Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΥΠΠΟ για Ροτόντα: Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Υπουργείου

«Έδωσε έγκριση για τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έδωσε έγκριση «για τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου»,  επιτρέποντας την προσωρινή μεταφορά του παλαιού εγκαινίου με προϋπόθεση « την άμεση επιστροφή του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας  για λόγους ασφάλειας και συντήρησης στο χώρο της έως τώρα φύλαξής του.»  

Η Ροτόντα είναι ενταγμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για πολύ σημαντικό διαχρονικό πολιτιστικό  μνημείο όπου διασταυρώθηκαν ο ρωμαϊκός, o βυζαντινός και ο οθωμανικός πολιτισμός.  

 Το μνημείο παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με το χαρακτήρα του,  μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση του αρμόδιου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και σχετική υπουργική απόφαση. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σέβεται τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και την χρήση του μνημείου της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και ζητά από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να κάνει το ίδιο.

 Η Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης έχει από χρόνια έγκριση για διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών κατ’ έτος. Φύλακας και διαχειριστής του μνημείου είναι κατ’ αποκλειστικότητα η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και το μνημείο είναι επισκέψιμο με εισιτήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος, σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα εναρμονίζονται με το σενάριο ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της...
Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες