Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΟΑΣΘ: Κούρεμα μισθών 29% και εισιτήριο 1,3 ευρώ – «Οπλοστάσιο» η καταγγελία συμβάσεων

Πόλεμος στον ΟΑΣΘ για την επόμενη μέρα

Την ώρα που η Θεσσαλονίκη περιμένει τις εξελίξεις όσον αφορά την επίσχεση εργασίας που «τρέχει» για όγδοη ημέρα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ είναι έτοιμη να παραδώσει στον υπουργό Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, την πρότασή της για τον εξορθολογισμό στον Οργανισμό – σχέδιο που θα ουσιαστικά θα αναχαιτίσει το υπουργικό νομοσχέδιο με καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Το σχέδιο του ΟΑΣΘ προβλέπει κούρεμα μισθών σε ποσοστό 29,5% και αύξηση τιμής εισιτηρίου στο 1,3 ευρώ και 0,70 λεπτά το μειωμένο (σ.σ. από 1 ευρώ και 0,50 λεπτά σήμερα). Όπως δηλώνει στο typosthes.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, κ. Χρήστος Στεφανίδης, υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο που αφήνει αμετάβλητο το εισιτήριο, κάτι που «θα πρέπει να δούμε με τον Υπουργό, που θα συμφωνήσουμε και που θα πρέπει να αλλάξουμε κάτι».

Αυτό το σχέδιο από πλευράς διοίκησης του ΟΑΣΘ μειώνει το μισθολογικό κόστος και τις δαπάνες από 88 εκατ. ευρώ σε 62 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και το τριζωνικό εισιτήριο (κόστος ανάλογα με απόσταση), αλλά και μείωση σε κάποιες γραμμές του Οργανισμού.

Ο κ. Στεφανίδης μιλώντας στο typosthes.gr αναφέρει πως «το σχέδιο θα είναι στα χέρια του Υπουργού εντός τριών ημερών». Σε ερώτησή μας για τις πιθανές αντιδράσεις των εργαζομένων, ο κ. Στεφανίδης απαντά «αν δεν δεχτούν την πρότασή μας οι εργαζόμενοι τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε καταγγελία της σύμβασης, που είναι σε ισχύ μέχρι 31-12-2017. Αν και πάλι δεν την δεχτούν τότε – μετά από 3 μήνες – πάμε στη μετενέργεια, στα 500 ευρώ βασικό μισθό συν τέσσερα επιδόματα».

Σε ερώτησή μας πότε τοποθετεί η διοίκηση τις αλλαγές αυτές ο κ. Στεφανίδης μας απάντησε «Θα πρέπει να το επεξεργαστεί το Υπουργείο, να δούμε πού θα συμφωνήσουμε και μετά να ψηφιστεί».

Τι θα γίνει με την επίσχεση εργασίας

Όπως μας επιβεβαιώνει ο κ. Στεφανίδης «ήδη ο κ. Σπίρτζης έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να μας πληρώσει 1,79 εκατ. ευρώ από την επιδότηση του Ιουνίου» (σ.σ. όχι όλο το ποσό που είναι 4 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, ο Οργανισμός έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για δάνειο από την Εθνική Τράπεζα με ενέχυρο την απόφαση της διαιτησίας για 4,6 εκατ. ευρώ, ζητώντας την καταβολή τους άμεσα από το Δημόσιο. «Ο κ. Σπίρτζης έχει εγκρίνει αυτή την πρόταση και τον ευχαριστώ για αυτή του την ενέργεια. Μόλις υπογραφεί θα πάει στο γραφείο του κ. Τσακαλώτου και αναμένουμε να λάβουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τους δύο μισθούς και το υπόλοιπο από το δώρο Πάσχα».

ΤΑΣΟΣ ΘΩΜΑΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ