Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΚΜ: Πρόγραμμα 6,1 εκατ. για 3.650 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς

Υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας η πρόσκληση για τη χρηματοδότηση αδύναμων οικονομικά οικογενειών

Πρόσκληση για τη φροντίδα και τη φύλαξη περίπου 3.650 βρεφών και παιδιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, και βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ), προϋπολογισμού 6,1 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η προκήρυξη, που έχει δυνητικό δικαιούχο την «Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ», αφορά τη χρηματοδότηση των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου τα παιδιά τους να έχουν μια θέση στις δομές φροντίδας και φύλαξης (δημόσιες και ιδιωτικές) για τη νέα περίοδο 2017 – 2018.

Η δράση συμβάλει στον στόχο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αύξηση της απασχόλησης και διατήρηση των ωφελούμενων γυναικών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνση τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς κι αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας. Έτσι, η συγκεκριμένη δράση ενισχύει τις γυναίκες με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, μέσα από παρεμβάσεις με ουσιαστικό, απτό αποτέλεσμα για τις πιο ‘ευάλωτες’ οικογένειες. Με τη χρηματοδότηση των 6,1 εκ. ευρώ της νέας προκήρυξης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, φροντίζουμε ώστε οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να βρουν μια θέση για τη φροντίδα και τη φύλαξη των παιδιών τους στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές, ώστε και οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και να μη στερηθούν πολύτιμο εισόδημα. Υπολογίζουμε ότι μέσα από τη δράση που υλοποιούμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία θα βρουν θέση στις συγκεκριμένες δομές περίπου 3.650 βρέφη, νήπια, παιδιά και έφηβοι. Η δράση θα υλοποιηθεί με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα και με ένα δικαιούχο, που θα εκδώσει στο επόμενο διάστημα πρόσκληση προς δομές και δυνητικά ωφελούμενες μητέρες και κηδεμόνες. Αυτό είναι λογικό, διότι πρέπει να υλοποιηθεί ομοιόμορφα και ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φροντίσαμε να εκδώσουμε τη σχετική πρόσκληση εγκαίρως και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο τις διαδικασίες, προκειμένου να γίνει με σωστό τρόπο και ο οικογενειακός προγραμματισμός για χιλιάδες οικογένειες της περιοχής μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η «Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ», που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα φροντίδας και φιλοξενίας, θα κάνει και τη σύζευξη μεταξύ παιδιών και θέσεων σε δομές. Η διάθεση κάθε θέσης πραγματοποιείται προς τη γυναίκα ωφελούμενη μέσω «εντολής τοποθέτησης» (voucher) του τέκνου της.

Βάσει συμφωνίας των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δράση εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, και για το σύνολο της περιόδου 2014-2020, θα διατεθούν 490 εκ. δημόσια δαπάνη, εκ των οποίων τα 125 εκ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί για την χρονιά 2014-2015. Για την περίοδο 2015-2020, διατίθενται με συγχρηματοδότηση του ΕΚΤ:

-240 εκ. ευρώ με εστίαση σε γυναίκες κάτω του ορίου της φτώχειας (άνεργες ή εργαζόμενες).

-125 εκ. ευρώ με εστίαση κυρίως σε γυναίκες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα άνω του ορίου της φτώχειας, είτε εργαζόμενες με επισφαλή θέση εργασίας, είτε άνεργες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας