Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξεκινά το παραμύθι των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη!

Από το Σάββατο θα ανάψουν τα φώτα με μουσική και χορό

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με τη φράση «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη. Δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινίσει…» ξεκινούν πολλά παραμύθια.  Το νήμα για το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι που έφτιαξε ο δήμος Θεσσαλονίκης για φέτος θα ξετυλιχθεί από τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μέχρι τότε θα έχουν στηθεί όλες οι κατασκευές που σχεδίασε ο σκηνογράφος και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ Απόστολος Βέττας.

Ο ίδιος εξήγησε το πρωί σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πως έφτιαξε μια γιορτή για τα όνειρά μας κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ένα παραμύθι που απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης, μια σειρά δράσεων για τα Χριστούγεννα αλλά και για τον χρόνο που φεύγει. «Στο σχεδιασμό μου δόθηκε απόλυτη ελευθερία από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και από τις υπηρεσίες του δήμου. Μπορεί να μου ξέφυγαν κάποιες λεπτομέρειες όμως πιστεύω πως είναι κάτι που η πόλη θα αγκαλιάσει, δεδομένης και της μεγάλης συμμετοχής καλλιτεχνών της», σημείωσε ο κ. Βέττας. Όσο για τις κατασκευές είπε πως φεύγουν από τον τοπικό χαρακτήρα και έχουν διεθνή και κοσμογονικά χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως στο παρελθόν έγιναν πολλά πειράματα για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων. «Η αντιμετώπιση των εκδηλώσεων ήταν δύσκολη και από οικονομική πλευρά. Ζητήσαμε τη βοήθεια του εμπορικού κόσμου όμως αυτός κινήθηκε με γνώμονα το κέρδος και θυσιάστηκε η αισθητική. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να βοηθήσουμε και στην αγοραστική κίνηση όμως παράλληλα να δημιουργήσουμε στην πόλη το κλίμα ενός Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού για να υπάρχει υψηλή αισθητική και να γίνει η Θεσσαλονίκη ελκυστικός προορισμός. Αποφασίσαμε να καλέσουμε φορείς για να συμμετάσχουν και να αναλάβουν το κόστος και εμείς θα αναλαμβάναμε το κόστος από το καλλιτεχνικό κομμάτι. Σιγά σιγά όμως αρκετοί αποχωρούσαν. Αν δεν είχαμε αυτές τις αποχωρήσεις καθώς και κάποια γραφειοκρατικά θέματα, δεν θα υπήρχαν καθυστερήσεις στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων», σημείωσε ο δήμαρχος.  Παράλληλα ανέφερε πως ζήτησαν Χριστουγεννιάτικο στολισμό από το δήμο Βιέννης με επιστολή τους στην αντιδήμαρχο Βιέννης κα Βασιλάκου για να πάρουν την απάντηση ότι στην αυστριακή πρωτεύουσα το κόστος για το στολισμό τον αναλαμβάνουν οι σύλλογοι της πόλης που επωφελούνται από την ύπαρξη εορταστικού διακόσμου.

Στο οικονομικό κομμάτι να σημειωθεί ότι η συνολική δαπάνη των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα του 2016 ανέρχεται στο ποσό των 140.000€. Το συνολικό κόστος των κατασκευών αγγίζει τις 170.000 ευρώ. 15.000 ευρώ θα δώσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ενώ το ΕΒΕΘ θα δώσει τα πυροτεχνήματα και θα φέρει στην πόλη τους αδερφούς Παύλο και Φίλιππο Νάνο που είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές πυροτεχνημάτων.

Επίσης 6000 ευρώ θα δώσει η Αττικό Μέτρο. Ένα μεγάλο μέρος του κόστους καλύπτεται από χορηγούς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Καταρρίπτεται ο μύθος ότι από τα ταμεία του δήμου ξοδεύονται μεγάλα ποσά για εορταστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων, σημείωσε ο κ. Λεκάκης προσθέτοντας πως σε σύντομο χρονικό διάστημα το κοινό θα μπορέσει να δει πολλές δράσεις. Στην ανάγκη ύπαρξης συνεργιών εστίασε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Έλλη Χρυσίδου, ενώ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας τόνισε πως υπάρχει ήδη θετική ανταπόκριση στο τουριστικό κομμάτι με περισσότερες κρατήσεις σε ξενοδοχεία της πόλης. «Ελπίζουμε να έχουμε και τη στήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης για τη διεθνή προβολή της γιορτής».

300 καλλιτέχνες σε 130 εκδηλώσεις

Στο πρακτικό μέρος να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα θα πάρουν μέρος περί τους 300 καλλιτέχνες, 100 εθελοντές, 60 φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Συμφωνικές Ορχήστρες, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και χορωδίες. Οι 130 συνολικά εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην πόλη θα λειτουργούν τρεις κεντρικές σκηνές που θα φιλοξενούν καθημερινά  μουσικά γεγονότα:

•        Πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10/12 έως την 01/01/2017

•        Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, από τις  18/12 έως την 01/01/2017

•        Πλατεία Τσιρογιάννη, από τις  23/12 έως τις 30/12/2017.

Παράλληλα, εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σε πολλά ακόμη σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων η Αγορά Μοδιάνο, ο Πεζόδρομος της Ικτίνου, η περιοχή της ΧΑΝΘ, η Ροτόντα, τα Λαδάδικα, ο Πεζόδρομος της Δημητρίου Γούναρη, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Καθολική Εκκλησία, η Στοά Αγίου Μηνά και η αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Ο άξονας της πλατείας Αριστοτέλους, από την Τσιμισκή έως την Εγνατία, θα διακοσμηθεί με χριστουγεννιάτικο φωτισμό και θα φιλοξενεί διαδραστικά παιχνίδια, ενώ στο τμήμα της πλατείας πάνω από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου θα λειτουργήσουν καρουζέλ, τρενάκι και συγκρουόμενα και χριστουγεννιάτικο παζάρι.        

Μιλώντας για το μουσικό κομμάτι ο Κώστας Βόμβολος είπε πως θέλησαν να προβάλουν ευέλικτα σχήματα που να μπορούν πχ να παίξουν ακόμη και κάτω από μια στέγη σε περίπτωση βροχής, απέφυγαν συνειδητά να καλέσουν λαϊκά και ρεμπέτικα σχήματα γιατί αυτά ήδη έχουν ένα βήμα και δεν ήθελαν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά ως προς αυτά, και τέλος δόθηκε βήμα σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς της πόλης.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Θεοδωρίδης μιλώντας για το θεατρικό κομμάτι τόνισε πως θα είναι θέατρο δρόμου, «κάτι σαν ξαφνικές εμφανίσεις δίπλα στους περαστικούς».

Για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων συνεργάζονται με το Δήμο Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, οι φορείς: Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ελληνική Αστυνομία, Βυζαντινό Μουσείο, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παιδικά εργαστήρια Santa run και Ποντιακά Σωματεία.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ