Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπίρτζης στη Βουλή: Μοναδικός ο ΟΑΣΘ, με πωλητές που δεν δίνουν… ρέστα!

Στη Βουλή ως επείγον το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ

Στη Βουλή είναι πλέον το πολύκροτο νομοσχέδιο Σπίρτζη για τον ΟΑΣΘ, το οποίο ως γνωστόν έρχεται να κρατικοποιήσει τον Οργανισμό και να δημιουργήσει δύο νέους φορείς για τον έλεγχο και τη λειτουργία των Αστικών Συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.

Με τον χαρακτήρα του επείγοντος ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών, με τους εισηγητές των κομμάτων να κάνουν τις πρώτες τοποθετήσεις τους. Ο υπουργός κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για τέλος σε δεκαετίες κακοδιοίκησης του ΟΑΣΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ΟΑΣΘ είναι ο μοναδικός φορέας που οι αυτόματοι πωλητές του δεν δίνουν καν ρέστα».

Απαντώντας στις επικρίσεις περί επείγοντος ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως «60 χρόνια διαλόγου για τον ΟΑΣΘ φθάνουν», ενώ παράλληλα επανέλαβε πως «εάν θέλετε να κάνουμε την αυτοκριτική μας είναι που δεν το κάναμε νωρίτερα, κι όχι μόνο αυτό».

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο Βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης υποδομών, κ. Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο παρωδία και προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις του αντίκεινται πλήρως στο «πνεύμα και το γράμμα» του εθνικού και κοινοτικού δικαίου. «Η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο στις συγκοινωνίες και θα κοστίσει πολύ περισσότερο. Θα οδηγήσει σε τέλμα το συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης» προειδοποίησε ο κ. Καραμανλής. Αναγνωρίζοντας τον… προβληματικό ΟΑΣΘ, ο κ. Καραμανλής είπε πως «Δεν διαφωνούμε στο ότι ο ΟΑΣΘ είναι μια προβληματική περίπτωση αλλά διαφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο πάτε να τον φτιάξετε».

Επιφυλάξεις για το πέρασμα του ΟΑΣΘ στο Δημόσιο εξέφρασε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης. «Το νομοσχέδιο δεν δίνει την παραμικρή εξασφάλιση ότι αυτό που θα έχουμε μπροστά μας θα είναι καλύτερο. Περνάμε από το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ στο κρατικό μονοπώλιο του υπουργείου Μεταφορών» είπε ο κ. Αρβανιτίδης.

Την Τετάρτη θα εισαχθεί για ψήφισε

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία, την οποία ζήτησε η αντιπολίτευση, διαφωνώντας με την διαδικασία του επείγοντος, ωστόσο με 27 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά εγκρίθηκε η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αύριο Τρίτη 18 Ιουλίου, στις 12:00, θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, ενώ την Τετάρτη 19 Ιουλίου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ