Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη, πόλη της Εθνικής Αντίστασης – Πώς θα γιορταστεί η 30η Οκτώβρη

Εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με μια σειρά από εκδηλώσεις θα τιμηθεί ο εορτασμός της 30ης Οκτώβρης, της ημέρας απελευθέρωσης της πόλης μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (1944). Γενικός τίτλος τους; «Θεσσαλονίκη, η πόλη της Εθνικής Αντίστασης».

Συγκεκριμένα στις 25/10 θα γίνει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2) και έπειτα προβολή του ντοκιμαντέρ «30 Οκτωβρίου 1944: Η παραμελημένη απελευθέρωση» που γυρίστηκε πέρυσι σε σκηνοθεσία Φίλιου Στάγκου από την ΔΕΠΘΕ σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό της 30ης Οκτώβρη, ενώ έκθεση ντοκουμέντων (έγγραφα, προκηρύξεις, καρτ ποστάλ) από την Κατοχική περίοδο θα γίνει στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα ντοκουμέντα θα είναι και το πρακτικό της 1η συνεδρίασης του δήμου Θεσσαλονίκης μετά την απελευθέρωση. «Σε αυτό γίνεται αναφορά για αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η πείνα και η στέγη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπήρχε καν κάποια αρχή για να παραλάβει την εξουσία όταν απελευθερώθηκε η πόλη», σχολίασε η  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα.

Τόνισε πως σκέψη της δημοτικής αρχής είναι η Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων να έχει έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα και οι εκδηλώσεις να επεκταθούν χρονικά σε υπόμνηση αυτής της ημέρας.

Για την 30η Οκτώβρη ανέφερε πως εξετάζεται να γίνουν ξεναγήσεις σε κομβικά σημεία της πόλης και πως θα προηγηθούν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί ανάμεσα στο Βασιλικό Θέατρο και τον Λευκό Πύργο. Την δική της νότα θα δώσει η Μπάντα του Ναυτικού που θα παίξει μουσική στις εκδηλώσεις, ενώ από τις 26 Οκτώβρη θα βρίσκεται στην πόλη μας.

«Πάντα γιορτάζαμε την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου. Για κάποιο λόγο αργήσαμε να καθιερώσουμε εορταστικές εκδηλώσεις για τη λήξη του πολέμου. Ήταν μετά από πρόταση του Μηταφίδη που αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι και μάλιστα ονομάσαμε το τμήμα του δρόμου από το Λευκό Πύργο έως το Δημαρχείο ως 30ης Οκτώβρη. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε αυτή την επέτειο ώστε να μπει στη συνείδηση της πόλης. Είπαμε θα κάνουμε καταθέσεις στεφάνων και ανεπίσημα αλλά ουσιαστικά μαζί με την φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης στο σημείο, στο οποίο υπάρχει η πλάκα », ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στην απόφαση της επιτροπής να δοθεί η ονομασία στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη, η πόλη της Εθνικής Αντίστασης» εστίασε ο δημοσιογράφος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων κ. Σπύρος Κουζινόπουλος. «Αυτό έγινε γιατί στις 15/5/1941, ένα μήνα μετά την εισβολή των Ναζί δημιουργήθηκε η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση και στον επόμενο μήνα εκδόθηκε εδώ, σε ένα μυστικό τυπογραφείο η πρώτη εφημερίδα “Ελευθερία” που σάλπιζε το μήνυμα της ελευθερίας και της απελευθέρωσης», ανέφερε ο κ. Κουζινόπουλος.

Τον στόχο να μπουν οι εκδηλώσεις και στην εκπαίδευση ανέφερε από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος Μόνικα Αϊβάζογλου, ενώ η Δρ. Ιστορίας Μαρία Καβάλα είπε πως για την έκθεση «Θεσσαλονίκη, ημέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης» που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης (πιθανότητα από 25/10 έως 8/11) αντλήθηκε υλικό τόσο από ιδιώτες συλλέκτες, όσο και από ιδρύματα και συλλόγους, αλλά και από το Ιστορικό και Συλλεκτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης. Για τη συμβολή του τελευταίου μίλησε ο συλλέκτης –ερευνητής Μάνος Μαλαμίδης εκφράζοντας την χαρά του που συμμετείχε σε αυτή την έκθεση, αλλά και στην προετοιμασία του ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο πλαίσιο του εορτασμού. Παράλληλα αποκάλυψε πως για τον επόμενο χρόνο θα εξεταστεί η πρόθεση να ανεγερθεί μνημείο στην πλατεία Αγίας Σοφίας για την Απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ