Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επίτιμος Διδάκτορας ΑΠΘ ο Chuanzeng Zhang

Αναγόρευση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Siegen της Γερμανίας, Chuanzeng Zhang. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τα αποτελέσματα των ερευνών του Καθηγητή Zhang έχουν αναδείξει εντυπωσιακά φαινόμενα στη μετάδοση κυμάτων, όπως την απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και εστίασης, την αρνητική διάθλαση, την κυματοδήγηση, το φιλτράρισμα και την απόσβεσή τους. Αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα βρίσκουν πολλές απαιτητικές και καινοτόμες εφαρμογές, όπως σε προηγμένες ηχητικές-διαγνωστικές συσκευές, σε απεικονίσεις υψηλής ανάλυσης με υπερήχους, σε μη-καταστροφικούς ελέγχους με υπερήχους, στην παρακολούθηση της ακεραιότητας των κατασκευών και στη μείωση θορύβου και δονήσεων κ.ά.

Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Κατσάμπαλο

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Παναγιώτη Σεφερλή

Έπαινος του τιμώμενου από τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Γεώργιο Σαββαΐδη

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Mechanics and applications of multifunctional materials and structures-Μηχανική και εφαρμογές σε πολυλειτουργικά υλικά και κατασκευές».

Ποιος είναι ο Καθηγητής Chuanzeng Zhang

O Καθηγητής Chuanzeng Zhang γεννήθηκε το 1957 στην επαρχία Shandong της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Darmstadt, στη Γερμανία, από το οποίο απέκτησε, με «τιμητική διάκριση», το δίπλωμα και τον αντίστοιχο τίτλο του Διπλωματούχου Μηχανικού το 1983. Στη συνέχεια, εκπόνησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή, την οποία ολοκλήρωσε το 1986, και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα Μηχανικού. Στο διάστημα 1986-1989, ασχολήθηκε ως μεταπτυχιακός ερευνητής στην ομάδα του Καθηγητή Jan Achenbach, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Northwestern University των ΗΠΑ. Το διάστημα 1988-2000 διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2000 Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο Tongji University της Σαγκάης, στην Κίνα. Το διάστημα 1995 έως 2004 ήταν Καθηγητής στο University of Applied Sciences Zittau/ Görlitzτης Γερμανίας. Από το 2004 και μέχρι σήμερα ο Καθηγητής Zhangείναι Καθηγητής και Διευθυντής της Έδρας Δομικής Μηχανικής, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Siegen, στη Γερμανία.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελαστομηχανική και η διάδοση ηχητικών κυμάτων σε στερεά σώματα, η υπολογιστική μηχανική, η δομική μηχανική, η μηχανική της θραύσης και η μηχανική πολυλειτουργικών υλικών και κατασκευών.

Ο Καθηγητής Chuanzeng Zhang αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητας σε προβλήματα μετάδοσης ηχητικών και ελαστικών κυμάτων, σε περιοδικά σύνθετα υλικά, όπως οι ακουστικοί πιεζοκρύσταλλοι και τα μετα-υλικά, αναπτύσσοντας αναλυτικά και αριθμητικά μοντέλα, που καθιστούν την προσομοίωση της μετάδοσης των ηχητικών κυμάτων στους ακουστικούς πιεζοκρυστάλλους και στα μετα-υλικά ιδιαίτερα αποτελεσματική και αξιόπιστη.

Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε περισσότερες από 750 δημοσιεύσεις, σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Ο Καθηγητής Chuanzeng Zhang είναι αρχισυντάκτης της επιστημονικής σειράς βιβλίων Advances in Materials and Mechanics (Higher Education Press, Κίνα) και μέλος της συντακτικής ομάδας της σειράς βιβλίων Computational and Experimental Methods in Structures (Word Scientific & Imperial College Press). Διετέλεσε προσκεκλημένος συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Engineering Fracture Mechanics (2009-2010) και είναι προσκεκλημένος συντάκτης του περιοδικού Advances in Mechanical Engineering (2013-), προσκεκλημένο μέλος της συντακτικής ομάδας του Chinese Quarterly of Mechanics (2014-) και μέλος της συντακτικής ομάδας πολλών επιστημονικών περιοδικών.

Ο Chuanzeng Zhang είναι Επίτιμος Καθηγητής του Tongji-University, επισκέπτης Καθηγητής στο Harbin Engineering University, στο Harbin Institute of Technology, του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics, στην China Building Materials Academy, σύμβουλος Καθηγητής του Northwestern Polytechnical University, Επίτιμος Καθηγητής του Beijing Jiaotong University, Fellow του Wessex Institute of Technology(Ηνωμένο Βασίλειο), διακεκριμένος επισκέπτης ερευνητής (2011-2012) της Σχολής Science and Technology, του Πανεπιστημίου του Macau. Είναι, επίσης, Επίτιμος Διδάκτωρ του Slovak University of Technology της Μπρατισλάβας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (European Academy of Sciences), μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και μέλος της Academia Europaea.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ