηματικού που έσπασε τον κώδικα των Γερμανών, Alan Turing, δεν απέσπασε κάποιο βραβείο παρά τις εννιά του υποψηφιότητες.

Το Birdman μπορεί να κέρδισε μόνο το Bafta Καλύτερης Φωτογραφίας, αλλά αυτό το σαββατοκύριακο κέρδισε το πρώτο βραβείο στα Guild Awards στην Αμερική, που έχει αποδειχτεί πολύ καλός οιωνός για την επιτυχία στα Όσκαρ.

Η Πολωνικής παραγωγής Ida, που επικεντρώνεται σε μια νεαρή γυναίκα η οποία εκπαιδεύεται να γίνει μοναχή, κέρδισε το Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων πήρε το The Lego Movie, η απουσία του οποίου από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ προκάλεσε σοκ.

Ο πρωταγωνιστής του Unbroken Jack O' Connell, κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου, η μόνη κατηγορία βραβείου που ψηφίζεται από κοινό.

Η ταινία ιρλανδικής παραγωγής Boogaloo and Graham κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ για Καλύτερη Ταινία Animation βραβεύτηκε το The Bigger Picture. Και οι δύο ταινίες είναι επίσης υποψήφιες για Όσκαρ.

Ο σκηνοθέτης Mike Leigh, τιμήθηκε από την επιτροπή των Bafta και την BBC Films για την συνεισφορά του στον βρετανικό κινηματογράφο.

Το διαπλανητικό Interstellar του Christopher Nolen κέρδισε το βραβείο Καλύτερων Οπτικών Εφέ, ενώ στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε το Citizenfour.

Τέλος, τo Βραβείο Bafta Καλύτερου ντεμπούτου από Βρετανό σεναριογράφο, σκηνοθέτη ή παραγωγό, πήγε στους δημιουργούς του βρετανικού δράματος Pride, Stephen Beresford και David Livingstone.

Τα φετινά Bafta δεν επιφύλασσαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά προετοιμάζουν το έδαφος για την συναρπαστική μάχη που θα ακολουθήσει στα Όσκαρ σε δυο περίπου βδομάδες.

Θα επαναλάβει άραγε το Boyhood την βρετανική του επιτυχία κερδίζοντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας;

Τα τελευταία έξι χρόνια, οι νικητές που επέλεξε η Βρετανική Ακαδημία έχουν κερδίσει και το αντίστοιχο Όσκαρ. Πέρυσι ήταν το 12 Years A Slave και πριν από αυτό τα The Artist, The King's Speech, The Hurt Locker και Slumdog Millionaire.

Αλλά τα Baftas είναι παγκόσμια βραβεία με μια μικρή τοπική γεύση και μόλις το 20% της Αμερικανικής Ακαδημίας αποτελείται από Βρετανούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα