Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι ισχύει με το κάπνισμα στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης

Τα νέα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό – Έκκληση Λ. Κιοσέογλου

Αυξημένα πρόστιμα ενέκρινε η κυβέρνηση, αλλά η ανάθεση των ελέγχων ουσιαστικά στη Δημοτική Αστυνομία – και στο Λιμενικό παράκτια – είναι ένα προβληματικό μοντέλο για τη Θεσσαλονίκη που αυτή τη στιγμή μετρά μόλις 66 άτομα στη Δημοτική Αστυνομία. Μία δημοτική αστυνομία που είναι ήδη επιφορτισμένη τόσο με τους έλεγχους στα κυκλοφοριακά, όσο και στο παραεμπόριο.

 «Τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου είναι πλέον βαρύτερα, αλλά δεν μας φτάνει το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας για να τα εφαρμόσουμε» εξηγεί στο typosthes.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία, Λευτέρης Κιοσέογλου,  ο οποίος κάνει έκκληση για καλύτερη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών για να εφαρμοστεί καλύτερα ο αντικαπνιστικός νόμος.

Δείτε επίσης

 «Έχουμε ήδη εντείνει κατά πολύ τους ελέγχους για τις παραβιάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ τα πρόστιμα έχουν γίνει «βαρύτερα». Η Δημοτική αστυνομία εκτελεί αυτή τη στιγμή τις βεβαιώσεις παραβάσεων. Θα κάνουμε μια συνάντηση και με τα αστυνομικά τμήματα, αλλά και τακτικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση των αντικαπνιστικών παραβάσεων».

Αποκλείεται η Αστυνομία από την εφαρμογή του νόμου

Η νέα εγκύκλιος για τον αντικαπνιστικό νόμο που κατατέθηκε πρόσφατα, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή της Ελληνικής αστυνομίας στην εφαρμογή του, εκτός από μέσα στα αυτοκίνητα. «Δυστυχώς, άκουσα ότι βγήκε μια εγκύκλιος που αποκλείει την ελληνική αστυνομία από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και ότι η αρμοδιότητα πηγαίνει στη Δημοτική Αστυνομία, τη Διεύθυνση Υγιεινής και το Λιμενικό. Το Λιμενικό μπορεί όμως να κάνει ελέγχους μόνο παράκτια. Με λίγα λόγια, δεν αρκεί το κράτος να βγάζει νόμους που χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών, θα πρέπει να στελεχωθούν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος.

Σήμερα, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ειδικά η Δημοτική Αστυνομία η οποία από 180 άτομα που είχε, έχει πλέον μόνο 66 άτομα. Μάλιστα, οι οργανικές θέσεις για τη Δημοτική Αστυνομία είναι κανονικά 360. Με όλες αυτές τις καταγγελίες, τον έλεγχο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το παραεμπόριο και πολλά άλλα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά, είναι επόμενο ότι θα ανταποκριθούμε όσο καλύτερα γίνεται, ως εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις μας», συμπλήρωσε ο δημοτικός σύμβουλος.

Αυξάνονται οι καταγγελίες

Ξεχωριστό ζήτημα για τη Δημοτική Αστυνομία είναι το παρκάρισμα των δίκυκλων μηχανών στα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να ελέγχεται και ένας διαφορετικός δρόμος.

«Για τις μηχανές που είναι παρκαρισμένες στα πεζοδρόμια, κάνουμε καθημερινά επιχειρήσεις στην οδό Αριστοτέλους, στην Καρόλου Ντήλ, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού να αναθέσουμε σε συγκεκριμένη ομάδα Δημοτικής Αστυνομίας τη «επίβλεψη» των πεζοδρομίων.  

Επειδή έχουμε έλλειψη προσωπικού, εμείς ποντάρουμε πολύ στις καταγγελίες, οι οποίες έχουν ανέβει από 100 σε 350 τους τελευταίους μήνες και ανταποκρινόμαστε στο 97% των περιπτώσεων. Επίσης, θέλουμε να αυξήσουμε τους ελέγχους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και φτιάχνουμε και ανοιχτά κλιμάκια σε συνεργασία με την Αστυνομία για μεταμεσονύκτιους ελέγχους, όπου ελέγχουμε και το κάπνισμα. Οι έλεγχοι αυτοί είχαν αποτέλεσμα, εφόσον πλέον είχαμε την ανάκληση 22 αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», σχολίασε ο κ. Κιοσέογλου.

Γ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης