Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υποχρεωτικά κλειστά τα καταστήματα σήμερα στη Θεσσαλονίκη - Ερωτηματικό τα πολυκαταστήματα

ΕΣΘ, Εργατικό Κέντρο και Ένωση Εμποροϋπαλλήλων καλούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εντοπίσουν τους παραβάτες

Υποχρεωτικά κλειστά πρέπει να μείνουν αύριο Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στη Θεσσαλονίκη. Αυτό τονίζουν σε ανακοινώσεις τους τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, όσο και το Εργατικό Κέντρο και οι εμποροϋπάλληλοι.

Ωστόσο, για άλλη μία χρονιά υπάρχουν καταγγελίες για άνοιγμα πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ (δείτε ΕΔΩ), κάτι που παραμένει άγνωστο ακόμη αν θα συμβεί με τις πληροφορίες να είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν καταστήματα που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν σήμερα, ωστόσο, μένει να αποδειχτεί αν οι έντονες αντιδράσεις από ΕΣΘ και ΕΚΤ θα αποτρέψουν αυτή τους την πρόθεση.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει «Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας και επιδιώκοντας τη διατήρηση της νομιμότητας στην αγορά της Θεσσαλονίκης, έκανε όλες τις νόμιμες ενέργειες που επιβεβαιώνουν ότι η Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, είναι υποχρεωτική αργία για όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης (σύμφωνα με την υπ’αριθ.πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης) και υπό αυτές τις προϋποθέσεις εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Κατόπιν τούτου, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών να τηρήσουν την έννομη τάξη. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, να εποπτεύσουν την αγορά για την τήρηση της νομιμότητας της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Σε άλλη περίπτωση, η ευθύνη βαρύνει τους συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Για να μην επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά ότι ορισμένοι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Είμαστε σίγουροι ότι οι υπηρεσίες θα πράξουν τα δέοντα, καθώς η υποχρεωτική αργία, ισχύει για όλους».

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τονίζει πως πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι λειτουργήσουν. Πιο αναλυτικά αναφέρει «σύμφωνα με την υπ' αριθμ.22/19777/10-05-2002 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης η οποία δεν έχει ανακληθεί, τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κλειστά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος». Το ΕΚΘ τονίζει ότι «οι πολυεθνικές εταιρείες που με τις γνωστές τους πρακτικές αψηφούν το νόμο θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτόν και να σταματήσουν τις αντεργατικές πρακτικές τους εις βάρος των εργαζομένων τους. Οι κανόνες είναι ίδιοι και είναι για όλους. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε διακρίσεις στο βωμό του χρήματος από κανέναν» και καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την επιθεώρηση εργασίας και την αστυνομία, να πραγματοποιήσουν ελέγχους την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, τιμωρώντας παραδειγματικά εκείνους που δεν εφαρμόζουν το νόμο και προστατεύοντας τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που έτσι και αλλιώς είναι θύματα των μνημονίων, της λιτότητας και της φτωχοποίησης».

Τέλος οι εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «Με βάση προγενέστερη απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης η εορτή του Αγίου Πνεύματος ορίστηκε ως αργία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (όρια του πρώην νομού Θεσσαλονίκης), η οποία δεν έχει ανακληθεί, ύστερα από διαβεβαίωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ενημέρωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επομένως τα καταστήματα στο νομό Θεσσαλονίκης υποχρεούνται να είναι κλειστά.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε επαγρύπνηση. Να κάνουμε δική μας υπόθεση το δικαίωμα στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο. Δεν θα τους χαρίσουμε καμία Αργία.

Καταγγέλλουμε την στάση πολλών μεγαλοεργοδοτών του κλάδου που δεν απαντάνε στο αν θα ανοίξουν ή όχι, βάζουν το ζήτημα του ανταγωνισμού (και αν ανοίξει ο διπλανός;) και θέλουν οι  εργαζόμενοι να μην αντιδράνε σε οποιαδήποτε καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Η απόφαση της Νομαρχίας, εκείνη την περίοδο, το 2002, πάρθηκε κάτω από την αποφασιστική πίεση του σωματείου. Αυτό αποδεικνύει ότι μπορούν οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο να επιβάλουν τις δικές τους ανάγκες.

Μπροστά μας έχουμε και τις 30 Κυριακές. Η κατάργηση της Αργίας του Αγ. Πνεύματος δεν είναι κάτι  μεμονωμένο. Συμπληρώνει την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, τις Λευκές Νύχτες, έρχεται να προστεθεί στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο των μονοπωλίων του κλάδου.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να προβεί στους αρμόδιους ελέγχους για την ημέρα του Αγ. Πνεύματος.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο, για να σπάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να πάψει η αναμονή και η ανάθεση. Να δυναμώσουμε την πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για να ανατρέψουμε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και να ζήσουμε όπως μας αξίζει τον 21ο αιώνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη
Στις συνέργειες που θα βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί περαιτέρω το κομμάτι του τουρισμού αναφέρθηκαν φορείς της πόλης, αλλά και του επιχειρείν σε...
Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη
Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου
«Η Όλγα Κολιάτσου υπήρξε δημοσιογράφος που διακρίθηκε για το ήθος, τον επαγγελματισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης έναντι των συναδέλφων της»
Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου
Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
Ένα έγκλημα που συνεχίζεται εις βάρος της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της δημοκρατίας και τελικά, των συμφερόντων και της ομοψυχίας του ελληνικού...
Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 10.00 π.μ. στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης 
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης