Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πού γίνονται τα περισσότερα «check in» στη Θεσσαλονίκη!

Διπλωματική εργασία μέτρησε τον «παλμό» της πόλης μέσω… check in

Τον παλμό της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα «check in» των χρηστών του facebook, καθώς και τις τοποθεσίες όπου υπάρχει «ψηφιακή σιωπή» σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα, «χαρτογραφεί» διπλωματική εργασία με την αξιοποίηση εκατομμυρίων χωρικών πληροφοριών την τελευταία δεκαετία.

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως πηγή γεω-χαρτογραφικών δεδομένων πολεοδομικού σχεδιασμού, χρησιμοποίησε στη διπλωματική του εργασία ο Ιωάννης Τουμπαλίδης από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ με επιβλέποντα καθηγητή τον Νικόλα Καρανικόλα, αναπτύσσοντας παράλληλα μια εφαρμογή που του επιτρέπει τη συλλογή των «check in».

«Σήμερα, με την ευρεία χρήση των κινητών συσκευών και την ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαμοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους, εντός των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Οι πληροφορίες αυτές δύναται να συνοδεύονται από χωρικά δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία του χρήστη, τη στιγμή της δημοσίευσης τους» τονίζεται στη σχετική εργασία.

«Συσχετίζοντας τα "check in" με τον φυσικό χώρο και τον χρόνο καταγραφής, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες σε διάφορους τομείς, όπως στις μεσιτικές συναλλαγές, στον τουρισμό ή στον σχεδιασμό των δρομολογίων των ΜΜΜ» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρανικόλας. Συμπληρώνει μάλιστα ότι τα «check in» συσχετίζονται και με την οικονομική κατάσταση μιας περιοχής, «βλέπεις δηλαδή, πόσο ζωντανή είναι μια πόλη μέσα από την εμπορική δραστηριότητα» που καταγράφεται.

Όπως προέκυψε άλλωστε από την ανάλυση των στοιχείων που καλύπτουν τον μεγαλύτερο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν την παρουσία τους σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά και ξενοδοχεία.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, στο βόρειο και δυτικό τμήμα, παρουσιάζονται δυο περιοχές με αυξημένη συγκέντρωση δημοσιεύσεων, οι οποίες είναι τα κέντρα του Εύοσμου και της Πολίχνης-Νεάπολης καθώς και η περιοχή των Σφαγείων, στους Αμπελόκηπους, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με αυξημένη προσέλευση.

«Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυξημένα ποσοστά συγκέντρωσης παρατηρούνται από το ύψος του παραλιακού μετώπου έως και τα όρια των οικισμών της περιοχής της Άνω Πόλης. Στον αντίποδα, προχωρώντας στα ανατολικά, υπάρχει τάση συγκέντρωσης χαμηλών τιμών δημοσιεύσεων, εκτός από τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, ενώ πυκνή ψηφιακή δραστηριότητα καταγράφεται στο νότιοανατολικό άκρο της πόλης που αντιστοιχεί στην περιοχή εμπορικού κέντρου» σημείωσε ο κ. Καρανικόλας.

Οι περιοχές με τον μικρότερο αριθμό επισκέψεων, είναι οι πράσινοι χώροι αναψυχής (άλσος Συκεών, παρυφές Σειχ-Σου Άγιος Παύλος), οι ειδικές χρήσεις γης, με περιορισμένη πρόσβαση στο κοινό (6η Προβλήτα Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων, στρατόπεδα) και οι γειτονιές με πρωτεύουσα χρήση γης την κατοικία (περιοχή Νεάπολης, κατοικίες Καλαμαριάς).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ