Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν τις πύλες τους 85 «διαμάντια» της πόλης!

Το 5ο Open House Thessaloniki μας προσκαλεί σε ένα διήμερο δωρεάν ξεναγήσεων σε κτίρια και χώρους με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ...

Εμβληματικά κτίρια της πόλης, μνημεία, ιδιωτικές κατοικίες, μουσεία, ξενοδοχεία, γραφεία, αλλά και ιατρεία, σχολεία ακόμη και νοσοκομείο, περιλαμβάνονται στη λίστα των 85 κτιρίων και χώρων που συμμετέχουν στο φετινό Open House Thessaloniki, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 19-20 Νοεμβρίου 2016.

Πρόκειται για ένα διήμερο δωρεάν ξεναγήσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το οποίο έγινε θεσμός και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αφού φέτος θα κλείσει 5 χρόνια παρουσίας, με το κοινό να δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Όπως ανέφερε στο typosthes.gr η Ρενάτα Δούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House Thessaloniki από τα κτίρια και τους χώρους του φετινού προγράμματος που εκτείνονται από τα Δυτικά μέχρι και την Επανομή, 28 συμμετέχουν για πρώτη φορά. Ωστόσο και σε κάποια κτίρια τα οποία συμμετέχουν για πολλοστή φορά, οι επισκέπτες θα έχουν την εμπειρία μιας διαφορετικής ξενάγησης φέτος. «Η ιστορία του κτιρίου θα παρουσιαστεί με έναν διαφορετικό τρόπο», όπως λέει η κ. Δούμα, ενώ προσθέτει πως «επειδή πέρυσι υπήρχε τρομερή πληρότητα και μεγάλες ουρές στα κτίρια, αυτό που κάναμε φέτος ήταν να προσθέσουμε περισσότερα κτίρια ώστε να μοιραστεί ο κόσμος καλύτερα».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο διήμερο επισκέψιμα θα είναι ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια του ανακτόρου του Γαλερίου, η Αψιδωτή αίθουσα, διατηρητέο κτίριο στην οδό Αγίας Σοφίας, το Καρίπειον Μέλαθρον, το Μέγαρο «Ερμείον» που χτίστηκε το 1925 και αποτελεί το πρώτο ίσως κτίριο εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, η Βίλα Μορντώχ, έπαυλη της Συνοικίας των Εξοχών, που χρονολογείται από το 1905, σταθμός του Μετρό, το Σιδηροδρομικό Μουσείο, το ιστορικό Πέτρινο σχολείο που χτίστηκε το 1922, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού και Βερτίσκου το οποίο αποτελεί ένα από τα λιγοστά δημόσια βιοκλιματικά κτίρια της πόλης, το στάδιο της Τούμπας, ο πύργος του ΟΤΕ, οι ανακαινισμένοι χώροι του Μακεδονία Παλάς, το βυζαντινό Λουτρό βρίσκεται στην περιοχή Κουλέ Καφέ, το κτήμα και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, η θρυλική στοά Λεβή-Μενεξέ στην οδό Βενιζέλου, διαμέρισμα πολυκατοικίας με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά στα ανατολικά και πολλά άλλα…

Η αρχιτεκτονική γιορτή που διοργανώνεται σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλον τον κόσμο, έχει ως στόχο το ευρύ κοινό να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής.

Δείτε τον χάρτη των κτιρίων του Open House Thessaloniki 

Σημειώνεται ότι δεν γίνονται κρατήσεις για τις ξεναγήσεις του διημέρου. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας (με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο, εντός του ωραρίου επίσκεψης) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 450 εθελοντές έχουν επιστρατευτεί για το γεγονός.

Δείτε τα κτίρια που συμμετέχουν εδώ

Η κυρίως δράση πλαισιώνεται και από παράλληλες δράσεις, ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαγωνισμό αλλά και ένα πάρτυ. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα στο πλαίσιο του MADE in Thessaloniki (14 – 18/11) να γνωρίσουν ξεχωριστούς δημιουργούς στους χώρους δημιουργίας τους, ενώ όσοι αγαπούν το ποδήλατα θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν  την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας!

Ακόμη, με αφορμή τα 5 χρόνια έχει δημιουργηθεί και μια limited συλλεκτική συλλογή ΟΗΤ προϊόντων η οποία θα είναι διαθέσιμη στο γυάλινο περίπτερο της Αριστοτέλους.

Το ΟΗΤ διοργανώνεται από την Open House Greece, μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide. Διοργανώνει το Open House στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Η ιδέα του Open House ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εβδομάδας (14 – 20/11/2016):

 MADE in Thessaloniki 14- 18/11

Σε αυτήν την παράλληλη δράση, η οποία ξεκίνησε πέρυσι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν  ξεναγήσεις σε δημιουργικούς και  χώρους παραγωγής της πόλης.  Στόχος είναι η ανάδειξη της δημιουργικής πλευράς της πόλης, συστήνοντας στο κοινό της, παραδοσιακούς αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς  οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζουν για τη δουλειά τους.

To MADE in Thessaloniki το οποίο τελείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γνωρίσουν ξεχωριστούς δημιουργούς, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν την διαδικασία παραγωγής.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες  έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Στο πρόγραμμα του MADE in Thessaloniki συμμετέχουν φέτος (15) δημιουργοί και χώροι παραγωγής.

OPEN BOX 16-20/11

Το info point του OPEN HOUSE Thessaloniki είναι το γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα αλλά και να προμηθευτεί τα αναμνηστικά προϊόντα και να μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

OPEN SCHOOL 18/11

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT, το οποίο γίνεται από την πρώτη χρονιά, περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε συγκεκριμένα κτίρια, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων, σχολών ή άλλα οργανωμένα εκπαιδευτικά γκρουπ. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

OPEN PHOTO 18-28/11

Πρόκειται για τον διαγωνισμό φωτογραφίας που απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του OHT 2016. Μπορεί κάποιος να λάβει μέρος ανεβάζοντας φωτογραφίες του από το ΟΗΤ 2016 στο instagram, από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #baufox_oht2016. Με αφορμή τη συνεργασία με την εταιρεία δομικών υλικών Baufox, που αποτελεί τον χορηγό της δράσης, το φετινό θέμα είναι “Υλικά”. Οι νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές.  

OPEN TOURS 19-20/11

Πρόκειται για την κυρίως δράση του OPEN HOUSE Thessaloniki: το σαββατοκύριακο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων. Στο φετινό ανανεωμένο πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 85 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, 28 εκ των οποίων συμμετέχουν για πρώτη φορά. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ιατρεία, νοσοκομεία, θέατρα, εκκλησίες, μουσεία, μνημεία, κατακόμβες... συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 450 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν! Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και δεν γίνονται κρατήσεις.

OPEN BIKE 19-20/11

Η δράση αυτή προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει  την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Οι συμμετέχοντες ακολουθούν μια διαδρομή με ποδήλατο και παρακολουθούν ξεναγήσεις σε 5 κτίρια. Τους παρέχεται ποδήλατο και κράνος από το BikeIΤ και αναμνηστικό υλικό του OPEN HOUSE Thessaloniki 2016. Οι διαδρομές είναι συγκεκριμένες και οι θέσεις περιορισμένες. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας openhousethessaloniki.gr 

TIME TO CLOSE Party 20/11

Η αυλαία του OPEN HOUSE Thessaloniki 2016 δεν θα μπορούσε, παρά να κλείσει με ένα πάρτυ, όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες! Την Κυριακή 20/11 μετα τις 9μμ στο Στέρεο, Βαμβακά 3-5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ