Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εξώδικο στον ΟΑΣΘ για τα… κρατημένα ρέστα!

Χιλιάδες ευρώ βγάζει ο ΟΑΣΘ, κρατώντας τα ρέστα

Το γεγονός πως τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων εντός του ΟΑΣΘ είναι ακριβότερα και δεν δίνουν ρέστα έχει κατά καιρό απασχολήσει όλους τους Θεσσαλονικείς. Ο δικηγόρος κ. Μανώλης Λαμτζίδης αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό, στέλνοντας εξώδικη αναφορά στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών.

Ο κ. Λαμτζίδης είναι πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμαριάς και έφτασε στο σημείο να κάνει εξώδικη αναφορά μετά την δημοσιοποίηση των κερδών που αφήνει στον ΟΑΣΘ αυτή η «παγκόσμια πρωτοτυπία».

Όπως αναφέρει στο εξώδικο: «Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ευθεία παραβίαση της αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα , και διαπερνούν και διαποτίζουν όλο το πλέγμα της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στην προστασία του καταναλωτή και της αρχής της απαγόρευσης της επιβολής διακρίσεων σε βάρος των επιβατών-καταναλωτών στην επιβίβαση και χρήση των λεωφορείων , τόσο η επιβάρυνση της τιμής του εισιτηρίου , όπως στην περίπτωση που σας περιέγραψα, κατά 10 λεπτά, εφόσον ο επιβάτης-καταναλωτής το προμηθεύεται από μηχάνημα εντός του λεωφορείου, όσο και η μη επιστροφή της διαφοράς , που προκύπτει , από τη ρίψη μεγαλύτερου ποσού εντός του μηχανήματος, καθώς το μηχάνημα είναι ρυθμισμένο να «μη δίνει ρέστα»!».

Ο κ. Λαμτζίδης στο εξώδικό του επικαλείται προσωπικό του περιστατικό όπου πλήρωσε 1,50 για εισιτήριο των 1,20 - καθώς εντός του λεωφορείου κοστίζει 1,30 και το μηχάνημα δεν δίνει ρέστα - ζητώντας από τον Οργανισμό… 20 λεπτά. Μπορεί να φαντάζει αστείο, ωστόσο, το συνολικό ποσό που κερδίσει ο ΟΑΣΘ είναι ιλιγγιώδες. Όπως αναφέρει ο κ. Λαμτζίδης: «Τα ποσά αυτά  , που προέρχονται από την μη επιστροφή της διαφοράς στους επιβάτες-καταναλωτές ,  ενώ σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μην κριθεί σημαντικό,  σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του Προέδρου του Οργανισμού,  συνολικά  για το  το 2015, ανήρθε  σε  436.162 ευρώ , ενώ για 2016 (μέχρι τον Ιούλιο) ανέρχεται σε 249.102 ευρώ, ποσά τα οποία προέρχονται από την «τσέπη»  των άτυχων επιβατών-καταναλωτών,   που από σύμπτωση  δεν είχαν μαζί τους,  το ακριβές ποσό του αντιτίμου!».

Τι ζητά από τον ΟΑΣΘ

Όπως αναφέρει στο εξώδικο ο κ. Λαμτζίδης αυτά που ζητάει από τον ΟΑΣΘ είναι τα εξής:

1) να του επιστραφεί το ποσό των 30 ή, έστω, 20 λεπτών για τη διαδρομή Δικαστήρια–Κέντρο Πόλης-Καλαμαριά

2) να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ η «τιμωρητική» προσαύξηση στο αντίτιμο του εισιτηρίου για όσους και όσες το προμηθεύονται εντός των οχημάτων από τα μηχανήματα

3) να τροποποιηθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων εντός των οχημάτων ώστε να επιστρέφεται το ακριβές ποσό στους επιβάτες-καταναλωτές

4) να του δοθεί απάντηση με πλήρη, επαρκή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία στην εξώδικη αναφορά καταγγελία του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ