Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ίδρυση ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου του δρόμου του Μεταξιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ανέθεσε στο ΑΠΘ την ίδρυση αυτού του παρατηρητηρίου...

Την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου -παρατηρητηρίου - του δρόμου του Μεταξιού ανακοίνωσε σήμερα ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Δρόμος του Μεταξιού και Προοπτικές Τουριστικής Ανάπτυξης", που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ.

“Ύστερα από πρόταση του τμήματος Οικονομικών επιστημών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ανέθεσε στο ΑΠΘ, την ίδρυση αυτού του παρατηρητηρίου - ερευνητικού κέντρου, προκειμένου να ερευνήσει να προσπαθήσει και να ενισχύσει τις προοπτικές για τουριστική ανάπτυξη αλλά και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ όλων των χωρών που βρίσκονται στο δρόμο του Μεταξιού”, σημείωσε ο κ.Μήτκας.

Ο κ. Μήτκας εξήγησε ότι η Θεσσαλονίκη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, μπορεί να αποτελέσει την πύλη προς την Ευρώπη, καθώς ήταν ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και  εμπορικών ανταλλαγών.

Στη συγκεκριμένη διεπιστημονική επιτροπή συμμετέχουν 11 τμήματα από το πανεπιστήμιο σε συνεργασία τόσο με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και με το δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλους φορείς, σύμφωνα με τον πρύτανη.

Όπως ανέφερε η Στέλλα Κωστοπούλου, συντονίστρια της Διεπιστημονικής Ερευνητικής Ομάδας Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και αν. καθηγήτρια Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, "ο δρόμος του μεταξιού είναι ένα πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών το οποίο τρέχει από το 1993 αλλά μέχρι τώρα αφορούσε τις χώρες τις Ασίας". "Στην πραγματικότητα πρόκειται για την καταγραφή του πολιτιστικού αποτυπώματος των εμπορικών πολιτιστικών σχέσεων που υπήρχαν ιστορικά μεταξύ Ανατολής και Δύσης”, σημείωσε η κ.Κωστοπούλου. Η επέκταση αυτού του προγράμματος άρχισε το 2016 και δημιουργεί νέες προοπτικές και φυσικά ένα νέο τουριστικό προϊόν”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ