Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κάτοικοι στη Ροτόντα – «Θα κλείσουν τα μαγαζιά, θα έχουμε νεκρό»

Έτοιμη να «εκραγεί» η περιοχή

Χθες το βράδυ, ούτε εννιά δεν ήταν ακόμη, έπεσαν πυροβολισμοί σε συμπλοκή στην πλατεία Αγία Γεωργίου ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών, καθώς η περιοχή είναι ο κύριος «κόμβος» διακίνησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο απολογισμός από το αιματηρό περιστατικό ήταν δύο τραυματίες από όπλο και ένας ακόμη από μαχαίρι. Η Ροτόντα έτοιμη να «εκραγεί».

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν στο typosthes.gr πως η σύρραξη έγινε μεταξύ «συμμοριών» εμπόρων ναρκωτικών. Τρομαγμένοι από το συμβάν, αλλά συνηθισμένοι πλέον σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «γκέτο» και το βλέπουν να εκτυλίσσεται καθημερινά μπροστά στα μάτια τους. Πλέον, είναι ακόμη πιο ανήσυχοι για την επόμενη μέρα. Μιλώντας με τον κ. Άρη Πετράκη, πρόεδρο του Συλλόγου Κατοίκων Περιοχής Ροτόντας και Φίλων του Μνημείου, μας αναφέρει «Έρχονται από όλη την πόλη για να αγοράσουν ναρκωτικά εδώ. Η περιοχή γκετοποιείται και η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Παλιά ήταν ο Δεντροπόταμος, τώρα είναι η Ροτόντα».  

«Κάποια στιγμή θα πεθάνει κάποιος. Είναι θέμα χρόνου», αναφέρει στο typosthes.gr και συνεχίζει: «πλέον ο κόσμος φοβάται να καθίσει σε κάποιο από τα μαγαζιά της περιοχής, φοβάται ακόμη και να περάσει». Όπως μας λέει, «έχει ήδη αρχίσει η υποβάθμιση της περιοχής. Αν δεν αλλάξει κάτι, θα κλείσουν τα μαγαζιά, θα αρχίσουν να φεύγουν και οι κάτοικοι. Ήδη στους πρώτους ορόφους των κοντινών πολυκατοικιών μένουν ως επί το πλείστον ενοικιαστές. Οι ιδιοκτήτες φύγανε».

Ο κ. Πετράκης ξεκαθαρίζει πως «το θέμα είναι κυρίως αστυνομικό. Όχι τόσο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά από τις εντολές που δέχονται από την Αθήνα. Έχει αποδειχτεί πως με τις εφόδους που έγιναν τον τελευταίο καιρό δεν άλλαξε τίποτα». Θίγει, επιπλέον, το ζήτημα των φοιτητών από το γειτονικό ΑΠΘ. «18χρονοι φοιτητές περνούν καθημερινά δίπλα από τα ναρκωτικά και δεν είναι δύσκολο να πέσουν θύματα. Το ζήτημα δεν αφορά ούτε μόνο τους κατοίκους, ούτε τα μαγαζιά, αφορά όλη την πόλη».

Η γειτνίαση με το ΑΠΘ καθιστά ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Εδώ και μήνες, στα πέριξ του πανεπιστημίου γίνονται δεκάδες προσαγωγές κάθε εβδομάδα (σ.σ. τελευταία και στη Ροτόντα), όμως, το πρόβλημα μόνο γιγαντώνεται. Μία περιοχή χωρισμένη σε συμμορίες ναρκωτικών, μία τραγωδία σε αργή κίνηση, λίγο πάνω από την Εγνατία.

Τάσος Θωμάς 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ