Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ σε 2 «νίκες» πολιτών, για αστικό χώρο! (ΦΩΤΟ)

Μία ομάδα πολιτών που «αγαπά την ευθύνη»

Μια ομάδα πολιτών που "αγαπά την ευθύνη" -κατά την προτροπή του Καζαντζάκη- και θεωρεί ότι "έχει χρέος" να σώσει τον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης και να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων της, έχει ενεργοποιηθεί εδώ και έναν χρόνο στην πόλη, μετρώντας ήδη πολλές θετικές παρεμβάσεις.

Το Σωματείο ΘεσΕπί-Κέντρω και η ομάδα "Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης" συμπορεύονται από το 2016 για να προβάλουν και παράλληλα να γνωστοποιούν στις αρμόδιες υπηρεσίες θέματα που αφορούν στο δημόσιο χώρο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την επίλυσή τους.

Μέσα από τη σελίδα τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook (δείτε ΕΔΩ τη σελίδα), τα περίπου 3000 μέλη φωτογραφίζουν, σχολιάζουν αλλά και καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τα κακώς κείμενα που συναντούν στο κέντρο της πόλης.

"Το Σωματείο ξεκίνησε ως ιδέα από μια συντροφιά κατοίκων του κέντρου όταν έγινε μάρτυρας ενός έντονου επεισοδίου για μία θέση στάθμευσης", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Ακης Λαζάρου. Το ιδιαίτερα σημαντικό στην ομάδα είναι ότι δεν μένει μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων, αλλά καλεί τους πολίτες να τα αναφέρουν στην εφαρμογή του Δήμου Θεσσαλονίκης. "Βελτιώνω την πόλη μου" -, "πάντα με το σκεπτικό", προσθέτει ο κ. Λαζάρου, "ο καθένας μας να φροντίσει για την γειτονιά του".

Στον έναν χρόνο λειτουργίας του, το Σωματείο "μετράει" αρκετές επιτυχίες, όπως την παρέμβαση για τη στάθμευση στον περίβολο του ...ιερού ναού Της Του Θεού Σοφίας.

"Βλέπαμε καθημερινά αρκετά αυτοκίνητα να παρκάρουν στον περίβολο της εκκλησίας και καταγγείλαμε το γεγονός με αποτέλεσμα να μην συναντούμε πλέον αυτή την κατάσταση", δηλώνει ο κ. Λαζάρου. Παράλληλα, ύστερα από καταγγελίες στον δήμο, "απελευθερώθηκαν" παγκάκια στην Παλαιών Πατρών Γερμανού που είχαν καλυφθεί από τραπεζοκαθίσματα, έγινε δενδροφύτευση και άνοιγμα δενδροδόχων της Καρόλου Ντηλ αλλά και σε άλλα σημεία του κέντρου, απομακρύνθηκαν κατασκευές κοντά σε μνημεία και επανατοποθετήθηκαν προστατευτικά κολωνάκια σε πεζόδρομους.

Παράλληλα, το Σωματείο μετέχει στην επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση κοινοχρήστου χώρου, με γνωμοδοτικό χαρακτήρα και στόχο την επανεξέταση του πλαισίου των κανονιστικών διατάξεων που διέπουν τη χρήση και λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Δείτε τις φωτογραφίες που παραχώρησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πριν…

Το μετά…

Το πριν…

Το μετά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορυδαλλός: «Έφοδος» με αστυνομικούς σκύλους – Είχαν ναρκωτικά, κινητά, μαχαίρια
Ειδική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί από την αστυνομία στις φυλακές – Δικογραφίες σε 5 έγκλειστους
Κορυδαλλός: «Έφοδος» με αστυνομικούς σκύλους – Είχαν ναρκωτικά, κινητά, μαχαίρια