Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πράσινες πρωτοβουλίες για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη»

Δράσεις, αλλά και μια έκθεση φωτογραφίας που θα εγκαινιαστεί το απόγευμα, υπέρ της προστασίας του οικολογικού διαδρόμου που διασχίζει 24 χώρες της Ευρώπης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 Σκεφτείτε τη συνοριακή γραμμή αυτού που ήταν παλιά το «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Κατά το μήκος αυτής της γραμμής που χώριζε την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση για σχεδόν 40 χρόνια, αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή «πράσινη» ζώνη: ένας οικολογικός διάδρομος που διασχίζει 24 χώρες και ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή υπήρξε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη.

Σταδιακά οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη νοητή γραμμή μεταξύ της Θάλασσας Μπάρεντς στη Ρώσο – Νορβηγική μεθόριο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στα Βαλκάνια μετονομάστηκαν σε «Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη». Και το νοτιότερο σκέλος της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης» είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη που περιλαμβάνει πολλούς σημαντικούς οικοτόπους από την Ελλάδα.

1ο βραβείο: Μιχαήλ Κωτσάκης. Χρυσοτσίχλονο (Emberiza citrinella) στην Περιοχή της Πρέσπας (Τρικλάριο)

Για την χώρα μας μία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει να στηρίξουν τις οικολογικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης» (European Green Belt), είναι η «Καλλιστώ».

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την “Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη” (European Green Belt), να μεταφέρουμε καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και να υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες που γίνονται μεμονωμένα», σχολίασε το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επιστημονικός υπεύθυνος της Οργάνωσης κ. Σπύρος Ψαρούδας.

2ο βραβείο:  Παναγιώτης Ντούμας . Ροδόπη, περιοχή NATURA: Όρος Χαϊντού – Κούλα και γύρω κορυφές – GR1120003, εποχιακό υγρολίβαδο σε υψόμετρο 1500 μέτρων λίγο κάτω από το Γυφτόκαστρο, Η φωτογραφία είναι αντεστραμμένη και δείχνει το καθρέφτισμα του ουρανού και της βλάστησης της απέναντι όχθης καθώς και τις άκρες του χόρτου που προεξέχει από την επιφάνεια.

Μάλιστα πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό έγινε τα δύο τελευταία χρόνια και διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη». Εξάλλου στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί το απόγευμα της Δευτέρας 25/9/2017 στις 19.30 στο σινέ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) η εκδήλωση με θέμα «Η περιβαλλοντική σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης. Προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και φωτογραφιών από τα τοπία της» που γίνεται με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Πράσινης Ζώνης (Green Belt)(που γιορτάζεται στις 24 Σεπτέμβρη). Κατά τη διάρκεια της βραδιάς  θα προβληθούν φωτογραφίες από τον πρόσφατο διαγωνισμό με θέμα το Ελληνικό τμήμα του Green Belt, φωτογραφίες από άλλες χώρες της Πράσινης Ζώνης και βίντεο από τα Εθνικά Πάρκα των Πρεσπών, της Ροδόπης και της Β.Πίνδου.

3ο βραβείο: Αριστείδης Τσαντόπουλος. Ευρύτερη περιοχή λίμνης Κερκίνης

Ο κ. Ψαρούδας είπε πως τις ενέργειες της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης» στηρίζουν περισσότερο τα Πάρκα που βρίσκονται στα σύνορα όπως πχ των Πρεσπών και της Κερκίνης και πως υπάρχει «έλλειψη συμμετοχής από κρατικούς οργανισμούς». «Ελπίζουμε να βρεθούν τρόποι ώστε να υπάρχει ενεργή συμμετοχή με την σφραγίδα του κράτους για την υποστήριξη των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης στα προβλήματα που υπάρχουν στις συνοριακές περιοχές ενέταξε και τη λαθροθηρία που σημειώνεται από την πλευρά της Βουλγαρίας στο Φρακτό Ροδόπης. «Τέτοιες πρωτοβουλίες διασυνοριακής συνεργασίας είναι απαραίτητες για την διατήρηση των οικοσυστημάτων», τόνισε ο κ. Ψαρούδας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη
Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως ήμασταν πριν από πέντε χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη