Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Pride: Όταν οι ομοφυλόφιλοι στήριξαν τους ανθρακωρύχους

Παρουσίαση της ταινίας που θα βγει αύριο στις αίθουσες

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στη Μεγάλη Βρετανία της εποχής της Θάτσερ μερικοί γκέι και μία λεσβία αντιλαμβάνονται ότι ο εκφοβισμός και η καταπίεση που βιώνουν από την πολιτική εξουσία οι ανθρακωρύχοι που απεργούν, έχει κάποιες ομοιότητες με τον εκφοβισμό που βιώνουν οι ίδιοι, ως ομοφυλόφιλοι.

Ξεκινούν λοιπόν μια εκστρατεία αλληλεγγύης για να τους βοηθήσουν οικονομικά. Δεν θα είναι όμως όλα ρόδινα. Και οι δύο πλευρές έχουν τις ενστάσεις τους. Οι γκέι γιατί έχουν βιώσει ρατσιστικές επιθέσεις από ανθρακωρύχους και από τη συντηρητική κοινωνία και οι κλειστές κοινωνίες γιατί έχουν μάθει να αποκλείουν το διαφορετικό.

Τελικά οι ενστάσεις θα καμφθούν μετά κόπων και βασάνων. Οι πρώτοι θα φτιάξουν μια ομάδα που ονομάζεται «Λεσβίες και Γκέι υποστηρίζουν τους ανθρακωρύχους». Θα συγκεντρώσουν χρήματα και θα βοηθήσουν απεργούς ανθρακωρύχους ενός χωριού της Ουαλίας. Θα τους μάθουν να κοιτούν πιο αισιόδοξα τη ζωή, πώς να συγχωρούν, πώς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να μην γίνονται έρμαια στις εκφοβιστικές πρακτικές της πολιτικής εξουσίας που ήθελε να τους οδηγήσει να σταματήσουν την απεργία τους.

Οι δεύτεροι γυρνούν τελικά πίσω στις δουλείες τους όμως σε αντίκρισμα της στήριξης που είχαν ανέλπιστα κερδίσει, αναγνωρίζουν δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους στην αρχή διακήρυξης του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ταινία «Pride» του Matthew Warchus που προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Καννών εμπνέεται από μια πραγματική ιστορία (στους τίτλους έναρξής της βλέπουμε και στιγμιότυπα από την πραγματική εκδήλωση του Pride στη Μεγάλη Βρετανία το 1985) και μιλά για το πώς να δίνει κανείς μια μάχη, έστω κι αν δεν την κερδίσει τελικά, ή τουλάχιστον όχι όπως την ονειρευόταν. Αξιοποιεί στο έπακρο τη βρετανική μουσική για να μας εισάγει στα έτη 1984-85 όπου εκτυλίσσεται ταινία.

Τέλος δεν παραλείπει να θίξει και το θέμα του Aids που την εποχή εκείνη είχαν περάσει μόλις λίγα χρόνια αφότου είχε αναγνωριστεί για πρώτη φορά.

Στα πλην της ταινίας η αφήγηση που ακολουθεί την πεπατημένη, δίχως να προκαλεί εκπλήξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»