Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπίρτζης: Να μάθουν όλοι ποιοι ήταν οι μέτοχοι στον ΟΑΣΘ (Video)

Νέα επίθεση Σπίρτζη στην ΝΔ για τον ΟΑΣΘ

Νέα επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, με αιχμή το ζήτημα του ΟΑΣΘ που απασχόλησε χθες την Βουλή όταν και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που τον κρατικοποιεί.

Ο κ. Σπίρτζης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ υποστήριξε πως υπάρχουν πρόσωπα με πολιτικές συνδέσεις στο μετοχολόγιο του ΟΑΣΘ, δίχως να δώσει περαιτέρω στοιχεία, αναφέροντας όμως πως ο κόσμος θα μάθει ποιοι ήταν οι μέτοχοι μετά από τον απαραίτητο έλεγχο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα σας πω κάτι συγκεκριμένο, γιατί θα γίνει έλεγχος και ποια πρόσωπα ήταν από την μεταπολίτευση και μετά μέτοχοι και πώς. Γιατί είναι άλλο να έχετε κληρονομήσει κ. Βασιλόπουλε εσείς από τον παππού σας κάποια μερίσματα του ΟΑΣΘ και άλλο να τα έχετε αγοράσει κιόλας, που απαγορευότανε. Επομένως βεβαίως όλο αυτό θα γίνει».

Και συνέχισε λέγοντας «Να δούμε αν ήτανε παράνομο, αλλά πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ποιοι είχαν μετοχές εκεί, ποιοι ήταν βουλευτές, ποιοι ήταν υπουργοί, ποιοι ήταν συγγενείς τους, για να εξηγήσουμε και μερικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν ούτε με αυτά που πρεσβεύει «θεωρητικά» η ΝΔ και ο παλαιοκομματισμός. Τουλάχιστον αυτά που λένε στους πολίτες. Να μάθουμε τι γινότανε».

Δείτε την συνέντευξη του κ. Σπίρτζη.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Υπουργού για το ζήτημα του ΟΑΣΘ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαριλένα Κατσίμη): Και μόλις άκουσα εγώ την λέξη κρατικοποίηση, λέω παναγία μου. Το ξέρουν οι εταίροι; Και όχι μόνο εγώ σας ρώτησε και ο κ. Καραμανλής χθες. Έτσι δεν είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από-ιδιωτικοποίηση το είπαμε εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): Ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε ναι… είναι μυστήριο πραγματικά που ρώτησε ο κ. Καραμανλής, δηλαδή θα μπορούσε να ρωτήσει τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον κ. Μητσοτάκη, τα στελέχη της ΝΔ που μιλάνε καθημερινά με τους θεσμούς, έχουν ιδιαίτερες συναντήσεις, σχέσεις, συνομιλίες που δεν ανακοινώνουν τι λένε από κοινού τουλάχιστον. Άρα εμείς πραγματικά απορούμε γιατί μας ρώτησε εμάς…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαριλένα Κατσίμη): Αφού η μεταρρύθμιση σημαίνει αποκρατικοποίηση για τους εταίρους σίγουρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν νομίζω κ. Κατσίμη ότι είναι έτσι. Στις κανονικές Ευρωπαϊκές χώρες και στις κανονικές δημοκρατίες, που οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν φέρει τις χώρες τους στην κατάσταση που την έφερε η ΝΔ και ο παλαιοκομματισμός στη δική μας χώρα. Ούτε φαντάζομαι ότι αν στην Κυβέρνηση της Γερμανίας δεν ήταν ο κ. Σόιμπλε θα πήγαινε να καρφώνει επί της ουσίας και να ζητάει άλλα πράγματα  από την Κυβέρνηση που θα ήταν η κ. Μέρκελ. Αυτά είναι μια παλιά για την χώρα μας πρακτική της ΝΔ που συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση και δεν θέλω να το σχολιάσω. Το σχολιάζει ο ελληνικός λαός, το βλέπει ο ελληνικός λαός. Δεν υπάρχουν τοποθετήσεις άλλων ευρωβουλευτών, εκτός από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ που ψέγουν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα Ευρωπαϊκά όργανα, γιατί δείχνουν λέει επιείκεια στη χώρα. Είναι να τρελαίνεται κανείς. Ούτε υπάρχει συνάντηση κανενός άλλους πολιτικού ηγέτη αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιας χώρας να συναντιέται με τον κ. Σόιμπλε και να μην βγαίνει μια ανακοίνωση κοινή, του τι είπανε. Ούτε υπάρχει άλλος αντιπρόεδρος, ακόμη και συντηρητικού κόμματος να παραδέχεται ότι μιλούσε με τους θεσμούς, γιατί έπρεπε να πέσει η κυβέρνηση, να μην κλείσει η αξιολόγηση και να μην πάμε σε εκλογές. Άρα ο κ. Καραμανλής καλό θα ήτανε να ρωτήσει τα στελέχη του κόμματος του, για να τον ενημερώσουν τι συνομιλίες έχουνε και αν έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση ή όχι την άδεια κατά τη δική τους τακτική. Εμείς έχουμε μια άλλη τακτική. Εμείς βλέπουμε τι λένε οι Ευρωπαϊκοί  κανονισμοί, οι ευρωπαϊκές οδηγίες, συνεργαζόμαστε με τα όργανα και τις διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί είμαστε μέλος της ΕΕ και γιατί δεν θέλουμε να βγούμε από την ΕΕ, έχουμε συγκεκριμένη αντίληψη για την Ευρώπη και το όραμα που πρέπει να έχουμε για την Ευρώπη και αυτό κάνουμε. Υπάρχει ένας κανονισμός από το 2007 για τις αστικές συγκοινωνίες. Αυτόν τηρήσαμε. Είναι τα πράγματα πάρα πολύ απλά σε αυτόν τον κανονισμό. Η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιο σύστημα αστικών συγκοινωνιών θέλει να έχει. Αυτό που απαγορεύει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός και είναι απολύτως αιτιολογημένο είναι να μην έρχεται ένα κράτος μέλος και να λέει αναθέτω στο τάδε ιδιωτικό – κρατικοδίαιτο μονοπώλιο τις αστικές συγκοινωνίες μιας πόλης. Αν επιλέξει η κάθε χώρα να έχει δημόσιες αστικές συγκοινωνίες έχει δημόσιες. Απαγορεύει δηλαδή αυτό που έκανε η ΝΔ στην Θεσσαλονίκη με τον ΟΑΣΘ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(Βασίλης Βασιλόπουλος): Να δούμε λίγο το θέμα; Γιατί αυτό τώρα ψηφίστηκε. Οι αιχμές που λέτε, που αναφέρατε και τώρα και χθες είναι συγκεκριμένες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι αιχμές, είναι κατηγορίες, συγκεκριμένες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): Είναι κατηγορίες συγκεκριμένες στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πάμε να δούμε λιγάκι την υπόθεση αν δεν έχετε αντίρρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαριλένα Κατσίμη): Γιατί ο κόσμος δεν πολυξέρει τι συμβαίνει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρουν στην Θεσσαλονίκη και όσοι έχουν ζήσει έστω και λίγο στη Θεσσαλονίκη ή έχουν σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη ξέρουν πάρα πολύ καλά τι γινότανε με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαριλένα Κατσίμη): Υπήρχε ένα περίεργο καθεστώς, δεν ήτανε ούτε ιδιωτικές, ούτε δημόσιες, ήταν κάτι ενδιάμεσο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Ήταν αμιγέστατα ιδιωτικές. Αυτός είναι ο ιδιωτικός τομέας της ΝΔ. ένας κρατικοδίαιτος σπάταλος, ανεξέλεγκτος ιδιωτικός τομέας. Είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στη χώρα. Είναι αυτό που υπερασπίζονται. Όταν λένε ιδιωτικό τομέα στη ΝΔ είναι ακριβώς τέτοιου είδους μορφώματα, τέτοιου είδους οάσεις σπατάλης του δημόσιου χρήματος που συνεχίζουν να το υπερασπίζονται και να το αναπαράγουν. Γιατί αναπαράγουν και αυτοί οι μηχανισμοί με τη σειρά τους  πολιτικούς της ΝΔ, τους Δημάρχους της ΝΔ, τα ΜΜΕ της ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): Οι κατηγορίες προς τη ΝΔ για το σύστημα αυτό που την κατηγορείτε ότι έστησε στην Θεσσαλονίκη με τον ΟΑΣΘ πως επιβεβαιώνονται από το μετοχολόγιο. Το έχετε ζητήσει; Σας το έχουν δώσει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως μου το δώσανε ετεροχρονισμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): 39.000 μέρισμα το χρόνο. Για πείτε μας λίγο; Από το μετοχολόγιο τι έχετε βρει; Τι συνδέσμους έχετε βρει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μας το έδωσαν ετεροχρονισμένα. Δεν υπήρχε στο Υπουργείο Μεταφορών. Δεν είναι πρωτότυπο να δίνει το Υπουργείο Μεταφορών δεκαετίες τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και να μην έχει το μετοχολόγιο του ΟΑΣΘ που συνεργάζεται και έχει σύμβαση; Δεν είναι ότι δεν υπήρχε αυτό μόνο. Δεν υπήρχε ένα φύλλο χαρτί, ένα έγγραφο που να λέει ότι ο ΟΑΣΘ πληροί και τηρεί τη σύμβαση που έχει, αλλά τα χρήματα δίνονταν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): Τα πρόσωπα που ήταν πίσω από αυτό το μετοχολόγιο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι αρκετά τα πρόσωπα που υπήρχαν πίσω από αυτό το μετοχολόγιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): Συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως! Βεβαίως συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): Θα μας πείτε κάτι παραπάνω για αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαριλένα Κατσίμη): Με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν θα σας πω κάτι συγκεκριμένο, γιατί θα γίνει έλεγχος και ποια πρόσωπα ήταν από την μεταπολίτευση και μετά μέτοχοι και πώς. Γιατί είναι άλλο να έχετε κληρονομήσει κ. Βασιλόπουλε εσείς από τον παππού σας κάποια μερίσματα του ΟΑΣΘ και άλλο να τα έχετε αγοράσει κιόλας, που απαγορευότανε. Επομένως βεβαίως όλο αυτό θα γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαριλένα Κατσίμη): Θα το στείλετε στον Εισαγγελέα; Τι θα γίνει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να δούμε αν ήτανε παράνομο, αλλά πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ποιοι είχαν μετοχές εκεί, ποιοι ήταν βουλευτές, ποιοι ήταν υπουργοί, ποιοι ήταν συγγενείς τους, για να εξηγήσουμε και μερικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν ούτε με αυτά που πρεσβεύει «θεωρητικά» η ΝΔ και ο παλαιοκομματισμός. Τουλάχιστον αυτά που λένε στους πολίτες. Να μάθουμε τι γινότανε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαριλένα Κατσίμη): Να ρωτήσω τώρα κάτι; Πόσο θα στοιχήσει στο κράτος αυτή η μεταβίβαση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): Θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα ελαφρύνει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό θα το καθορίσουν τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά θα σας δώσω μερικά στοιχεία και θα βγάλετε εσείς τα δικά σας συμπεράσματα. Υπήρχε μια σύμβαση το 2001, που όριζε ότι το 2010 η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΟΑΣΘ περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο. Το 2008 έγινε επέκταση της σύμβασης. Τελείως τυχαία δεν πήγε στο ελεγκτικό συνέδριο. Τελείως τυχαία δεν ορίστηκε ότι το 2010 οι αποσβέσεις δεν επεκτείνονται προφανώς και άρα έπρεπε το 2010 η περιουσία του ΟΑΣΘ να έρθει στο ελληνικό δημόσιο. Από το 2010 μέχρι σήμερα κανείς δεν πήρε την περιουσία του ελληνικού λαού από τον ΟΑΣΘ να την  φέρει στο δημόσιο. Άρα κατά την γνώμη μας, η περιουσία που έχει ο ΟΑΣΘ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ο ΟΑΣΘ έχει υποχρεώσεις περίπου 119 εκατ. ευρώ., έχει διεκδικήσεις, ο θεός να τις κάνει διεκδικήσεις, αλλά ας πούμε ότι έχει διεκδικήσεις 125 εκατομμύρια ευρώ. Άρα τι να κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο; Βεβαίως όλα αυτά θα τα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη, οι εκκαθαριστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): Το συγκοινωνιακό έργο θα μειωθεί προκειμένου να κοστίζει λιγότερο; Αυτό είναι το ερώτημα που ρωτάνε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαριλένα Κατσίμη):…Λιγότερα δρομολόγια; θα αυξηθεί το εισιτήριο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Βασιλόπουλε πώς θα μειωθεί το συγκοινωνιακό έργο; Ποιο μειωμένο απ’ ότι είναι σήμερα δεν γίνεται να υπάρχει συγκοινωνιακό έργο στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Βασίλης Βασιλόπουλος): Έχετε κάνει μελέτη φαντάζομαι που δείχνει ότι με αυτό το συγκοινωνιακό έργο συμφέρει να το λειτουργεί το δημόσιο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε καταρχάς σαν πυξίδα το κόστος λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που δεν είμαστε και χαρούμενοι, όλοι μας. Θέλουμε να το βελτιώσουμε. Όταν έχουμε λοιπόν στην Αθήνα την κατάσταση που βιώνουμε κάθε μέρα και στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολύ χειρότερη, αλλά το κόστος είναι πολλαπλάσιο, με πολύ λιγότερα λεωφορεία, με πολύ λιγότερους επιβάτες. Ε πως μπορεί να δικαιολογήσει κανείς μια τέτοια κατάσταση για δεκαετίες στην Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μαριλένα Κατσίμη): Οι θέσεις εργασίας δεν θα μειωθούν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Οι εργαζόμενοι διασφαλίζονται πλήρως. Αυτό που δεν διασφαλίζεται και ήταν μέχρι χθες που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο διασφαλισμένο ήταν τα κέρδη των μετόχων. Γίνεται να έχουμε τόσα εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο του ελληνικού λαού να δίνονται και αυτή η διοίκηση να μην έχει πληρώσει το ΙΚΑ, να μην πληρώνει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να μην πληρώνει την εφορία; Γίνεται οι προμήθειες να γίνονται με απευθείας ανάθεση σε όλα; Να μην γίνεται ένας διαγωνισμός. Γίνεται να νοικιάζουν τα αμαξοστάσια και τα ακίνητα από έναν συνεταιρισμό, που είναι οι ίδιοι μέτοχοι; Αυτά λοιπόν είναι ο ιδιωτικός τομέας της ΝΔ. αυτά είναι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ