Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελληνογαλλικές Συζητήσεις της Θεσσαλονίκης στο Τελλόγλειο

Φταίει η Ευρώπη; -Τις απαντήσεις θα δώσουν Jean Quatremer και Χρήστος Φραγκονικονόπουλος

Μπορούμε να είμαστε ακόμα Ευρωπαίοι; Πάρα πολλές οι αποτυχίες. Από  την οικονομία, τον κοινωνικό τομέα, την άμυνα έως τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Αχαλίνωτος φιλελευθερισμός και πολύ λίγη δημοκρατία.

Είναι εύκολο να καταρτίσουμε έναν κατάλογο κατηγοριών εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκρύπτοντας την ευθύνη όσων ευνοούσαν αυτή την κατάσταση: των κρατών, των ιθυνόντων της Ένωσης - που πρόδωσαν το όνειρο των ιδρυτών της - και των δημαγωγών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η επιστροφή στο παρελθόν θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Είναι καιρός να ξαναδούμε αυτά που μας προσέφερε η Ένωση μέχρι τώρα, μια Ένωση που ποτέ δεν φαινόταν τόσο εύθραυστη, να απειλείται από το εξωτερικό και από το εσωτερικό με το "Brexit", την άνοδο των εθνικισμών και τα εξτρεμιστικά κόμματα.

Περισσότερα θα συζητήσουν ο Jean Quatremer και ο Χρήστος Φραγκονικονόπουλος την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, 18:30

στο Τελλόγλειο  Ίδρυμα Τεχνών A.Π.Θ.(Αγίου Δημητρίου, 159Α) στις "Ελληνογαλλικές συζητήσεις" που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Η συζήτηση στοχεύει να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα, να αποδομήσει τα επιχειρήματα των ευρωφοβικών και των ευρωσκεπτικιστών και να καταδείξει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις απαιτούμενες ριζικές βελτιώσεις, παραμένει χώρος ειρήνης σε έναν ασταθή  κόσμο.

Εισηγητές:

Κ. Jean QUATREMER,  Δημοσιογράφος, Ανταποκριτής της εφημερίδας Libération στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κ. Χρήστος ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Αν. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Κάτοχος Έδρας Jean Monnet, Τμ. Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ.

Συντονισμός: Ρεβέκα ΠΑΙΔΗ, Πανεπιστημιακή Υπότροφος, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών, παν. Μακεδονίας.

Ταυτόχρονη μετάφραση - Ελεύθερη Είσοδος

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές-τριες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι»
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)
Πολύ μεγάλο μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου – Αυξημένη κίνηση και μέσα στην πόλη
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)