Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισε χρώματα και παιδικά χαμόγελα το Μέγαρο Μουσικής

Το FLL Animal Allies season ολοκληρώθηκε για μία ακόμη χρονιά στην Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ...

Το FLL Animal Allies season ολοκληρώθηκε για μία ακόμη χρονιά στην Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο!

«Μπορείτε να φανταστείτε ένα αμφιθέατρο γεμάτο χρώματα; Ένα Μέγαρο Μουσικής πλημμυρισμένο από χαμόγελα ευτυχίας και παιδικά συνθήματα; Τέτοια που δεν έχουν μότο τους τον φανατισμό και την απολυτότητα, αλλά την παιδική ευρηματικότητα και την συνεργασία; Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια εκπαιδευτική γιορτή. Κάθε σου βήμα και μια καινοτόμος ιδέα, κάθε σου ματιά και μια ικανοποίηση. Χαραγμένη στα παιδικά βλέμματα που έδωσαν το μεράκι, τη διάθεση και τον χρόνο τους στο να εξερευνήσουν μια άλλη μέχρι πρότινος άγνωστη πτυχή της γνώσης. Μια πτυχή που με εφαλτήριο τη δημιουργία προσέφερε μοναδικές συγκινήσεις».

Τα παραπάνω αναφέρουν οι διοργανωτές στο απολογιστικό δελτίο για το Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας για παιδιά, FLL 2017 που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Μαρτίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό,  φιλεκπαιδευτικό σωματείο eduACT που έχει έδρα του τη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν 100 ομάδες που αποτελούνταν συνολικά από 1000 παιδιά 9 έως 16 ετών, 250 εθελοντές και συγκέντρωσε πάνω από 10.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Τελετή Έναρξης του Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FLL, το Σάββατο 11/3/2017 ήταν κάτι παραπάνω από φαντασμαγορική. Την εκδήλωση άνοιξαν έγχορδα της Μουσικής Ομάδας MOYSA με ένα άκουσμα που καθήλωσε μικρούς και μεγάλους. Αφού καλωσορίστηκαν οι ομάδες, τον λόγο πήραν οι εξέχοντες καλεσμένοι που μας τίμησαν με την παρουσία τους: κ. Παντής -  Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο κ. M. Suomalainen - Πρόεδρος Προξενικών Aρχών, ο κ. Γεωργίου- Διευθυντής ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Ακριτίδης- Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών θεμάτων ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Πούλιας - μέλος του ΔΣ της eduACT. Την τελετή έναρξης, όπως και λήξης, συντόνισαν επί σκηνής ο κ. Σπύρος Χαριτάτος S.T.E.A.M Ambassador της eduACT, ο κ. Κώστας Βασιλείου, Πρόεδρος της eduACT και οι παρουσιαστές μας Βασίλης Αραμπατζής και Χάρης Κουφός, ενθουσιάζοντας με την ζωντάνια τους το κοινό.

Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού τα παιδιά διαγωνίστηκαν επάνω στις ρομποτικές τους δεξιότητες, με άξονα τόσο τις καινοτόμες ιδέες τους αλλά και τις βασικές αξίες των ομάδων.

Έτσι οι ομάδες αξιολογήθηκαν με βάση τρείς τομείς: Robot Game, Project και Core Values. Τα τρία αυτά πεδία συνδυάστηκαν για να αναδείξουν τόσο την προσπάθεια των παιδιών επάνω στην πίστα του διαγωνισμού, όσο και βασικές αξίες όπως η εφευρετικότητα, η εύρεση λύσεων σε προβλήματα που αφορούν το θέμα του φετινού διαγωνισμού (Animal allies), αλλά και οι θεμελιώδεις αξίες της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Βραβεία δόθηκαν με βάση τις τρεις αυτές κατηγορίες.

Οι έξι πρώτες από τις ομάδες που διακρίθηκαν θα ταξιδέψουν εκπροσωπώντας την χώρα μας σε παγκόσμια πρωταθλήματα του εξωτερικού σε Αμερική, Δανία και Μεγάλη Βρετανία!

Εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες, ξυλοπόδαροι και πολλά βραβεία! Η Τελετή Λήξης του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 12/03/2017 τα είχε όλα εντυπωσιάζοντας το κοινό και τους καλεσμένους με μουσικοχορευτικά εναέρια θεάματα από την ομάδα Etherica Aerial Performance και της Σχολής Χορού Golden Steps.

Απονομή βραβείων

Την απονομή των βραβείων στις ομάδες που διακρίθηκαν πραγματοποίησαν κατά σειρά επίδοσής τους οι: κ. Μήττας- Περιφερειακός Σύμβουλος σε Θέματα Εκπαίδευσης,  κ. Καραφυλλίδου και κ. Ροίδου-  Εκπρόσωποι από το Όραμα Έλπίδας, κ. Πούλιας, μέλος του ΔΣ της eduACT, κ. Παπαδόπουλος- Γενικός Διευθυντής του Κολεγίου Θεσσαλονίκης ΔΕΛΑΣΑΛ, κ. Ακριτίδης- Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Ψωμιάδης- μέλος του ΔΣ της eduACT, κ. Ανδριάς- Τεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής, κ. Χαρατσάρη-Πρόεδρος Επιτροπής Επιμορφωτικών Προγραμμάτων και Μέλος ΔΣ ΧΑΝΘ, κ. Χαραλαμπίδου-Προϊσταμένη Επιμορφωτικών προγραμμάτων ΧΑΝΘ, κ.Ιωάννου- Διευθυντής Προγραμμάτων της ΧΑΝΘ, Τατιάνα Δικαστοπούλου -Εκπρόσωπος Eurolife, κ. Γιαννακούδης- Εκπρόσωπος Youth Lab Ξάνθης, κ. Μπέλης- Εκπρόσωπος brickwise.gr, κ. Μεντεκίδου –Επιτραπέζια Νερά ΔΙΟΣ, κ. Κουρουζίδου- Εκπρόσωπος KLEEMAN, κ. Δαμιανίδου- Εστιατόριο Karabourno, κ. Τραγουδάρας – ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κ.Πολυχρονάκη- Εκπρόσωπος Ενυδρείου Κρήτης. 

Το παρόν έδωσαν και οι δύο STEM youth Ambassadors της eduACT, ο Δημήτρης Χατζής και ο Γιώργος Μπουφίδης, οι οποίοι αποτελούν τα νεανικά πρότυπα καινοτομίας της ρομποτικής και της eduACT. Επίσης, κατά την Τελετή παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα υποστήριξης μαθητών  "Μάχη... για τα όνειρά τους " που αποδίδει μέσα σε μία φράση τον σκοπό του εγχειρήματος.

Παράλληλα, στην είσοδο του Μεγάρου, το Όραμα Ελπίδας έδινε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γίνουν δότες μυελού των οστών, προστίθεται στην απολογιστική ανακοίνωση.

Για το FLL

Το FLL ή αλλιώς FIRST  LEGO LEAGUE είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας στον εαυτό τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή. Είναι μια συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST(R) (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO(R) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.

To 2013 - 2014 ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό eduACT (Δράση για την Εκπαίδευση) με μεγάλη επιτυχία και από τότε διοργανώνεται κάθε Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, ενώ διεξήχθη τόσο στην Κύπρο όσο και στην Βουλγαρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ