20

ΟΚΤ
2017

Με στόχο την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής –Ομιλήτρια και η Κατερίνα Περιστέρη

«Ωδή Αμφιπόλεως»: Ένα συμπόσιο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

19 Ιουν 201717.10

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Αμφίπολη δεν είναι μόνο ο τύμβος Καστά. Είναι τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία από το 437 π.Χ. μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους, αλλά και τα τωρινά σημεία αναφοράς (ανάμεσά τους το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης με 35.000 επισκέπτες ετησίως). Και είναι και η γαστρονομία και το φυσικό περιβάλλον (πχ. Σπήλαιο της Αλιστράτης με 40.000 επισκέπτες ετησίως).

Με στόχο την ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου, αλλά και την έλευση τουριστών, όχι για 2-3 ώρες όπως είναι σήμερα, αλλά για 2-3 μέρες, διοργανώνεται στις Σέρρες από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2017 το 1ο Τουριστικό Συμπόσιο Δυτικού Παγγαίου «Ωδή Αμφιπόλεως», από τον Πολιτιστικό κι Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέας Φυλής, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών. Η έναρξη θα γίνει στον αύλειο χώρο Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης, η 2η μέρα των εργασιών θα φιλοξενηθεί στο Γυμνάσιο Πρώτης (καθώς δεν υπάρχει συνεδριακό κέντρο στην Αμφίπολη) και η 3η στην Κεντρική Πλατεία Νέας Φύλης Σερρών.

«Η Αμφίπολη θα μπορούσε να γίνει κόμβος προσέλευσης τουριστών κάθε μορφής τουρισμού. Με την ανακάλυψη του ταφικού μνημείου στον Λόφο Καστά ο τόπος άρχισε να προβάλλεται. Όμως πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή. Και σε αυτό θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε μέσα από το συμπόσιο που διοργανώνουμε. Να κάνουμε προτάσεις στους αρμόδιους φορείς με βάση τις οποίες να αναπτυχθεί ο δήμος Αμφίπολης. Θέλουμε να έχουμε επισκέπτες όχι των 2-3 ωρών, αλλά των 2-3 ημερών» τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Συμποσίου και δικηγόρος κ. Δημήτρης Γαρούφας. Παράλληλα τόνισε πως θα προσπαθήσουν να πιέσουν ώστε να ολοκληρωθεί το αρχαιολογικό έργο στην Αμφίπολη.


Ομιλήτρια και η Κατερίνα Περιστέρη

Για το τελευταίο θα μιλήσει την 2η μέρα του συμποσίου και η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη (γύρω στις 13.30 το μεσημέρι της 1ης Ιούλη, στο Γυμνάσιο Πρώτης Σερρών), ενώ για την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου θα μιλήσει την ίδια μέρα η αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπη Μάλαμα.

Στη σημασία του Συμποσίου για την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αμφίπολης εστίασε η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις Σέρρες, το νομό Σερρών, με τα πολλά πρόσωπα και τις ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Και μαζί του να αναδείξουμε και τις μεγάλες δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, γιατί νομίζω ότι το Συμπόσιο αναδεικνύει ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, που αποτελούν εξάλλου μια αδιάσπαστη ενότητα.

Είναι επίσης εξαιρετικά ελπιδοφόρο αλλά και ενδεικτικό ενός νέου κλίματος, μιας νέας νοοτροπίας, η πρωτοβουλία που πήραν οι διοργανωτές του Συμποσίου, που αναδεικνύει την υψηλή σημασία που έχουν οι πρωτοβουλίες πολιτών και τοπικών φορέων που ενεργούν συνδυασμένα με τα θεσμικά κέντρα, χωρίς να περιμένουν την υλοποίηση των προσδοκιών τους από κάποιον άλλον ή από ένα αφηρημένο και μακρινό κέντρο εξουσίας».

Ασκώντας κριτική, είπε πως στο παρελθόν δεν έγιναν συντονισμένες κινήσεις και υπήρξαν παραλείψεις στο θέμα της ανασκαφής στην Αμφίπολη και υπενθύμισε πως η περιοχή εντάχθηκε σε ένα διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg που θα παρέχει 1,5 εκ ευρώ για τουριστική αξιοποίηση του μνημείου.

Στη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας εστίασε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ενώ ανέφερε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν από τους πρώτους που στήριξαν έμπρακτα το έργο των ανασκαφών, δίνοντας 200.000 ευρώ.

Για μια «σημαντική πρωτοβουλία» στο χώρο του πολιτισμού έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΘ –Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, και τόνισε πως και η ΔΕΘ –HELEXPO στηρίζει τις δράσεις που σχετίζονται με την ανάδειξη του τουρισμού.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αλέξανδρος Θάνος είπε πως «σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ ο πολιτιστικός τουρισμός ως το 2022 θα έχει ξεπεράσει τον αριθμό των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα για τον συνδυασμό “ήλιος- θάλασσα”, ενώ θα υπάρξει και αύξηση κατά 300% των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους». Συμπλήρωσε πως η χώρας μας έχει επενδύσει περισσότερο στον καλοκαιρινό τουρισμό, στο δίδυμο “ήλιος -θάλασσα”, και πως υστερεί στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού. Αναφερόμενος στο έργο της ΠΚΜ είπε πως θα κάνει κάθε προσπάθεια για να δοθούν χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη, ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να γίνει σύμμαχος, ενώ τόνισε πως χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να δημιουργηθεί τουριστικό προϊόν.

Στο γεγονός πως το συμπόσιο θα είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία των Σερρών και τις προτάσεις της εστίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και οινοποιός κ. Γεώργιος Μακουσιάρης. 


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

ΑΒ Βασιλόπουλος

Θεσσαλονίκη: Τι είπαν οι δύο Σκοπιανοί πράκτορες

Τοπικά20 Οκτ 201717.46

Για τις 24 Οκτωβρίου ανεβλήθη η εκδίκαση 

Θεσσαλονίκη: Η Ολυμπιακή Φλόγα στην Τούμπα

Τοπικά20 Οκτ 201717.30

Τελετή αφής διοργανώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 

Θεσσαλονίκη: Εμβολιασμός και περίθαλψη 370 αδέσποτων ζώων στο δήμο Βόλβης

Τοπικά20 Οκτ 201717.10

Μάλιστα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα αδέσποτα ζώα, υιοθετήθηκαν

Θεσσαλονίκη: Το Βυζαντινό Τείχος σήμερα στα ροζ για 4 ώρες!

Τοπικά20 Οκτ 201716.50

Ειδική εκδήλωση και φωταγώγηση στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών 

Θεσσαλονίκη: Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα «ξεσηκώσει» την πόλη!

Τοπικά20 Οκτ 201716.19

Και επιδείξεις από την ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί και κλοπές σε σχολεία στα δυτικά

Τοπικά20 Οκτ 201716.00

Τι αναφέρει ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών 

Θεσσαλονίκη: Με υπνωτικά σε χυμό σκότωσαν γυναίκα στην Τούμπα

Τοπικά20 Οκτ 201715.36

Με μέθοδο… CSI εξιχνιάστηκε στυγερό έγκλημα του 2013

Φωτογραφία αρχείου

Φωτιά σε όχημα της αστυνομίας έξω από τη Θεσσαλονίκη

Τοπικά20 Οκτ 201715.10

Κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός

Χαλκιδική: Πήραν δέμα από την Ολλανδία με παραισθησιογόνα μανιτάρια (ΦΩΤΟ)

Τοπικά20 Οκτ 201715.03

Δύο συλλήψεις από την αστυνομία στην περιοχή της Κασσάνδρας

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών κατά του νόμου Γαβρόγλου (ΦΩΤΟ)

Τοπικά20 Οκτ 201714.53

Κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο από την πορεία των φοιτητών προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης


Παπαστράτος


ΕΥΑΘ


ΕΛΠΕΚτήμα Χρηστίδη

Kosmima 2017 HelexpoTyposthes.gr - Twitter

NLP
Typosthes.gr - Facebook

Θέατρο ΤΧελωνες


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία