19

JUL
2018

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ΑΠΘ στο πλαίσιο μεταπτυχιακής διατριβής

Θεσσαλονίκη: Τα δέντρα στα αστικά πάρκα «απορροφούν» περισσότερο άνθρακα

06 Oct 201714.20
Τα πάρκα και όχι οι δενδροστοιχίες δίνουν βαθιές «ανάσες» στο αστικό περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και καταγράφεται ότι η ποσότητα άνθρακα που δεσμεύεται ανά έτος από τα δένδρα, μόλις τριών πάρκων είναι πάνω 319 τόνους!

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής της Δ. Παπαγιαννοπούλου, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια στη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Θέκλα Τσιτσώνη και τη συνεργάτιδά της, υποψήφια διδάκτορα Α.Β. Κοντογιάννη, με την τεχνολογική υποστήριξη της εταιρείας "Τεχνοομοιόσταση".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό GreenTree,το οποίο αναπτύχθηκε για το ερευνητικό πρόγραμμα «Δημιουργία ολοκληρωμένου προτύπου συστήματος για την κυβερνητική στη διαχείριση της αστικής δασοπονίας και την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή» που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Τσιτσώνη. «Τα δέντρα στα πάρκα, επειδή δεν κλαδεύονται όπως των δεντροστοιχιών, έχουν πλούσια κώμη που συντελεί στη μεγαλύτερη απορρόφηση άνθρακα γι΄αυτό και είναι αναγκαία η ενίσχυση των πάρκων και φυσικά η δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσιτσώνη.

Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετηθεί η συμβολή των δένδρων των αστικών πάρκων στη βελτίωση των οικολογικών συνθηκών των πόλεων, με αποτέλεσμα την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό GreenTree, καταρτίστηκε ψηφιακό μητρώο δένδρων για τρία πάρκα του δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως προέκυψε, υπάρχουν 661 δένδρα, εκ των οποίων τα 638 είναι ζωντανά, ανήκουν σε 53 είδη και 27 οικογένειες και δεσμεύουν πάνω από 319 τόνους άνθρακα κατά έτος.

Για την εργασία επελέγησαν τρία πάρκα του δήμου, τα οποία αποτελούν χώρους ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη και τους κατοίκους της. Το πρώτο είναι το πάρκο της ΧΑΝΘ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ιδιαίτερα πυκνό ως προς τα δασοπονικά είδη που περιέχει, τόσο από άποψη πληθώρας ατόμων όσο και από ποικιλότητα των ειδών. Το δεύτερο, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης, είναι το πάρκο Κυρίλλου και Μεθοδίου και χαρακτηρίζεται ως πάρκο γειτονιάς, λόγω της έκτασής του. Το τρίτο είναι το πάρκο Μηνά Πατρικίου, βρίσκεται και αυτό στο ανατολικό τμήμα και συνορεύει με δρόμους χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)Τύπος Θεσσαλονίκης

Καιρός στη Θεσσαλονίκη: Δροσιά… τέλος – Έρχονται μεγάλες ζέστες!

Τοπικά19 Jul 201801.13

Θα κορυφωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο


Μητσοτάκης: Θα πρότεινα στον Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές πριν τη ΔΕΘ

Τοπικά18 Jul 201820.10

Προτείνουμε στον κ. Μητσοτάκη να μην εκτίθεται στον ήλιο, διότι αυτό εγκυμονεί κίνδυνο θερμοπληξίας, απαντά το ΜαξίμουΣε σοβαρή κατάσταση το 9χρονο κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά18 Jul 201819.12

Νοσηλεύεται στην Εντατική Παίδων του Ιπποκρατείου


Θεσσαλονίκη: Η πρώτη αγορά Ρομά θα στηθεί δυτικά – Με 412 πάγκους

Τοπικά18 Jul 201818.50

Προωθούνται οι διαδικασίες για τη λειτουργία της από το δήμο Παύλου Μελά  


Θεσσαλονίκη: Ένα ΙΧ τραυμάτισε 35χρονη ποδηλάτισσα στην Τούμπα

Τοπικά18 Jul 201818.48

Σήμερα το απόγευμα Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη


Στη ΔΕΘ το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας, Διατροφής & Αθλητισμού

Τοπικά18 Jul 201818.30

Στις 29 Σεπτεμβρίου με δωρεάν είσοδο και δωρεάν πάρκινγκ


Το Modex της TESLA έμεινε από… μπαταρία έξω από την Κοζάνη

Τοπικά18 Jul 201817.40

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μεταφέρθηκε με όχημα της οδικής βοήθειας


Το 2019 έτοιμες οι μελέτες για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων

Τοπικά18 Jul 201817.20

Τι είπε ο Μιχάλης Γεράνης στη συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑΜασούτηςMediterranean CosmosCoca-Cola το σχολείοBlue LagoonΕΛΠΕMollersΔΕΘ


ISTyposthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία