Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Ζωντανεύει» σήμερα η πυρκαγιά του 1917 - Τι θα γίνει το Σ/Κ!

Ένας οργασμός εκδηλώσεων αυτό το Σαββατοκύριακο

Με έναν οργασμό εκδηλώσεων υποδέχεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του φθινοπώρου η Θεσσαλονίκη. Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με ελεύθερη είσοδο, Flea Market, ΒορΟινά, αλλά και το πολυθέαμα για την πυρκαγιά του 1917 για την επέτειο των 100 ετών.

Επέτειος 100 χρόνων της μεγάλης πυρκαγιάς

Η επέτειος των 100 χρόνων της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917, που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης και οδήγησε στην αναγέννησή της, αποτελεί το αντικείμενο του πολυθεάματος «Έγινε η Σπίθα Πυρκαγιά», το οποίο θα εξελιχθεί σε μεγάλο μέρος της πόλης το ερχόμενο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω πόλη, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά από ένα σπίτι, στις 18:00 το απόγευμα. Η συνέχεια είναι στην οδό Εδέσσης, που γλύτωσε από τη μήνη της πυρκαγιάς.

Η κορύφωση της ημέρας έρχεται στην πεζοδρομημένη, λόγω της ημέρας, παραλιακή Λεωφόρο Νίκης στις 21:00. Με ένα πολυθέαμα που ξεκινά από το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 63) στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο μεταμορφώνεται χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping από τους Mark & The koksinel (ομάδα visual artists) ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν την πορεία της Πυρκαγιάς καθώς και το όραμα του E. Εμπράρ, βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.

Σαββατοκύριακο με ανοιχτά μουσεία

Στις 22-24 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους τις πόλεις: παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες. Αυτές θα αφηγηθούν μια διαφορετική ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με σκοπό να μας προβληματίσουν για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και την πορεία τους προς το μέλλον. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23, 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

Στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς και άλλα (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).

Flea Market στο δημαρχείο

Σήμερα Σάββατο 23 και αύριο Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, το Flea Market & Street Food επιστρέφει και πάλι στον προαύλιο χώρο του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπως τον Ιούνιο για τη τέταρτη και μεγαλύτερη εκδοχή του! Το 4ο Flea Market & Street Food επιστρέφει ανανεωμένο με αρκετές νέες συμμετοχές, δραστηριότητες και workshops για τα παιδιά, ξεχωριστές επιλογές Street Food, μουσική απο DJs της πόλης και πολλές ακόμα εκπλήξεις, το Σάββατο 23 & την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ!

ΒορΟινά στο Λιμάνι

Η εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάμελλος: Αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια
«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποδεικνύονται μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο αίτημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Φάμελλος: Αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια