Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μία παρέα 20άρηδων έστησε «σχολείο» για πρόσφυγες!

Οι νέοι από το Ωραιόκαστρο που «αγκάλιασαν» τους πρόσφυγες

Ένα “μικρό” σχολείο που δεν είναι ενταγμένο σε κάποια επίσημη δομή αλλά στήθηκε με αγάπη, ενδιαφέρον και διάθεση για προσφορά από μία παρέα 20άρηδων, λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ωραιοκάστρου. Μια παρέα ανθρώπων που προτίμησε να γκρεμίσει τα τείχη της καχυποψίας και της ξενοφοβίας και να δημιουργήσει μία ανοικτή αγκαλιά, μία εστία αλληλεγγύης.

Ένας νεαρός δημότης Ωραιοκάστρου μοιράστηκε τις σκέψεις του, τις εικόνες που είχε από τη ζωή των προσφύγων και τα συναισθήματά του. Δεν ήταν μόνος πολλοί ήταν αυτοί που είχαν παρόμοιες αγωνίες.”Πήγα στο κέντρο Φιλοξενίας της περιοχής, μίλησα με παιδιά και με νέους, είδα ανθρώπους μορφωμένους που θέλουν να ενταχθούν αρμονικά στην κοινωνία και δεν ζητούν τίποτα άλλο. Άνοιξα μια ομάδα στο facebook ¨προσφυγόπουλα στα θρανία¨ ώστε να μοιραστώ αυτά που βλέπω και βιώνω, να μάθει ο κόσμος όλη την αλήθεια για αυτούς τους ανθρώπους” ανέφερε ο Μπάμπης Μαθιουδάκης, μέλος της εθελοντικής ομάδας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ ¨Πρακτορείο 104,9 fm¨ και συμπλήρωσε “αυτή η παρέα των 20άρηδων, χωρίς κάποια ΜΚΟ και χωρίς κόμματα, είχε την ιδέα για ένα σχολείο. Μέσω της σελίδας επικοινώνησαν κάποιοι φιλόλογοι, πάμε δύο φορές την εβδομάδα και παραδίδουμε μαθήματα σε εφήβους και νέους από 16 έως 25 ετών”.

Κάθε Πέμπτη στις 11:00 και κάθε Σάββατο στις 15:00 παραδίδονται μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και γερμανικών ενώ λειτουργεί και ένα πρόγραμμα δημιουργικής απάσχόλησης για μικρότερα παιδιά.

“Είναι όλοι από τη Συρία είναι πρόσφυγες, ούτε μετανάστες, ούτε εξτρεμιστές. Κάνω μαθήματα σε φοιτητές αλλά και καθηγητές πανεπιστημίου! Το παράπονό τους είναι ότι είναι δραστήριοι άνθρωποι και θέλουν να είναι και παραγωγικοί”επισήμανε ο Μπάμπης Μαθιουδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αναστολή εκτέλεσης ποινής υπό όρους σε 50χρονο για ενδοοικογενειακή απειλή
Δικαστήριο ανέστειλε την ποινή του υπό τους όρους να φύγει από το σπίτι και να μην πλησιάζει τη γυναίκα και το ανήλικο παιδί τους σε απόσταση 100...
Θεσσαλονίκη: Αναστολή εκτέλεσης ποινής υπό όρους σε 50χρονο για ενδοοικογενειακή απειλή