Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πώς θα αντιμετωπίσει τον σεισμό»

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μ. Σκορδύλης, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Θεσσαλονίκης...

Ο σχεδιασμός ενεργειών με αντικείμενο την πρόληψη και την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από πιθανή εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, αναπτύχθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Μαΐου 2017, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες συνθήκες, να προστατεύσουν τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών, θέτοντας όλα τα παραπάνω στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, όσον αφορά στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμική δραστηριότητα, όπως:

εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία. Επισημαίνεται ότι μέσα στο 2017 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 25 σχολεία, στα οκτώ εκ των οποίων υλοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις για την αντιμετώπιση σεισμών, ενώ προγραμματίζονται παρόμοιες εκπαιδεύσεις και στα υπόλοιπα,

ασκήσεις εκκένωσης σε κτίρια που στεγάζουν Υπηρεσίες του Δήμου (παιδικοί σταθμοί, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο κά),

προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία,

ολοκλήρωση 29 αναμονών αποχέτευσης (συνδέσεις με το δίκτυο της ΕΥΑΘ) μέσα στην τελευταία διετία σε χώρους που έχουν επιλεγεί ως καταυλισμοί, όπως ορίζει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Στόχος είναι η ύπαρξη αναμονών αποχέτευσης στο σύνολο των καταυλισμών,

διάθεση έντυπου υλικού στους δημότες από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, από τις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, καθόλη τη διάρκεια του έτους,

διάθεση ηλεκτρονικού πληροφοριακού υλικού στους πολίτες μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο Σχέδιο Ενεργειών είναι καταγεγραμμένες όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πληροφορίες με στόχο το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου, γίνεται αναφορά στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Δήμου, στις υπηρεσίες και τα συνεργεία που θα συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης των πληγέντων. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως διευκρίνισε ο Θωμάς Ψαρράς.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Μ. Σκορδύλης

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στο φαινόμενο των σεισμών, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες που απαιτούνται για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και με απώτερο σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων. «Από το 1978, χρονιά του μεγάλου σεισμού στην Θεσσαλονίκη, πολλά κτίρια έχουν επισκευαστεί. Σε γενικές, ωστόσο, γραμμές ο αστικός ιστός διακρίνεται από μια κατάσταση ανομοιογένειας» τόνισε ο ίδιος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Σκορδύλης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε:

 «Ο Έλληνας ζει σε μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, κορυφαία στην Ευρώπη. Ένας σεισμός μεγέθους 6 με 6,5 Ρίχτερ συμβαίνει κάθε χρόνο, άρα αργά ή γρήγορα θα τον δεχτεί τον σεισμό και πρέπει να ξέρει πώς θα τον αντιμετωπίσει».

Σημείωσε ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος και θα πρέπει να εκπαιδευτεί και μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και μέσα από σχετικές πρωτοβουλίες της πολιτείας και μέσα από τηλεοπτικά σποτ. Παράλληλα, θα πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και να ενημερώνεται για τα σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού, ο κ. Σκορδύλης αναφέρθηκε στους τρεις μεγάλους σεισμούς που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το 1902 στην Άσσηρο, το 1932 στην Ιερισσό και το 1978 στη Βόλβη και σχολίασε ότι ανάμεσα στους σεισμούς της Ασσήρου και της Ιερισσού μεσολάβησαν 30 χρόνια και σε εκείνους της Ιερισσού και της Βόλβης 46.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τα χρονικά αυτά διαστήματα συσσωρευόταν ενέργεια για τον επόμενο μεγάλο σεισμό, ενώ από το 1978 μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί νέος μεγάλος σεισμός, γεγονός που απέδωσε στις αλληλεπιδράσεις του σεισμικού δυναμικού της περιοχής με άλλους σεισμούς σε γειτονικές περιοχές που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «σπρώχνουν πιο πίσω τον χρόνο εκδήλωσης ενός πιθανά μεγάλου σεισμού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι από το 1999 οι επιστήμονες του ΑΠΘ ασχολούνται με τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση σεισμών, καταλήγουν σε συμπεράσματα και ενημερώνουν την πολιτεία για τις περιοχές, για τις οποίες τα προσεχή πέντε με δέκα χρόνια υπάρχουν υψηλές πιθανότητες εκδήλωσης σεισμών άνω των 6,3 Ρίχτερ. Από εκεί και πέρα η Πολιτεία, όπως είπε, «θα μπορούσε να ιεραρχήσει τις περιοχές του ελληνικού χώρου, στις οποίες θα έπρεπε να λάβει κάποια προληπτικά μέτρα και να εστιάσει σε αυτές που στο προσεχές μέλλον είναι πιο επικίνδυνες».

Εξάλλου, τόνισε ότι δεν υπάρχει μέθοδος βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης των σεισμών, άρα οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων εστιάζονται στον περιορισμό των συνεπειών τους. Σε αυτό το μήκος κύματος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός των φορέων, ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα που αναμένονται σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, όπως το μπλοκάρισμα των οδικών αξόνων μέσα στα πρώτα λεπτά από την εκδήλωσή του.

Η ετοιμότητα της Θεσσαλονίκης

Για την ετοιμότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης να αντέξει έναν μεγάλο σεισμό σχολίασε ότι το 70% των οικοδομών είναι παλιές, δεν είναι χτισμένες με τον καινούριο αντισεισμικό κανονισμό, συνεπώς υπάρχει πρόβλημα, ενώ οι όποιες πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα επαφίονται στους κατοίκους.

Στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίαση ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Αστυνομίας, του Γ’ Σώματος Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Β’ ΕΜΑΚ, του ΑΠΘ, του Δασαρχείου, του Λιμεναρχείου, των Δημοτικών Κοινοτήτων, του ΟΑΣΘ, του ΕΚΑΒ, πολλών εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ