Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γιορτή κάστανου, με δύο τόνους κάστανα και 500 κιλά κρασί!

Στο Λιβάδι του Δήμου Θέρμης

Την "τιμητική" του έχει τον τρέχοντα μήνα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, το κάστανο, το οποίο, μπορεί στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής ν' αποτέλεσε βασική τροφή για τους Έλληνες, σήμερα όμως καταναλώνεται από τους περισσότερους μόνο δύο μήνες ετησίως κι ως συμπλήρωμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι… Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα οι «φανατικοί» λάτρεις του αυτοφυούς αυτού προϊόντος, οι οποίοι και διοργανώνουν γιορτές και εκδηλώσεις, με στόχο να αναδείξουν τη μεγάλη θρεπτική του αξία και τις τεράστιες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής του.

Στην Αρχαία Ελλάδα, οι ξηροί καρποί ονομάζονταν "τρωγάλια" και από τα πλέον εκλεκτά ήταν τα «καστανεϊκά κάρυα», οι καρποί της καστανιάς, που τη θεωρούσαν και δέντρο του Δία. Τονίζεται δε ότι από ξερά κάστανα παράγεται ειδικός καφές για τους ...νευρικούς, ενώ στις θεραπευτικές χρήσεις του προϊόντος εντάσσονται τα φύλλα της καστανιάς, που χρησιμοποιούνται σε αρρώστιες των βρόγχων και κατά του κοκίτη και για τους ρευματισμούς.

"Καστανο... party" στο Λιβάδι του Δήμου Θέρμης

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίου του Δήμου Θέρμης η καθιερωμένη «Γιορτή Κάστανου», που μετρά περισσότερα από 15 χρόνια και παραδοσιακά κάθε χρόνο την επισκέπτονται κατά μέσο όρο 2.000 άτομα και καταναλώνονται άνω των δύο τόνων κάστανα και 500 κιλά κρασί.

Νωρίτερα, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ορεινή πεζοπορία στο «Καλογερικό». Η έναρξη της διαδρομής θα γίνει από την ιστορική πηγή "Τηγανάκι" και από εκεί οι οδοιπόροι θα βαδίσουν μέχρι τη «θέση θέας» στα «Πεύκα» ακολουθώντας πορεία προς Νότο μέσα από τα «Τσαϊρια». Στη συνέχεια ακολουθώντας ανατολική πορεία μέσα από το περιαστικό δάσος των Πεύκων, θα έρθουν στο σημείο όπου η επαρχιακή οδός Λειβαδίου - Πετροκεράσων συναντά τον χωματόδρομο προς το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας. Σε αυτό το σημείο τελειώνει η πορεία στο "περιαστικό δάσος". Στο σημείο αυτό, οι πεζοπόροι θα αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους και όσοι τελικά αποφασίσουν ότι δεν θα συνεχίσουν την πεζοπορία, θα επιστρέψουν στο Λειβάδι από την ίδια διαδρομή.

 Όσοι ωστόσο κρίνουν πως διαθέτουν τις σωματικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την πεζοπορία με ατομική τους ευθύνη ακολουθώντας ανοδική πορεία προς την κορυφή του «Καλογερικού» μέσα από το παλαιό μονοπάτι στη δυτική πλευρά του βουνού. Το τέρμα της διαδρομής είναι στον «Σταυρό», στα ερείπια του Καλογερικού Αηλιά. Στο συγκεκριμένο σημείο, θα γίνει η αναμνηστική φωτογράφηση και οι πεζοπόροι θα απολαύσουν μεταξύ άλλων, τη πανοραμική θέα του Θερμαϊκού, του Ολύμπου, της Όσσας και της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Η επιστροφή στο Λειβάδι από τον «Κερασώνα» και το παλαιό μονοπάτι της «Αγάπης» στην ανατολική πλευρά του «Καλογερικού». 

 Οσοι αποφασίσουν να δοκιμάσουν την πεζοπορία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τα εξής: κατάλληλα υποδήματα πεζοπορίας (κατά προτίμηση αδιάβροχα) - αδιάβροχο, επίσης, επανωφόρι (μπουφάν), πετσέτες, εφεδρικές φανέλες, σκούφος και γάντια, ένα λίτρο νερό και ελαφρύ πρόγευμα (σοκολάτα - καραμέλα - μικρό σάντουιτς).

 Η συμμετοχή στην πεζοπορία είναι δωρεάν και η συμπεριφορά των συμμετασχόντων θα είναι απόλυτα "ομαδική", ενώ μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά από οκτώ χρονών συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Στο μέσο της διαδρομής θα υπάρχει «Σταθμός Πρώτων Βοηθειών» με εθελοντή γιατρό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, ενώ όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μονοπάτι έχει πολύ καλή σήμανση με ειδικές πινακίδες και οι οδοιπόροι προβλέπεται να συνοδεύονται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, τον έμπειρο ορειβάτη-οδηγό Κλεάνθη Μπουλιώνη και εθελοντές συνοδούς μέλη του Συλλόγου που θα φέρουν ειδική διακριτική ενδυμασία. Υπογραμμίζεται ότι ο ορειβάτης Κλεάνθης Μπουλιώνης είναι μέλος της Ορειβατικής Αναρριχητικής Λέσχης Θεσσαλονίκης και γνωρίζει τα μονοπάτια της περιοχής.

"Πάρτυ"…. στο καστανόδασος του Παλαιοχωρίου Καβάλας

Ευρεία πρόσκληση στους Βορειοελλαδίτες, να δώσουν δυναμικό «παρών» στη Γιορτή Κάστανου που διοργανώνει στις 30 Οκτωβρίου ο Δήμος Παγγαίου και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, απευθύνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Μέσα στο χρυσοκόκκινο χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων του καστανεώνα-18.000 στρέμματα- τις γλυκές γεύσεις από τα ψημένα και βραστά κάστανα, τις καστανόπιτες, τα μαρόν γλασέ και μον μπλαν, το άφθονο ντόπιο κρασί, αλλά και τους ήχους των μουσικών σχημάτων που θα πλαισιώσουν την γιορτή, οι διοργανωτές της εκδήλωσης, υπόσχονται μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση με προϊόντα και υποπροϊόντα του κάστανου, ενώ θα στηθεί και μια γιγαντοοθόνη, στην οποία και θα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από προηγούμενες εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η γιορτή κάστανου στο Παλαιοχώρι Καβάλας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1993 και ύστερα από μια διακοπή πέντε χρόνων, το 1999, η εκδήλωση επανήλθε στο προσκήνιο, με νέα δυναμική, αλλά και φρέσκες ιδέες. Τη συγκεκριμένη γιορτή, επισκέπτονται κατά μέσο όρο, ετησίως, 5.000 άτομα, ενώ συνολικά καταναλώνονται πέντε τόνοι κάστανα, καθώς και 1.000 κιλά κρασί.

Αυξάνεται διαρκώς η παραγωγή κάστανου στην Ελλάδα

Το κάστανο, σύμφωνα με τον τακτικό ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), δρα Στέφανο Διαμαντή, έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές, που παραμένουν, ωστόσο, ανεκμετάλλευτες έως σήμερα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια της καστανιάς, αναζητώντας μια διέξοδο που να τους εξασφαλίζει σημαντικά εισοδήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Όπως λέει, εάν υπήρχε συγκεκριμένη πολιτική για το προϊόν αυτό, τότε η παραγωγή στην Ελλάδα θα μπορούσε τουλάχιστον να διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα όχι μόνο την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, αλλά και την εξαγωγή του με μεγαλύτερη ένταση.

100 καστανοχώρια, 10.000 καστανοπαραγωγοί, 450.000 στρέμματα

Σήμερα, υπάρχουν περί τα 100 καστανοχώρια στη χώρα μας, με τη συνολική καλλιεργούμενη έκταση να υπολογίζεται στα 450.000 στρέμματα και με την παραγωγή να υπερβαίνει σήμερα τους 18.000 τόνους, έναντι των 12.000 τόνων το 2012 και όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "τους 18.000 τόνους κάστανο "η χώρα είχε να τους δει από τις δεκαετίες '60 και '70".

Οι καστανοπαραγωγοί υπερβαίνουν σήμερα τους 10.000 σε όλη τη χώρα, ενώ καστανιές θα βρει κάποιος σε 28 νομούς· μεταξύ άλλων σε Ξάνθη, Σέρρες, Ημαθία, Τρίκαλα, Ηλεία και Χανιά.

Η αύξηση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εισαγωγών από χώρες όπως η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Κίνα και η Ν. Κορέα.

Εγγυημένη απορρόφηση παραγωγής

Η ανεπάρκεια του προϊόντος εντός και εκτός ελληνικών συνόρων καθιστά εξασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής, επισημαίνει ο κ. Διαμαντής, δίνοντας "ψήφο εμπιστοσύνης" στο κάστανο και τονίζοντας ότι "η ελληνική παραγωγή κάστανου, μπορεί να ανακάμψει ακόμα περισσότερο, αρκεί να υπάρξει μια δυναμική και συγκεκριμένη πολιτική".

Κατά τον ίδιο, η πολιτική αυτή πρέπει να επικεντρωθεί -μεταξύ άλλων- στα εξής σημεία: πιστοποίηση του ελληνικού γενετικού υλικού καστανιάς και παραγωγή και διάθεση άριστου εντόπιου φυτευτικού υλικού σε προσιτές τιμές, καθιέρωση κινήτρων για την αντικατάσταση των υπέργηρων δένδρων με νέα δένδρα, φύτευση πιο αποδοτικών ποικιλιών ή προελεύσεων και σε διάστημα μίας 10ετίας, ίδρυση νέων σύγχρονων καστανεώνων, όπου οι κλιματοεδαφικές συνθήκες το επιτρέπουν, χρήση της καστανιάς σε αναδασωτικά προγράμματα και δασώσεις αγρών, καθόσον αποτελεί πολύτιμο, αυτόχθονο, δασοπονικό είδος κ.ά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική που θα πρέπει να υιοθετηθεί, οφείλει να είναι επικεντρωμένη στην ίδρυση, ανά ευρύτερη καστανοπαραγωγό περιοχή, κατάλληλης υποδομής για την ποιοτική ταξινόμηση (διαλογητήρια) και συντήρηση του προϊόντος (ψυγεία), έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση προδιαγραφών ποιοτικής ταξινόμησης του ελληνικού κάστανου και ίδρυση ιδιωτικών ή συνεταιριστικών βιομηχανιών τυποποίησης, μεταποίησης και συντήρησης του κάστανου ώστε να αυξηθεί η απορρόφησή του στην αγορά και να καταστεί διαθέσιμο όλο τον χρόνο.

Υπογραμμίζεται ότι το 90% της ελληνικής παραγωγής κάστανου καταναλώνεται εντός των συνόρων, ψητό ή βραστό. Το 10% διατίθεται στην αγορά ως "marrons glaces" (μαρόν γλασέ) και πωλείται σε υψηλές τιμές (16-20 ευρώ ανά κιλό) ή ως γλυκό συντηρημένο σε σιρόπι που παρασκευάζεται τοπικά από οικογενειακής κλίμακας μικρές επιχειρήσεις, κυρίως σε περιοχές του Πηλίου και του Καρπενησίου.

Επισημαίνεται ότι, γιορτές του κάστανου διοργανώνονται και σε άλλες περιοχές, όπως: Δαμασκηνιά Βοϊου, Δήμος Αγιάσου Λέσβου, Καρίτσα Ευρυμενών Ν. Λάρισας και Άρνα Φάριδος του Ν. Λακωνίας, Πήλιο, Πάικο, Καρπενήσι, Πάρνωνα, Χανιά και Άρτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»