Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αμφίπολη των μακεδονικών τάφων, του Θουκυδίδη και των… τουριστών

Ανακοινώσεις για την ανασκαφική έρευνα του Τύμβου Καστά σήμερα, αλλά και προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη του Δυτικού Παγγαίου σε Συμπόσιο που διεξάγεται την περιοχή

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ποιες είναι οι εξελίξεις και η σημασία των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά και πώς μπορεί με αφετηρία την αξιοποίηση αυτού του τάφου να προβληθεί και η ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Παγγαίου ώστε να την επισκεφθούν περισσότεροι τουρίστες;

Τις απαντήσεις θα επιχειρήσουν να δώσουν οι διοργανωτές και συμμετέχοντες στο 1ο Συμπόσιο Τουριστικής Ανάπτυξης Δυτικού Παγγαίου με τίτλο "Ωδή Αμφιπόλεως" που άρχισε τις εργασίες του χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2/7/2017.

Μακεδονικός ο τάφος στο Λόφο Καστά

Μιλώντας χθες σε εκπροσώπου των ΜΜΕ της πόλης μας σε αποστολή στην Αμφίπολη με αφορμή τη διεξαγωγή του Συμποσίου η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Πηνελόπη (Πέπη) Μάλαμα αναφερόμενη στην ταυτότητα του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά διευκρίνισε πως «πρόκειται για Μακεδονικό τάφο» και ότι «στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει παρόμοιο μνημείο. Η σύλληψη της κατασκευής αυτού του τάφου είναι μοναδική».

Πρόσθεσε πως με τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ (1,5εκ ευρώ, ενώ υπάρχει και άλλο να εκατομμύριο ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα (INTERREG)) ο αρχαιολογικός χώρος και θα γίνει επισκέψιμος για τους πολίτες.

Όπως αποκάλυψε η κυρία Μάλαμα έχουν ολοκληρωθεί οι αποζημιώσεις των αγροτεμαχίων, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται κλιμάκιο που θα κάνει την φωτογραφική αποτύπωση της περιοχής και στη συνέχεια θα αρχίσουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου. «Σε 2-3 χρόνια πιστεύουμε πως θα είναι επισκέψιμος για ελεγχόμενο αριθμό επισκεπτών», υπογράμμισε η κυρία Μάλαμα. Παράλληλα μίλησε για ανάγκη να επεκταθεί το Μουσείο Αμφιπόλεως το οποίο πλέον δεν έχει ούτε εκθεσιακό, ούτε αποθηκευτικό χώρο.

Περισσότερα θα πει σήμερα, μετά τις 12.30, στο Συμπόσιο. Εξάλλου με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία της Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων κυρίας Κατερίνας Περιστέρη που θα γίνει γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Πάντως αναφερόμενη στη σημασία του Συμποσίου η υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά τόνισε πως στο πλαίσιό του αποφασίστηκε να ξεναγηθούν στις ομορφιές του τόπου με προεξέχοντα τον Τύμβο Καστά, εκπρόσωποι των ΜΜΕ της πόλης μας. «Είναι γνωστή η σημασία του μοναδικού αυτού ευρήματος οι ανασκαφές του οποίου είναι σε εξέλιξη. Εξάλλου η περιοχή έχει και άλλα σημεία αναφοράς που είναι ακόμη ανεκμετάλλευτα και χρειάζονται την ιδιωτική πρωτοβουλία μαζί με την κρατική φροντίδα για την ανάδειξή τους. Και θεωρούμε πως οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα είναι καλοί πρεσβευτές αυτού του κομματιού της Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε η κυρία Κόλλια Τσαρουχά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τουριστικού Συμποσίου «Ωδή Αμφιπόλεως» κ Δημήτρης Γαρούφας ανέφερε ότι: «η Αμφίπολη από το 437π.Χ.  μέχρι το 7-8ο μ.Χ. αιώνα ήταν μητροπολιτικό κέντρο μια ευρύτερης περιοχής. Απασχόλησε την παγκόσμια επικαιρότητα με την αποκάλυψη του μοναδικού ταφικού μνημείου στην τοποθεσία Καστά το 2014. Από αγωνία για την περιοχή, πολίτες που καταγόμαστε από εδώ διοργανώσαμε αυτό το συμπόσιο με τη στήριξη του ΥΜΑΘ , με στόχο να υπάρξει ολιστική ανάπτυξη της περιοχής. Δηλαδή να αξιοποιηθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής: ο Τύμβος Καστά, τα δύο ποτάμια, το Παγγαίο, το σπήλαιο Αλιστράτης, οι παραδοσιακοί οικισμοί του Παγγαίου κλπ. Δεν θέλουμε να έχουμε επισκέπτες των 2-3 ωρών, αλλά επισκέπτες των 2-3 ημερών. Στο πλαίσιο του συμποσίου θα γίνουν εισηγήσεις από Πανεπιστημιακούς και εξειδικευμένους επιστήμονες που θα συζητήσουμε με πολίτες ώστε να γίνουν προτάσεις σε φορείς ΥΜΑΘ, ΥΠΠΟΑ και ΠΚΜ για να υλοποιηθούν και να γίνει μια πρότυπη ανάπτυξη της περιοχής και να γίνει η Αμφίπολη ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο με εκδηλώσεις υπερεθνικής εμβέλειας».

Ο Θουκυδίδης και ο Βρασίδας

Και μπορεί οι αρκετοί να έμαθαν την Αμφίπολη λόγω των πρόσφατων ανασκαφικών ευρημάτων, ωστόσο η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία που ίσως δεν είναι και τόσο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα όπως τόνισε ο κ. Γαρούφας στη μάχη της Αμφίπολης στην οποία ο Βρασίδας νίκησε τον Θουκυδίδη, ο τελευταίος στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε στην περιοχή και εκεί έγινε ιστορικός γράφοντας τον «Πελοποννησιακό Πόλεμο». Επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφιπόλεως είναι θαμμένο το σώμα του  Βρασίδα.

Μέρος των τειχών της πόλης σώζεται ακόμα. Στα Ανατολικά κυρίως, αλλά και στα Βόρεια. Είναι χτισμένο από το 437 π.Χ. και στο υψηλότερο σημείο του φτάνει μέχρι τα 8,5 μέτρα ύψος. «Η πόλη είχε έξι πύλες», ανέφερε η κυρία Μάλαμα.

Το Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης

Ένα άλλο σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι το Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης που βρίσκεται κοντά στον Τύμβο Καστά και είναι επισκέψιμο. Πρόκειται για το μοναδικό μέχρι στιγμής Γυμνασιακό Συγκρότημα που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή και είχε ακτινοβολία όχι μόνο στην Μακεδονία του Φιλίππου Ε’ αλλά και με ετήσιους αγώνες. Στο σημείο σώζονται παλαίστρα, κεραμικός κλίβανος, δεξαμενές και ξυστός δρόμος.

Κερδύλλια και Κορμίστα

Μια από τις πιο γνωστές ανθρώπινες τραγωδίες κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα συνέβη στα Κερδύλλια καθώς περισσότεροι από 200 άμαχοι κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών εκτελέστηκαν από Γερμανούς ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για την βοήθεια των κατοίκων των παραπάνω χωριών προς τους αντάρτες. 

Ο Κώστας Ψαρράς που ανήκει στην επιτροπή Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και είναι απόγονος θύματος τόνισε πως στο σημείο «έγινε το πρώτο Ολοκαύτωμα στην Ηπειρωτική Ελλάδα». 

Μάλιστα η εκτέλεση όλου του ανδρικού άμαχου πληθυσμού των Κερδυλλίων ονομάστηκε από τους ιστορικούς ως «μοντέλο Κερδυλλίων» και πρωτοεφαρμόστηκε στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Μουσείο Μαρτυρικού Χωριού Κορμίστα όπου στις 1 Οκτώβρη 1941 έχασαν τη ζωή τους 103 άτομα από κατακτητές Βούλγαρους.

Η πατρίδα του Καραμανλή και το Ροδολίβος

Στην Πρώτη Σερρών η αύρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή δίνει ζωή στον τόπο. Στην πλατεία δεσπόζει το άγαλμά του καθώς και μια πλάκα με τον χάρτη της Ευρώπης, σημείο αναφοράς στις προσπάθειες που έκανε ο τότε αρχηγός της ΝΔ για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λίγα μέτρα πιο βόρεια βρίσκεται και το Μουσείο Καραμανλή με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από συναντήσεις του στην πολιτική του καριέρα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Λαογραφικό Μουσείο Λαδιά που διαθέτει αντικείμενα από την παράδοση του τόπου, από προικοσύμφωνα μέχρι σχολικές ποδιές και είδη του νοικοκυριού. Ξεχωριστή θέση έχει και το Ροδολίβος για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Σπήλαιο Αλιστράτης – Φαράγγι Αγγίτη

Στις φυσικές ομορφιές του τόπου ξεχωριστή θέση κατέχει το Σπήλαιο Αλιστράτης. Σε θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο, είναι η ιδανική απόδραση, ειδικά τώρα τις ημέρες του καύσωνα. Μοναδικοί σταλαγμίτες και σταλαχτίτες με σχηματισμούς που θυμίζουν φλόγες, ανθρώπινες μορφές, ακόμη και στέγη από το χωριό των Στρουμφ (!), θα γοητεύσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου (09.00-19.00 μέχρι τον Αύγουστο, 09.00-17.00 τον χειμώνα)  με είσοδο από 8 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μειωμένες τιμές για ανέργους και φοιτητές.

Σε κοντινό σημείο μπορείτε να φτάσετε και στο Φαράγγι του Αγγίτη ακολουθώντας ένα από τα δύο μονοπάτια που υπάρχουν.

Και οινοτουρισμός

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στην περιοχή του Δυτικού Παγγαίου δραστηριοποιούνται αρκετά οινοποιία παράγοντας εκλεκτά κρασιά. Ένα από αυτά είναι και το Κτήμα Χαραλαμπόγλου που είναι αμπελώνας βιολογικής γεωργίας. Μια οικογενειακή επιχείρηση που καλλιεργεί εκτός των άλλων και μια σερραϊκή ποικιλία: τον κόνιαλο. «Έχουμε 8 ετικέτες και παράγουμε 30.000 φιάλες ετησίως, περισσότερο λευκά και ροζέ», σημείωσε ο Νίκος Χαραλαμπόγλου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ