22

ΙΟΥΝ
2017

Προώθηση της τοπικής γαστρονομίας από την Περιφέρεια

Σχέδιο για να καθιερωθεί διεθνώς το brand name της «Μακεδονικής Κουζίνας»

19 Μαϊ 201716.45

Τη «Μακεδονική Κουζίνα» παρουσίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του «Money Show 2017», στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το νέο brand name της «Μακεδονικής Κουζίνας», που προσπαθεί να καθιερώσει διεθνώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω συγκεκριμένου και συγκροτημένου σχεδίου δράσης, εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης και σύνδεσης των δυο βασικών πυλώνων της οικονομίας της περιοχής, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

«Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των ορίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη να αποκτήσουν αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name. Η διαδικασία ‘προτυποποίησης και σήμανσης των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας’ συνοδεύεται από τη θεσμοθέτηση της ‘Μακεδονικής Κουζίνας’, με αυθεντικές μακεδονικές συνταγές, οι οποίες εκτελούνται με εκλεκτές πρώτες ύλες που παράγονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής μας. Στόχος, εκτός των άλλων, είναι να αποκτήσει την ταυτότητα που σήμερα της λείπει η γαστρονομία της περιοχής, η οποία θεωρείται από τις πλέον σημαντικές στην Ελλάδα και με δυνατότητα απήχησης παγκοσμίως. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο γαστρονομικός τουρισμός εμφανίζει ανοδικές τάσεις διεθνώς, η Κεντρική Μακεδονία έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να διεκδικήσει εξέχουσα θέση», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η «Μακεδονική Κουζίνα», αφενός προβάλλει την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητά της διεθνώς, αφετέρου μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για την ενίσχυση και ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της «Μακεδονικής Κουζίνας» είναι η χρήση εκλεκτών κρεάτων, γαλακτοκομικών, οσπρίων και λαχανικών για την παρασκευή και δημιουργία μοναδικών συνταγών που συνθέτουν τον γαστρονομικό χάρτη της Περιφέρειας και όλες εμπνέονται από τοπικές παραδόσεις.

«Η ετικέτα ποιότητας ‘Μακεδονική Κουζίνα’ στοχεύουμε να μπει στα καλύτερα εστιατόρια, στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, που θα προσφέρουν αυθεντικές μακεδονικές συνταγές με χρήση αυθεντικών υλικών της μακεδονικής γης. Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η καθιέρωση της ‘Μακεδονικής Κουζίνας’ είναι προτεραιότητα και αναγκαιότητα ώστε η τοπική κουζίνα να γίνει ευρέως γνωστή και αναγνωρίσιμη και να αποκτήσει την ταυτότητα που της αξίζει. Η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα για μια νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό, βάζοντας την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη με αξιώσεις», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Γι’ αυτό και η καμπάνια προβολής της «Μακεδονικής Κουζίνας» εξελίσσεται παράλληλα και αλληλένδετα με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, όπως το Ειδικό Τμήμα Προβολής των Αγροτικών Προϊόντων, το Τμήμα Τουρισμού, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη και το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε για τη σημαντική συμβολή της τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ξένιος Ζευς», σεφ της οποίας ετοίμασαν αυθεντικές συνταγές της «Μακεδονικής Κουζίνας» στο χώρο της εκδήλωσης, όπου παράλληλα εκτέθηκαν και εκλεκτά προϊόντα της μακεδονικής γης.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Θεσσαλονίκη: Ανάπτυξη του ΟΛΘ σε 2 φάσεις – Τι είπε ο CEO της Link Terminal

Τοπικά22 Ιουν 201720.32

Οι στόχοι της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε προτιμώμενος επενδυτής για το 67%

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη ζητούν οι «ΕΝΤΑΞΕΙ»

Τοπικά22 Ιουν 201720.00

Ζητούν ενημέρωση για το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης   - Και στο κτήριο Αρχιτεκτονικού

φωτ. αρχείου

Επίσημη έναρξη εργασιών για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες

Τοπικά22 Ιουν 201719.50

Πρόκειται για το δεύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

φωτ. αρχείου

Κανονικά θα λειτουργήσει η κατασκήνωση στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής

Τοπικά22 Ιουν 201719.40

Τι αναφέρει ανακοίνωση της αν. υπουργού Εργασίας 

Θεσσαλονίκη: Σε ποιο εστιατόριο πήγε ο Σάκης Τανιμανίδης! (ΦΩΤΟ)

Τοπικά22 Ιουν 201719.29

Ο γνωστός παρουσιαστής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη 

Θεσσαλονίκη: Καύσωνας με… σκουπίδια για 3 μέρες ακόμη!

Τοπικά22 Ιουν 201719.01

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την Κύπρο στην Καλαμαριά

Τοπικά22 Ιουν 201718.50

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 20ης Ιουλίου

Καλαφάτης: «Απαράδεκτη εισβολή στο γραφείο του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ»

Τοπικά22 Ιουν 201718.10

Πήττει την εικόνα του ιδρύματος, τονίζει ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας


Θεσσαλονίκη: Απόψε η τελετή αποφοίτησης 2017 στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο

Τοπικά22 Ιουν 201717.50

Με κεντρικό ομιλητή τον Θεοδόση Πελεγρίνη


Advertisement


3E banner

Hellenic seaways


Κτήμα Χρηστίδη


Typosthes.gr - Twitter

ept epi thivas


Mollers


Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία