Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Για 4 ημέρες θα γίνει το «αρχηγείο» της UNESCO!

Η ετήσια συνάντηση θα γίνει φέτος στη Θεσσαλονίκη

Όλα είναι έτοιμα στη Θεσσαλονίκη για την ετήσια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 5 Απριλίου. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην επιτυχία της» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος επί Εκκλησιαστικών και Πολιτιστικών Θεμάτων, Γιάννης Αμανατίδης, κατά την παρουσίαση του εγχειρήματος σήμερα, μαζί με την πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Η συνάντηση αυτή έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα αλλά και την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς η χώρα μας, εκτός από την προβολή της για τη δραστηριοποίησή της στην UNESCO, προβάλλεται μέσα από αυτή και με θετική ανταπόκριση σε όλους τους υπόλοιπους τομείς» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Η Συνάντηση του Δικτύου θα συγκεντρώσει 70 υψηλόβαθμα στελέχη των εθνικών επιτροπών UNESCO από 40 χώρες της Ευρώπης. Βασικός στόχος της συνάντησης των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου είναι να υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα, ποιοτικότερα, ουσιαστικότερα, αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, όπως επισήμανε ο κ. Αμανατίδης, τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι και η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του, η προώθηση νέων συνεργασιών, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η ισχυροποίηση των δεσμών τους με την «κοινωνία των πολιτών».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στο «άνοιγμα» της UNESCO στην κοινωνία και στην ευρύτερη συμμετοχή του κόσμου ώστε να γίνεται κοινωνός και συνδιαμορφωτής των στόχων και της πολιτικής του διεθνούς οργανισμού. Επίσης, ο υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, στη δύναμη, ως ήπιας ισχύος εργαλείο, της πολιτιστικής διπλωματίας.

Οι σύνεδροι θα συζητήσουν θέματα και θα διατυπώσουν προτάσεις για τις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία.

Επίσης, ζητήματα που άπτονται της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υλικής και Άυλης, όπως της προστασίας του πολιτισμού σε συνθήκες απειλής, της ενδυνάμωσης των νέων, της εκπαίδευσης, του προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου», αλλά και του ρόλου των Δικτύων της UNESCO στην υλοποίηση της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα των υψηλών προσκεκλημένων περιλαμβάνει επισκέψεις στα μουσεία της Θεσσαλονίκης αλλά και στη Βεργίνα, ώστε εκτός από τις εργασίες της Επιτροπής να δοθεί η ευκαιρία και για μία ευρύτερη εικόνα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και του ιστορικού και πολιτιστικού της πλούτου.

Στον μεγάλο πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα και στο ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, στην οποία λειτουργούν 10 επιτροπές, αναφέρθηκε η πρόεδρός της, Αικατερίνη Τζιτζικώστα. Δίνοντας την εικόνα, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις δέκα πανεπιστημιακές έδρες σε ελληνικά πανεπιστήμια, τις πέντε περιοχές με παγκόσμια γεωπάρκα και τα 18 μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, για την επικείμενη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σημασία της ως προστιθέμενη, καθώς, όπως είπε, την είχε διεκδικήσει και η Γαλλία, ανεπιτυχώς (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ