22

ΙΑΝ
2018

Με συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

Θεσσαλονίκη: Ο Μπουτάρης θέλει να βάλει ιδιώτες για νέα σχολεία

18 Μαϊ 201717.00

Κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων, μέσα από Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), βιοκλιματικές αυλές, αλλά και ένα πρόγραμμα συντήρησης των υπαρχουσών σχολικών μονάδων περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων σχολικής στέγης.

Τις προτεραιότητες που θέτει το επικαιροποιημένο "Επιχειρησιακό σχέδιο σχολικής στέγης 2015-2019", τα επιμέρους εμπόδια στην υλοποίησή του και τις σχετικές ανάγκες που έχουν καταγραφεί στις 24 συνοικίες του Δήμου, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς και ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργος Δημαρέλος, με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, που αφορούσε τη μεταστέγαση του 12ου Δημοτικού Σχολείου.

"Το 12ο ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα, σε πολλά σχολεία έχουμε προβλήματα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης γνωστοποιώντας ότι κεντρική επιδίωξη αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει η κατασκευή σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, καθώς, όπως εξήγησε "βασικό πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι αυτός που αναλαμβάνει να κατασκευάσει το σχολεία, αναλαμβάνει και συντήρηση για όσα χρόνια διαρκεί η σύμβαση". Γνωστοποίησε μάλιστα ότι κατέθεσε πρόταση στον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, να εξεταστεί η δυνατότητα εκεί όπου απαιτούνται απαλλοτριώσεις, να τις αναλαμβάνει ο εργολάβος, με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας της σύμβασης.

"Η στόχευση που γίνεται είναι πρώτον αξιοποίηση των δυνητικών οικοπέδων σε σχέση με τις Κτιριακές Υποδομές, η απόκτηση σχολικών χώρων μέσω των προγραμματικών συμβάσεων των Κτιριακών Υποδομών, η διεκδίκηση δωρεάν παραχώρησης χώρων από δημόσιους φορείς και η ωρίμανση για ιδιόκτητους χώρους", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παππάς, υπενθυμίζοντας ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2017 προβλέπονται και έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπάς στον Δήμο λειτουργούν 238 σχολικές μονάδες σε 111 σχολικά συγκροτήματα. Μισθώνονται (έναντι συνολικά 620.000 ευρώ ετησίως) 10 συγκροτήματα για τη στέγαση 17 σχολικών μονάδων , σε χώρους που όπως είπε ο κ.Παππάς "δεν πληρούν ουσιαστικά της προδιαγραφές", ενώ υπάρχουν 8 σχολικά συγκροτήματα σε λυόμενες εγκαταστάσεις και ένα που λειτουργεί σε ειδική κατασκευή.

"Έχουμε διαπιστώσει ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει έλλειμμα γης 48.000 τ.μ . Από τις 24 συνοικίες οι 12 παρουσιάζουν σημαντικά ελλείμματα και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις συνοικίες, οι οποίες είναι εντός το εμπορικού και ιστορικού κέντρου και στις 4 πολυπληθέστερες συνοικίες ανατολικά. Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ειδικά σχολεία, καθώς το μοναδικό σχολείο το οποίο λειτουργεί ως ειδικό είναι σε λυόμενες εγκαταστάσεις", σημείωσε ο κ.Παππάς.

Την ανάγκη "να μπει άμεσα ένα τέλος στην κοροϊδία με τις ψεύτικες διευθύνσεις κατοικίας, που δηλώνουν οι γονείς, καθώς είναι παράγοντας αποτρεπτικός στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των σχολείων", επισήμανε ο κ.Δημαρέλος. "Με στενοχωρεί να βλέπω γονείς, οι οποίοι θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο συγκεκριμένο σχολείο της αρεσκείας τους και έστω και για τυπικούς λόγους να παραχωρούν κηδεμονίες σε συγγενείς, να κάνουν εικονικά διαζύγια, να δηλώνουν ότι το παιδί μένει με τον παππού και τη γιαγιά", είπε εξηγώντας πως "υπάρχουν συγκεκριμένα σχολεία άδεια και άλλα γεμάτα, με τα ποσοστά των μαθητών που δεν ανήκουν εκεί να ξεπερνούν το 30-35 %". Ως πιθανή λύση στο πρόβλημα υπέδειξε τη δυνατότητα να διασταυρώνεται η διεύθυνση που δηλώνεται στο σχολείο από τους γονείς με τη φορολογική τους διεύθυνση.

"Μεταστέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Ιταλικό Ινστιτούτο"

Εξάλλου, ο κ. Μπουτάρης γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που σήμερα στεγάζεται σε κτίριο στους Αμπελόκηπους, εξετάζεται η δυνατότητα να μισθωθεί από το ιταλικό δημόσιο το κτίριο επί της οδού Φλέμινγκ στο οποίο λειτουργούσε το Ιταλικό Ινστιτούτο και να μεταστεγαστεί το Καλλιτεχνικό Σχολείο εκεί. Προανήγγειλε ακόμη τη λειτουργία Σχολείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο Ζωολογικό Κήπο, για τον οποίο ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επαφές με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, για τη μετατροπή του σε φάρμα οικόσιτων φυλών. "Δεν μπορεί τα παιδιά να βλέπουν σήμερα γαϊδούρι και να λένε να ένας τεράστιος σκύλος", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του 12ου Δημοτικού σχολείου ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι "δεν είναι μόνο τεχνικό το θέμα, άλλα βασική μας θέση είναι ότι δεν μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν γράμματα σε μία παράγκα". "Αναμένουμε τις λύσεις που θα προκύψουν, έγιναν κάποιες προτάσεις και από τους δύο δημοτικούς συμβούλους (σ.σ. τους Ανδρέα Κουράκη και Σωκράτη Δημητριάδη) -δεν τους αναθέσαμε τη μελέτη, προσφέρθηκαν να την κάνουν- την έχουμε και αυτή τη μελέτη και την εξετάζει η υπηρεσία", σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι "δεν καταργείται το 12ο, αλλά το πώς θα λειτουργήσει είναι άλλη ιστορία". "Σεβόμαστε αυτό που αποφασίσαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο", συμπλήρωσε ο κ. Δημαρέλος, εξηγώντας πως "προτεραιότητα είναι να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί που είναι σήμερα, μέχρι να επιστρέψει εκεί που είναι στη φυσική του έδρα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι και για τις εναλλακτικές λύσεις".

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος Θεσσαλονίκης


Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Ακροδεξιοί έκαψαν την κατάληψη LIBERTARTIA

Τοπικά22 Ιαν 201801.27

Ακροδεξιά στοιχεία προσπαθούν να βρουν ξανά χώρο

Θεσσαλονίκη: Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου - Τι αναφέρει

Τοπικά22 Ιαν 201801.14

«Η λαϊκή συνέλευση, αποφασίζει και εντέλλεται...»

Ανοιχτή συζήτηση Μπουτάρη και φοιτητών σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά22 Ιαν 201800.33

Σε μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικές εικόνες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία! (ΦΩΤΟ)

Τοπικά22 Ιαν 201800.18

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρόν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Σάκης Αρναούτογλου: Πότε αναμένονται χειμωνιάτικες θερμοκρασίες

Τοπικά22 Ιαν 201800.03

Προτρέπει να μην πιστεύουμε προγνώσεις που κάνουν λόγο για επικίνδυνη ψυχρή εισβολή από την "Φρειδερίκη"

Καιρός στη Θεσσαλονίκη - Βροχές και ισχυροί άνεμοι για σήμερα

Τοπικά22 Ιαν 201800.01

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Δευτέρα 21/01, από την ΕΜΥ

Μπουτάρης: Ο Φράγκος έσπειρε τον διχασμό - Ο συμβιβασμός δεν είναι προδοσία

Τοπικά21 Ιαν 201823.14

Δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή της επίθεσης στο διατηρητέο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τοπικά21 Ιαν 201822.05

Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση


ΘΕΣγαλαAgrotica Helexpo


ΕΥΑΘ


Interlife KidsTyposthes.gr - Twitter

NLP
Typosthes.gr - Facebook

Θέατρο Τ© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία