Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τσικνοπέμπτη, γλέντι σε κάθε γωνία – Πού μπορείς να το τσικνίσεις!

Τι μπορείς να κάνεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλο γλέντι σε κάθε γωνία της Θεσσαλονίκης θα στηθεί σήμερα, Τσικνοπέμπτη, από νωρίς το μεσημέρι. Οι ψησταριές θα πάρουν φωτιά, με το κρασί για συνοδεία και τα γεμάτα μαγαζιά και οι δρόμοι θα είναι το χαρακτηριστικό της ημέρας. Όλο το κέντρο θα το τσικνίζει σήμερα!

Ας δούμε αναλυτικά τι μπορείς να κάνεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη!

Γλέντι στη Ζεύξιδος

Εκατοντάδες ποδηλάτες θα ξεχυθούν την Τσικνοπέμπτη στους δρόμους συμμετέχοντας στο 8ο Ποδηλατικό Καρναβάλι και με στόχο να μεταμορφώσουν «για μία μέρα και για μία νύχτα την πόλη του 'Ποτέ' στην πόλη που θα θέλαμε να ήταν η Θεσσαλονίκη».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16 Φεβ Τσικνοπέμπτη στον Πεζόδρομο Ζεύξιδος:

17:00 Έναρξη Μουσικής

18:00 Συγκέντρωση Παρέλασης

~20:30 Γιορτή για όλη την πόλη

Ινδικός Χορός με την Asrai Danza

DJ Lazos (Kostas Lazopoulos)

«Αποφασίσαμε ότι στο φετινό Ποδηλατικό Καρναβάλι, μπορούμε να ξυπνήσουμε την πόλη του Ποτέ από τον βαθύ της λήθαργο, (δι)εγείροντας τις/τους κατοίκους της με τα ξόρκια μας για να αναλάβουν δράση» αναφέρουν οι διοργανωτές που δίνουν ως σημείο εκκίνησης τον πεζόδρομο της Ζεύξιδος στις 6 το απόγευμα.

Σκοπός τους να μεταμορφωθεί η Θεσσαλονίκη από την πόλη με μια από τις μικρότερες αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο της Ευρώπης, σε πόλη με μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα και ελεύθερους χώρους πρασίνου, με εκτενές δίκτυο ποδηλατοδρόμων, με απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο, με ασφαλή και φθηνά μέσα μαζικής μεταφοράς, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση για τους αστέγους και σε με πιο προσπελάσιμη πόλη όπου η ανάγκη για βιώσιμη κινητικότητα να αποτελεί αντικείμενο εκμάθησης σε σχολεία και πανεπιστήμια.

«Για να καταφέρουμε το φιλόδοξο αλλά και αναγκαίο έργο μεταμόρφωσης της πόλης του 'ποτέ', επικαλούμαστε όλα τα μυθικά στοιχειά της φύσης που με τις μαγικές και διεγερτικές τους ικανότητες, θα μας αφυπνίσουν και θα μας ξεσηκώσουν. Βαφόμαστε και ντυνόμαστε λοιπόν ξωτικά με μεγάλα αυτιά για να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της πόλης μας, νεράιδες με μαγικά ραβδιά για να ζωντανέψουμε τις/τους κοιμώμενες/ους πολίτες της, καλικάντζαροι που με τα σκανταλιάρικα παιχνίδια τους αναλαμβάνουν και μας καλούν σε δράση, στοιχειά του νερού, της γης και του ανέμου για να καθαρίσουμε τη θάλασσα, τους δρόμους και τον αέρα από τα σκουπίδια και τη μόλυνση» προτρέπουν τους.... ενδιαφερόμενους καρναβαλιστές.

Βασιλιάς Καρνάβαλος θα είναι ο Θεός Πάνας, με την ελπίδα «ποδηλατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, να λύσουμε τα μάγια που την κρατούν ακίνητη και κοιμωμένη, και να τη ζωντανέψουμε για να γίνει επιτέλους η πόλη που θα θέλαμε»!

Ο Tonis Sfinos στο Barbarella

Ο Tonis Sfinos θα το… τσικνίσει στο Barbarella Live Party (Βασιλέως Ηρακλείου 43) με ένα ξεχωριστό καρναβαλικό πάρτυ.

Κρατήσεις:  2310 227444

Ώρα έναρξης: 21:00

Τσικνοπέμπτη στο Σάρωθρον

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι για το καλό, μαζευόμαστε στο πλακόστρωτο, ψήνουμε, χορεύουμε και το ξημερώσουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος με σουβλάκια και πανσέτες και μουσικές. Τα κάρβουνα θα μπούνε στη φωτιά από νωρίς...

Κατούνη 17, Λαδάδικα

Τσικνοπέμπτη στο Loco Bus

Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, το Loco Bus σας προσκαλεί στο TSIKNO-LOCO-DISCO Masque Party με άγριες διαθέσεις για πολύ χορό, cocktails και Disco & House μουσική από τον φίλο Dj I-Kie.

Εμπνευστείτε την Disco εμφάνιση σας ταξιδέψτε μαζί με το τρελό λεωφορείο σε ένα πάρτυ με disco dirty grooves!

Dress Code: Άκρως καρναβαλικό σε στυλ Disco !!!!

Σας περιμένουμε από τις 20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ειδικά για την νύχτα αυτή η κουζίνα ΔΕΝ θα λειτουργήσει.

Θα λειτουργήσουμε ως Bar με πολύ πάρτυ διάθεση !!!!!!

Τσικνοπέμπτη στη ΧΑΝΘ

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος της Χ.Α.Ν.Θ., σας προσκαλεί την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18.00 στην είσοδο της Χ.Α.Ν.Θ. (πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.) στο άναμμα του Φανού της Κοζάνης « Ο Λάκκους τ΄ Μάγγαν»

Κύριο χαρακτηριστικό της Κοζανίτικης Αποκριάς είναι ο ΦΑΝΟΣ, το άναμμα δηλαδή της φωτιάς επάνω σε βωμό, στα σταυροδρόμια κάθε γειτονιάς, η φλόγα του οποίου συντηρείται καθ΄ όλη την διάρκεια του γλεντιού, και είναι σημείο αναφοράς για να εξελιχτούν διάφορα δρώμενα όπως ο χορός, τα σατιρικά πειράγματα και τα τραγούδια στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, που της προσδίδουν την μοναδική της ιδιαιτερότητα και την έχουν κάνει ξακουστή, με ένα έθιμο το όποιο παραδίδεται με θαυμαστή συνέπεια από γενιά σε γενιά, αλλάζει, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες ζωής, αλλά δεν χάνει την ουσία του.

Αυτό το νυχτερινό Διονυσιακό πανηγύρι, γίνεται την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου μια γιορτή ανοιχτή για όλη την Θεσσαλονίκη, αφού ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος της Χ.Α.Ν.Θ. το μεταφέρει στην πόλη μας στις 6 το απόγευμα μπροστά στην Χ.Α.Ν.Θ. , με τον ΦΑΝΟ ΤΟΥ ΜΑΓΓΑΝΗ της ΚΟΖΑΝΗΣ.

Οι χορευτές μαζί με το μουσικό παραδοσιακό συγκρότημα τους θα αναβιώσουν το έθιμο τους και θα ανάψουν τον φανό τους , για να ακολουθήσει ένα πραγματικό γλέντι - ξεφάντωμα γύρω από τον βωμό της αποκριάτικης νυχτερινής τελετής, στους ήχους των χάλκινων, από μεταμφιεσμένους και μη, που θα χορέψουν και θα ριχτούν στον τοπικό χορό έντεκα της Κοζάνης για να ξορκίσουν την κακοδαιμονία και να καλέσουν τις δυνάμεις του καλού, μαζί με τα Κοζανίτικα σκωπτικά και παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς που θα ακούγονται καθ΄ολη την διάρκεια του γλεντιού.

Με το άναμμα του ΦΑΝΟΥ θα ξεκινήσουν και τα παμπάλαια τραγούδια , που πέρασαν σχεδόν αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά, και σε συνεχή εναλλαγή με τα χάλκινα θα δώσουν φτερά στα πόδια , καθώς κρασί και παραδοσιακά κιχί θα κυκλοφορούν για να ζεστάνουν κορμί και ψυχή ούτος ώστε το κέφι να ανέβει γρήγορα . Μέσα σε μια τόσο ξεχωριστή ατμόσφαιρα με αυτά τα ιδιότυπα λαϊκά δημιουργήματα σας καλούμε να γνωρίσετε το έθιμο και να γλεντήσετε.

Στο Ελ. Κορδελιό Παρέλαση και Υπαίθριο Πάρτι

Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ελευθέριο Κορδελιό όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν με το πρόγραμμα της πιο “χρωματιστής” υπαίθριας αποκριάτικης εκδήλωσης.

Το απόγευμα οι κεντρικοί δρόμοι θα πλημμυρίσουν από ομάδες καρναβαλιστών, από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, μαθητές σχολείων και δημότες όλων των ηλικιών, στο πλαίσιο της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης που θα ξεκινήσει στις 18.00 από δύο αφετηρίες της περιοχής, την  Πλατεία Σκρα και την Πλατεία Ελευθερίας.

Η παρέλαση θα τερματίσει στο θεατράκι του πεζοδρόμου Εθνικής Αντιστάσεως όπου στις 18.45 θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι. Το πρόγραμμα ξεκινά με χορευτικά από τη σχολή χορού Dolce Vita και στη συνέχεια τη σκυτάλη της διασκέδασης παίρνει ο dj Μάκης Παζαρέντζης. Εκεί θα βρίσκονται οι Ξυλοπόδαροι της ομάδας ΚΑΜΠΕΡ που θα αναλάβουν την ψυχαγωγία των μικρών δημοτών. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με το παραδοσιακό έθιμο της καύσης του βασιλιά Καρνάβαλου. Όλα γίνονται με πρωτοβουλία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Αποκριάτικο ξεφάντωμα και έθιμα στην Καλαμαριά

Μια ξεχωριστή βραδιά  χαράς, κεφιού και αποκριάτικου γλεντιού ετοιμάζει για την Τσικνοπέμπτη η Καλαμαριά.

Συγκεκριμένα, με επίκεντρο την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου)  από τις 7 το βράδυ, θα ξεκινήσει το αποκριάτικο πάρτι με πρωταγωνιστές τη μουσική, τους εορταστικούς ρυθμούς και την παράδοση.  Τα κάρβουνα θα ανάψουν από νωρίς το απόγευμα και η τσίκνα  από τα ψημένα κρεατικά, θα απλωθεί σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου. Κρασί  και λουκούμια θα συμπληρώνουν το μενού της βραδιάς. Το πρόγραμμα  θα πλαισιώνεται με παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια και χορούς. Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους νέους της πόλης με παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Στην εξέδρα που έχει στηθεί, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το Γαϊτανάκι, το Μπουρανί Θεσσαλίας, οι  Φανοί Κοζάνης, το έθιμο του Μπέη και τα Αποκριάτικα τραγούδια της Μυτιλήνης (Γλεντιστάδες).

Παράλληλα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τη Μακεδονία, τη  Θράκη, την  Ήπειρο, τη Θεσσαλία, και τον Πόντο,  φιλοδοξούν να ξεσηκώσουν όλους όσους θα παραβρεθούν και να τους παρασύρουν στο χορό και το τραγούδι.

Παρόμοιο γλέντι θα ξεκινήσει την ίδια ώρα και στον αύλειο χώρο του 4ου Γυμνασίου Καλαμαριάς στον συνοικισμό του Βότση, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Να σημειωθεί ότι ο Μορφωτικός Φυσιολατρικός  Σύλλογος  Κάτω Κώμης Κοζάνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» θα αναβιώσει τους Φανούς της Κοζάνης.

Μπουλούκια και παραδοσιακό τσίκνισμα σε Συκιές και Νεάπολη

Με μπουλούκια και το παραδοσιακότσίκνισμα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ανοίγει αύριο δυναμικά τον αποκριάτικο κύκλο, δίνοντας το σύνθημα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να στροβιλιστούν στους ρυθμούς της Αποκριάς και να ζήσουν μοναδικές στιγμές κεφιού.

Η Κοινωφελής Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, ετοίμασε και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Το σύνθημα δίνεται την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη. Εκεί, και στις 6.30 μ.μ., θα καταλήξει το μπουλούκι μεταμφιεσμένων, που λίγο νωρίτερα θα έχει ξεχυθεί στους δρόμους με τη συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων. Εκεί θα βρίσκεται και ο Σύλλογος Πολιτισμού και Παράδοσης Κυμίνων, που θα παρουσιάσει το έθιμο των Γενίτσαρων και της Μπούλας, όπως επίσης και οι Κουδουνοφόροι από την Ανθή Σερρών.

Όλα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν τη σπίθα του κεφιού για να συνεχισθεί το τσίκνισμα με παραδοσιακή μουσική και αποκριάτικα έθιμα και δρώμενα, βαδίζοντας προς την Καθαρά Δευτέρα, όπου θα σημάνει την κορύφωση των εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα, όμως, είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς τα αποκριάτικα εργαστήρια έχουν ξεκινήσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης όπου οι μικροί φίλοι του δήμου μυούνται στο… πνεύμα των ημερών, για να παραδοθεί αργότερα η σκυτάλη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών. Από Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, αρχίζουν και τα παιδικά αποκριάτικα πάρτι, με το πρώτο να γίνεται στην Δ.Ε. Αγίου Παύλου, στο Κλειστό Γήπεδο ΔΑΚ Αγ. Παύλου (Τέρμα Ανθέων).

Χοροί, συναυλίες, πάρτι και βεβαίως αποκριάτικα έθιμα διοργανώνονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, συνιστώντας ένα πρόγραμμα με προτάσεις για τις… διαθέσεις κάθε καρναβαλιστή. Τόποι διεξαγωγής των εκδηλώσεων; Πλατείες, Γυμναστήρια, Βιβλιοθήκες και άλλοι δημοτικοί χώροι όπως και στα όμορφα φυσικά τοπία σε Άγιο Παύλο, Νεάπολη, Πεύκα και Συκιές, με αποκορύφωμα το αντάμωμα και τη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας.

«Κούλουμα 2017» στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη

Το καθιερωμένο ραντεβού με όλους τους δημότες του δήμου, καθώς και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν ''εκτός των τειχών'' το καρναβάλι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, συμμετέχοντας σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι, δίνει φέτος ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2017».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική δημοτική ενότητα και φέτος η Εξοχή έχει την τιμητική της, καθώς εκεί θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-Την Τσικνοπέμπτη, 16 Φεβρουαρίου διοργανώνεται το αποκριάτικο γλέντι στο μπαλκονάκι του Πέτρινου πολιτιστικού κέντρου στην Πυλαία. Με χορό, μουσική και άφθονο κρασί. «Φορέστε τις αποκριάτικες στολές σας και ελάτε στις 7.30 το απόγευμα για να διασκεδάσετε», μάς καλούν εκπρόσωποι του δήμου. Χορός, Μουσική και άφθονο κρασί (δωρεάν).

-Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ο δήμος συνδιοργανώνει στον Χορτιάτη, μαζί με τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Αφανό», τον Σύλλογο Γυναικών Χορτιάτη, καθώς και όλους του συλλόγους και τα σχολεία του Χορτιάτη τα 6α Τζερτζελέματα. Μια εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από την πρώτη βρύση του χωριού και περιλαμβάνει αποκριάτικη παρέλαση. Με πολύ χορό, μουσική από τα χάλκινα, σουβλάκια και τρελό ξεφάντωμα.

-Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου με τα «Κούλουμα 2017» να διοργανώνονται στην Εξοχή και σε συνεργασία με τον κοινωνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων της περιοχής. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν δίπλα στο γήπεδο 5Χ5 και σε περίπτωση κακοκαιρίας στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Εξοχής από τις 11.00 το πρωί. Υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα προσφέρονται φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακός χαλβάς, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για μικρούς και μεγάλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί