Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στην Παναγία Σουμελά (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Για την μεγάλη γιορτή της Παναγίας

Αναζητώντας την χάρη Της, χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν και φέτος στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο ανταποκρινόμενοι είτε σε ένα τάμα, είτε σε μια βαθιά πίστη για την εθιμική επίσκεψη του Δεκαπενταύγουστου. Πολλοί είναι αυτοί που κατασκήνωσαν το Σαββατοκύριακο στο δάσος, έξω από την εκκλησία, τηρώντας μια οικογενειακή παράδοση που μπορεί να κρατάει δεκαετίες. Όπως στην οικογένεια της Ναζλή Γεωργιάδου που επί 45 χρόνια επισκέπτεται ανελλιπώς την Παναγία Σουμελά.

«Οι γονείς μου ήρθαν από τον Πόντο και γω έρχομαι να προσκυνήσω την Παναγία μας τα τελευταία 45 χρόνια. Στην αρχή είχα μικρό τον γιο μου αλλά μετά και τα 4 παιδιά μου και τα εγγόνια, ακολούθησαν την παράδοση και έρχονται μαζί μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Γεωργιάδου. Μπορεί να παραδέχεται βέβαια ότι «είναι λίγο ταλαιπωρία», αλλά προσθέτει ότι, «είναι για την Παναγία». Ωστόσο, δεν ξεχνά να επισημάνει ότι ο κόσμος έχει μειωθεί πολύ ενώ οι υποδομές, όπως οι τουαλέτες και η αποκομιδή των σκουπιδιών, χρήζουν βελτίωσης.

Στην οικονομική κρίση απέδωσε την μειωμένη προσέλευση, κυρίως μετά το 2000, ο Χάρης Γαβρηιλίδης που επί 35 χρόνια "κατασκηνώνει" ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά μαζί με συγγενείς. «Έχει περιοριστεί πολύ ο κόσμος λόγω των οικονομικών προβλημάτων» σχολιάζει.

Με 12 μέλη, για την παροχή πρώτων βοηθειών και ένα πλήρως εξοπλισμένο κινητό ιατρείο, η Επίλεκτη Ομάδα ειδικών αποστολών βρίσκεται στο σημείο για να επιληφθεί τυχόν ιατρικών περιστατικών. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αποστολής Γρηγόρη Μωυσίδη, ήταν περιορισμένα τα περιστατικά που έχρηζαν βοήθειας και αφορούσαν κυρίως κοψίματα και εγκαύματα από τις.....ψησταριές που έστησαν κατασκηνωτές στο Βέρμιο!

Στην Παναγία Σουμελά τα οστά του Λεωνίδα Ιασωνίδη

Το πρωί στην Παναγία Σουμελά τελέστηκε πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Επίσης, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τον Λεωνίδα Ιασωνίδη, τα οστά του οποίου μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο ναό.

Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης,(1884-1959), νεοέλληνας πολιτικός με καταγωγή από τον Πόντο και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως, εκλέχθηκε το 1919 αντιπρόσωπος της απελευθερωτικής Εθνοσυνέλευσης των Ποντίων. Το Σεπτέμβριο του 1922 έρχεται πρόσφυγας στην Ελλάδα όπου και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των προσφύγων που είχαν καταφύγει μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και από το 1923 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στο υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και διετέλεσε υπουργός Πρόνοιας, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του κόμματος Φιλελευθέρων (1930-1932). Μετά την κήρυξη της δικτατορίας Μεταξά, αυτοεξορίσθηκε στην Αγγλία απ΄ όπου αρθογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες εμψυχώνοντας τους Έλληνες στον αγώνα τους εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

Μετά την απελευθέρωση, επέστρεψε στην Ελλάδα, επανεκλέχθηκε Βουλευτής και μάλιστα διετέλεσε υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος. Το 1931 ζήτησε άδεια για τη μεταφορά της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Σουμελά από τον Πόντο στην Ελλάδα, πρόταση που ικανοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ισμέτ Ινονού. Η εικόνα φιλοξενήθηκε για 20 χρόνια στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, και μόλις το 1951 ο Φίλων Κτενίδης θεμελίωσε την εικόνα στη Νέα Παναγία Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά της Βέροιας.

Το όνομά του φέρει μία κεντρική οδός της Θεσσαλονίκης που συνδέει την οδό Εγνατία με την οδό Αγίου Δημητρίου.

Στη μνήμη των μαθητών του Μακρυχωρίου

Και φέτος ένας μαθητής από το Γενικό Λύκειο Μακρυχωρίου παρέλαβε την υποτροφία που έχει θεσπιστεί στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, το 2003. Ο αριστούχος που βραβεύτηκε είναι ο Σταύρος Τοπαλίδης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι επιθυμία του είναι να εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων.

«Μεγάλη η συγκίνηση αλλά και το δέος σήμερα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά το τέλος των εκδηλώσεων στην Παναγία Σουμελά. Πρόσθεσε, δε, ότι το σημερινό μήνυμα είναι διπλό, «πρώτον ότι μόνο οι Έλληνες ενωμένοι και συνεργαζόμενοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και δεύτερον, ότι όλοι μαζί οφείλουμε να δώσουμε την μάχη για τη διεθνοποίηση του θέματος της ποντιακής γενοκτονίας μέχρι να πετύχουμε την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων».

Την ευχή η «Παναγία να φυλάγει την Ελλάδα, την πατρίδα μας που υφίσταται πολλές και άδικες θυσίες, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαμε να τις έχουμε αποφύγει» έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Γκιουλέκας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει κι άλλος δρόμος για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα».

Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή Βίντεο: lifeevents.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή
«Τι πρέπει να συμβεί για να συγκινηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα “γιατί” και πόσες υπογραφές χρειάζονται για να αναλογιστεί τις ευθύνες του;»
ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή