Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κλειστοί δρόμοι σήμερα Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Για τον αγώνα δρόμου των μνημείων

Σε κλείσιμο δρόμων θα προχωρήσει αυτή την Κυριακή η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή του αγώνα δρόμου μνημείων πόλεως, με την επωνυμία «YEDI KULE CONQUEST».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Την Κυριακή (11-06-2017) λόγω διεξαγωγής του αγώνα δρόμου μνημείων πόλεως, με την επωνυμία ‘YEDI KULE CONQUEST’, από την ‘ΣΦΕΝΔΑΜΟΣ Α.Μ.Κ.Ε.’, ώρα 19.00΄, προς τον σκοπό της ομαλής διεξαγωγής του και την ασφάλεια των δρομέων, από ώρα 16.00΄ δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση, εκεί όπου αυτή δεν απαγορεύεται και από ώρα 18.30΄ η κυκλοφορία και στάση όλων των οχημάτων κατά μήκος του δρομολογίου κίνησης των δρομέων, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης τους και μόνο για τον απολύτως αναγκαίο για τη διέλευση αυτών χρόνο στις κατωτέρω αναφερόμενες οδούς που συγκροτούν το δρομολόγιο του αγώνα, καθώς και σε βάθος και ικανή απόσταση, στις οδούς που συμβάλλουν στο κάτωθι αναφερόμενο δρομολόγιο:

• Εκκίνηση από τα τείχη από τα οποία οι δρομείς θα εξέλθουν σε χωμάτινη διαδρομή από την βόρεια πλευρά του Επταπυργίου στο ύψος της συμβολής των οδών Επταπυργίου και Ανθέων (άνευ κυκλοφορίας). Συνέχεια στην οδό Αγράφων, οδό Καραβαγγέλη, οδό Παπαδοπούλου, στροφή αριστερά επί της οδού Παπαδοπούλου ανεβαίνοντας σκαλάκια και είσοδος σε πλακόστρωτο. Συνέχεια στην οδό Αργοναυτών, οδό Σθένωνος, οδό Επταπυργίου με κατεύθυνση προς Πορτάρα και έπειτα είσοδος εντός της Μονής Βλατάδων. Κίνηση επί του πλακόστρωτου και έξοδος από τη κάτω πλευρά της Μονής Βλατάδων. Μέσω της οδού Φωτίου, άφιξη στην συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Επταπυργίου, κίνηση επί της οδού Αγίας Σοφίας και μετά την συμβολή της με την οδό Ακροπόλεως, είσοδος στον πεζόδρομο της Κρίσπου. Κίνηση επί της οδού Θεοτοκοπούλου και μέσω της οδού Μουσών, είσοδος στο πλακόστρωτο της οδού Αιόλου. Κίνηση επί της οδού Ηροδότου και της Πλατείας Καλλιθέας μέχρι την οδό Αποστόλου Παύλου. Κίνηση στην οδό Αποστόλου Παύλου και στην συμβολή της με την οδό Ολυμπιάδος κίνηση επί του πεζοδρομίου (ύψος σχολείου) και είσοδος σε χωμάτινη διαδρομή μέχρι την οδό Ελένης Ζωγράφου. Κάθετη διέλευση της οδού Ελένης Ζωγράφου και είσοδος στους Κήπους του Πασά. Ακολουθείται κυκλική διαδρομή και έξοδος των Κήπων του Πασά με κάθετη πάλι διέλευση της οδού Ελένης Ζωγράφου. Κίνηση εκτός του οδοστρώματος, παράλληλα των τειχών, μέχρι τον οικοδομικό αριθμό 1 της Λεωφόρου Όχι. Κάθετη διέλευση της Λεωφόρου Όχι και είσοδος στο Πάρκο Τριγωνίου μέσα από σκαλάκια. Έξοδος από το Πάρκο Τριγωνίου πάλι μέσα από σκαλάκια και διαμέσω της οδού Αλαμάνας, κάθετη διέλευση της οδού Βενιζέλου με κατεύθυνση το σημείο τερματισμού (Υedi kule – Επταπύργιο).

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στάση των οχημάτων θα εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με το σημείο κίνησης των δρομέων.

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν περί την 20.45΄ ώρα.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να απομακρύνουν εγκαίρως τα οχήματά τους από το δρομολόγιο κίνησης των δρομέων, να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των τροχονόμων που θα καλύπτουν την διαδρομή.

Αγώνας δρόμου των μνημείων της Άνω Πόλης

Αποτελεί πρωτοβουλία κατοίκων της Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε ως αγώνας δρόμου. Τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά. Ένας αγώνας δρόμου σε μια διαδρομή που περνά μέσα από τα μνημεία της πόλης, με σκοπό την ανάδειξή τους.

Πρόκειται για μια κίνηση πολιτών που ξεκίνησε με σκοπό να αναδειχθεί η πολιτιστική και τουριστική αξία των μνημείων της περιοχής, όπως εξήγησε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM", η Δήμητρα Γρηγοριάδου, μια εκ των διοργανωτών της δράσης "Οι δρόμοι των μνημείων - International Monuments Festival Thessaloniki".

"Έρχονται χιλιάδες τουρίστες και βρίσκουν τέλεια αποκαταστημένα μνημεία κλειστά. Υπάρχουν πολλά μνημεία επίσης που έχουν πολύ μικρό ωράριο λειτουργίας" σημειώνει η κ.Γρηγοριάδου. "Ως κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής ακούμε συχνά παράπονα από τουρίστες και επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν μνημεία της περιοχής και είτε δεν προλαβαίνουν είτε είναι κλειστά", προσθέτει.

Όπως σημειώνει "το Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ είναι η Ακρόπολη, το τελευταίο προπύλαιο των αμυνομένων και έχει 2000 χρόνια ζωή. Μόνο τα 100 χρόνια ήταν φυλακή αλλά έχει μείνει στη μνήμη των κατοίκων όσο και των τουριστών ως Γεντί Κουλέ".

Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι μεταξύ άλλων και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Οργανισμού και αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, γίνονται συνεχώς ενέργειες για εξεύρεση λύσεων και ασκείται πίεση στην Πολιτεία προκειμένου να ανοίξουν τα μνημεία και να είναι όλα προσβάσιμα στον κόσμο.

"Είναι κρίμα τόσος πλούτος να μένει αναξιοποίητος" δήλωσε ενώ τόνισε ότι έπειτα από συντονισμένες ενέργειες πέτυχαν τουλάχιστον για τις ημέρες του φεστιβάλ (8, 10 και 11 Ιουνίου) να είναι όλα ανοιχτά για τον κοινό.

Έχοντας την εμπειρία των περσινών αγώνων δρόμων με τον ίδιο σκοπό, η κ. Γρηγοριάδου περιέγραψε τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων: "Ήταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με τη διαδρομή. Οι περισσότεροι έβλεπαν αριστουργήματα που δεν τα γνώριζαν. Για παράδειγμα τα βυζαντινά λουτρά είναι τα μοναδικά διασωθέντα σε όλη την Ελλάδα", επεσήμανε η κ.Γρηγοριάδου.

Οι δρόμοι των μνημείων International Monuments Festival Thessaloniki, για φέτος θα είναι ένα τριήμερο πολιτιστικό γεγονός, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 10 και 11 Ιουνίου. Την τρίτη μέρα 11 Ιουνίου, στις 19.30, θα γίνει ένας πραγματικός αγώνας δρόμου έξι χλμ., με τίτλο "Yedi kule conquest 2017", στα στενά της πάνω πόλης, που θα συνδέσει οκτώ μνημεία της πάνω πόλης Θεσσαλονίκης, με παράλληλες δράσεις.

Συγκεκριμένα τα μνημεία που περιλαμβάνονται στην διαδρομή των έξι χιλιομέτρων είναι:

Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαβίδ, Βυζαντινό Λουτρό, Άγιος Νικόλαος του Ορφανού, Ισλαχανέ, Κήποι του Πασά, Πύργος της Αλύσεως (Τριγωνίου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ