Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλος εορτασμός για την Κινεζική Πρωτοχρονιά!

Με πλήθος εκδηλώσεων από την ΔΕΘ – Helexpo

Η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ του 2017 αλλά η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει «κινέζικο χρώμα» μονάχα στην περίοδο της ΔΕΘ. Όπως παρουσίασαν οι κ. Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ΔΕΘ – Helexpo θα οργανώσει επίσημο εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς στις 17 Φεβρουαρίου, με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν η τρίτη που γίνεται για την διοργάνωση «Κίνα - Τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ» και αφορούσε θέματα επικοινωνίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από όλες τις πλευρές τονίστηκε το ενδιαφέρον για τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η διοργάνωση αυτή τόσο σε οικονομικό επίπεδο, με την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών και ιδιαίτερα του ελληνικού τουρισμού όσο και σε κοινωνικό επίπεδο αφού ευνοεί την προσέγγιση των δύο λαών, μέσα από τους δρόμους του πολιτισμού και της ιστορίας.

Ο κ. Τζήκας πρότεινε το 2017 να αποτελέσει έτος Ελλάδας – Κίνας, αντίστοιχα με την διοργάνωση του έτους Ελλάδας – Ρωσίας που ήταν το 2016.

Ο κ. Ποζρικίδης παρουσίασε τον προγραμματισμό εκδηλώσεων της HELEXPO – ΔΕΘ, που περιλαμβάνουν:

  • Επίσημο εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς στις 17 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ στην Αθήνα και τον Πειραιά, τον Ιούνιο.
  • Διοργάνωση φόρουμ χωρών των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου, παραμονή έναρξης της 82ης ΔΕΘ
  • Διοργάνωση του θεσμού «Κίνα τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ», από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου
  • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην γνωριμία των Ελλήνων με την κινεζική κουζίνα σε συνεργασία με τους εστιάτορες και τους ξενοδόχους της συμπρωτεύουσας.

Ο κ. Ποζρικίδης υπογράμμισε το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για τη Θεσσαλονίκη η Κίνα, με το δεδομένο ότι στη συμπρωτεύουσα ζουν περί τους 2.500 Κινέζους, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

Όσον αφορά στην παρουσία της Κίνας στην 82η ΔΕΘ, θα εκτείνεται σε τρία περίπτερα. Ειδικότερα, στο περίπτερο 16, όπου φιλοξενείται η κρατική συμμετοχή της τιμώμενης χώρας αλλά και στα περίπτερα 2 και 3, όπου θα παρουσιάζονται εκθέματα λαϊκής τέχνης, στο πρώτο και επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, στο δεύτερο. Στο εξωτερικό τους τα τρία περίπτερα θα έχουν κινεζικό διάκοσμο και επίσης οι δύο είσοδοι της ΔΕΘ θα διακοσμηθούν με κινεζικούς πύργους έτσι ώστε, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, να μεταφερθεί στους επισκέπτες της ΔΕΘ η αίσθηση της china town. Στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη επιχειρηματικές συναντήσεις καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος αντιπροσωπεία της ΔΕΘ HELEXPO με επικεφαλής τον πρόεδρο Τάσο Τζήκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη, εκπρόσωπος του γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, η διευθύντρια του γραφείου της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, Αγγελική Χονδροματίδου, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και της ENTERPRISE GREECE.

Παραγωγή web doc πολυμεσικού ντοκιμαντέρ

Από πλευράς ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μ. Ψύλος ενημέρωσε για τη συνεργασία του Πρακτορείου με το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων XinHua και τη λειτουργία ελληνοκινεζικής ιστοσελίδας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Πρότεινε την προβολή της διοργάνωσης «Κίνα τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ» από την ελληνοκινεζική ιστοσελίδα και τις άλλες ιστοσελίδες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την παραγωγή web doc πολυμεσικού ντοκιμαντέρ το οποίο μπορεί να προβληθεί κατά την έναρξη των εκδηλώσεων τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη και τη διασύνδεση των κινεζικών κοινοτήτων στις ελληνικές πόλεις και την υποβοήθηση της προσέγγισης τους με τον ελληνικό πληθυσμό, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα όποια φαινόμενα ξενοφοβίας εμφανίζονται. Τέλος πρότεινε να αναλάβει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την διάχυση της πληροφόρησης για την διοργάνωση στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού επισημάνθηκε η ανάγκη τα επιχειρηματικά forum, διατηρώντας την αφετηρία της HELEXPO ΔΕΘ, να λάβουν διάσταση περισσότερο μεσογειακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους