Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επίσημη έναρξη εργασιών για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες

Πρόκειται για το δεύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ...

Θεμελιώθηκε σήμερα από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα το ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Σερρών στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Ηράκλειας. Πρόκειται για το δεύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εγκαινιάζεται δυο χρόνια μετά το πρώτο, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν δέκα ημέρες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, στις 13 Ιουνίου 2017.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν ακόμη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, κ. Νικόλαος Μαντζούφας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μιχάλης Γεράνης, οι δήμαρχοι που συνέβαλαν διαχρονικά στην υλοποίηση του έργου, καθώς και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας.

Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δυναμικότητας 63.000 τόνων, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει 22 μήνες, αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 150 θέσεις εργασίας. Η πλειοψηφία αυτών των θέσεων πρόκειται να καλυφθεί από την τοπική κοινωνία. Επίσης, υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο λειτουργίας θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 50 μόνιμες και περίπου διπλάσιες έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για το έργο «Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Σερρών» ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη και αφορά στην κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που θα διαχειρίζεται το σύνολο των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων του Νομού Σερρών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια. Στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, τα ίδια κεφάλαια του αναδόχου ανέρχονται σε 9,2 εκατ. ευρώ, η συμβολή του ΕΣΠΑ είναι 15,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11,8 εκατ. ευρώ αφορούν δανεισμό του αναδόχου από την Εθνική Τράπεζα. Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών «ARCHIRODON GROUP NV», «INTPAKOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ETAIPEIA ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» και «ENVITEC Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ».

Η Σύμβαση Σύμπραξης εξασφαλίζει ότι η αμοιβή του αναδόχου εισπράττεται από την ημέρα λειτουργίας της Μονάδας, ενώ αυτή υπόκειται σε απομειώσεις στο βαθμό που υπάρχει έστω και μερική απόκλιση από τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί. Το έργο συμμορφώνεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία και διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Σερρών θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως μαγνητικούς διαχωριστές, οπτικούς διαχωριστές, αεροδιαχωριστές. Ακόμη, θα περιλαμβάνει Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας, με τμήμα για καθαρά οργανικά απόβλητα (περιεχόμενο καφέ κάδων). Η λειτουργία της σχεδόν θα διπλασιάσει τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του ΧΥΤΥ.

Η ανάδοχος Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού αποτελείται από τις εταιρείες Intrakat (40%), Archirodon (40%), Envitec (20%). Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων νομού Σερρών θα καλύπτει τους δήμους του νομού Σερρών (Δ. Αμφίπολης, Δ. Βισαλτίας, Δ. Εμμανουήλ Παππά, Δ. Ηρακλείας, Δ. Νέας Ζίχνης, Δ. Σερρών, Δ. Σιντικής) και το Δήμο Κιλκίς και υλοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ Κ. Μακεδονίας), όπως έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μονάδα θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης. Η μηχανική ανακύκλωση θα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί) με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς διαχωριστές, μαγνητικούς διαχωριστές, κ.α. Η αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος θα γίνεται με στόχο την παραγωγή Υλικού Τύπου Κομπόστ για χρήσεις όπως αποκαταστάσεις λατομείων, Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, κ.λ.π. Ειδικά για το κομπόστ, η επιλεγείσα τεχνολογία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί η μονάδα καθαρά υλικά προδιαλεγμένα στην πηγή όπως είναι o στόχος της Πολιτείας και έτσι να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση.

Στα οφέλη του έργου, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνονται:

•             η εφαρμογή μιας λύσης περιβαλλοντικά αποδεκτής,

•             η τόνωση της απασχόλησης με δημιουργία 150 θέσεων εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 25ετους λειτουργίας,

•             η αποφυγή επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

•             η δυνατότητα άντλησης εσόδων από την παραγωγή προϊόντων από την επεξεργασία των απορριμμάτων.

Κατά την εκδήλωση, ο κ. Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, τόνισε τα ακόλουθα:

«Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που υλοποιεί η ένωση εταιρειών Intrakat – Archirodon - Envitec αποδεικνύει ότι μέσω συνεργασιών προκύπτει η βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων για σημαντικά έργα. Παράλληλα αναδεικνύει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στις ελληνικές τεχνικές εταιρείες.

Τα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή των Σερρών, της Κεντρικής Μακεδονίας και για την εθνική οικονομία από την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας είναι πολλαπλά:

•             δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, σε βάθος 25 ετίας,

•             θα αξιοποιήσουμε τοπικά συνεργεία υπεργολάβων κατά την περίοδο κατασκευής του έργου

•             και βέβαια εφαρμόζεται ένα σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, από τα καλύτερα της Ευρώπης

Θα είμαστε μαζί τα επόμενα 25 χρόνια ορίζοντας την αρχή μιας νέας εποχής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη
Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως ήμασταν πριν από πέντε χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη