Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στέλιος Μαυρίδης: Ο δικηγόρος που διεκδικεί προεδρία στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στον υποψήφιο του δικηγορικού συλλόγου

Ένας νέος, αυτοδημιούργητος και μαχόμενος δικηγόρος διεκδικεί την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, στις επερχόμενες εκλογές της 26ης – 27ης Νοεμβρίου 2017. Ο λόγος για τον Στέλιο Μαυρίδη, επικεφαλής του συνδυασμού ACTUS, ο οποίος έχει συσπειρώσει γύρω του την πλειοψηφία των μαχόμενων δικηγόρων της πόλης. Στόχος του; Να βάλει ανάχωμα στην διάλυση του επαγγέλματος και, όπως μας λέει «να αποκτήσει και πάλι φωνή και αξιοπρέπεια ο Δικηγορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης».

«Από την γένεση του συνδυασμού μας, ήμασταν στο πλευρό των συναδέλφων και αγωνιζόμασταν για τα δικαιώματα και τα καθημερινά προβλήματά τους», αναφέρει ο Στέλιος Μαυρίδης και συμπληρώνει πως «Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν υποχρέωση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια των δικηγόρων, να προτάξουν το ρόλο τους ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των πολιτών και να αποτελέσουν το θεσμικό ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια προσβολής του λειτουργήματος των μελών τους και της Δικαιοσύνης γενικότερα».

Διαβάστε τι μας απαντά σε πέντε ερώτημα για τον δικηγορικό σύλλογο, αλλά και για πολύκροτες υποθέσεις από ξυλοδαρμούς μέχρι τη δολοφονία του δικηγόρου Μ. Ζαφειρόπουλου.

1) Πώς αποφασίσατε να διεκδικήσετε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης;

Η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Δικηγορία είναι τραγική, με μια πολιτεία που στοχεύει στην οικονομική εξαθλίωση των συναδέλφων και έναν Δικηγορικό Σύλλογο που είναι λειτουργικά απών και αόρατος. Ο συνδυασμός που εκπροσωπώ, ο συνδυασμός ACTUS, απαρτίζεται από μαχόμενους δικηγόρους που βιοπορίζονται από τη δικηγορία και βιώνουν έντονα κάθε επίπονη αλλαγή που τους επιβάλλεται εν τη απουσία της διοικήσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Έχοντας, λοιπόν, αγανακτήσει με την κατάσταση που επικρατεί, αποφασίσαμε,ήδη από τη στιγμή ίδρυσης του συνδυασμού,να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε τη διοίκηση του Συλλόγου, για να αποκτήσει και πάλι φωνή και αξιοπρέπεια ο Δικηγορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης.

Ήρθε η ώρα να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσουμε ανυποχώρητοι τα δικαιώματά μας. Προσωπικά το πιστεύω και δεν δίστασα να παραιτηθώ από θέση μέλους Ανεξάρτητης Αρχής για να είμαι στο ραντεβού αυτό, για να είμαι δίπλα στους συναδέλφους μου, μπροστάρης στην προσπάθεια. Οι δικηγόροι Μπορούμε.

2) Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης;

Ο Δικηγορικός κόσμος, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, βάλλεται κατ’ εξακολούθηση, με στοχευμένα, ασφαλιστικά και φορολογικά, «μεταρρυθμιστικά» μέτρα της Πολιτείας, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται και αποψιλώνεται μεθοδικά η δικηγορική ύλη. Έτσι, δημιουργείται ένα ασφυκτικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κλίμα για τους συναδέλφους, πολλοί εκ των οποίων, μη μπορώντας να σηκώσουν το φορτίο αυτό, καταθέτουν τις δικηγορικές τους ταυτότητες και διαγράφονται από τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια, το σχέδιο εξόντωσης του Δικηγορικού κόσμου έχει «αποδώσει», μιας και, στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης μόνο, έχουν γίνει εκατοντάδες διαγραφές συναδέλφων, οι οποίοι, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις, ολοένα και αυξανόμενες, οικονομικές επιβαρύνσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές, κατέθεσαν τις Δικηγορικές τους ταυτότητες.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οι αποδεκατισμένοι εναπομείναντες Δικηγόροι έρχονται αντιμέτωποι στην καθημερινότητά τους με μια διαρκή απαξίωση και θεσμική υποβάθμισή τους από κάθε πλευρά, καθώς αγνοείται προκλητικά ο λειτουργηματικός ρόλος του Δικηγόρου.

3) Ποιες αλλαγές θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν άμεσα στο Σύλλογο και ποιες είναι οι διεκδικήσεις που εσείς θεωρείτε απολύτως απαραίτητες; Τι δεν έχει γίνει από προηγούμενες διοικήσεις;

Από την γένεση του συνδυασμού μας, ήμασταν στο πλευρό των συναδέλφων και αγωνιζόμασταν για τα δικαιώματα και τα καθημερινά προβλήματά τους.

Στις παρούσες αρχαιρεσίες, εάν μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους οι συνάδελφοί μας, και αναλάβουμε την διοίκηση του Συλλόγου, δεσμευόμαστε ότι θα έχουμε θεσμικό και παρεμβατικό ρόλο, θα είμαστε δίπλα στον Δικηγόρο στην καθημερινότητά του με καίριες παρεμβάσεις. Θα είμαστε παρόντες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους στους προϊσταμένους των εκάστοτε αρχών. Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί και αόρατοι στις ανησυχίες και αγωνίες των συναδέλφων μας.

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των δικηγόρων σε κάθε θεσμό απονομής δικαιοσύνης, σε κάθε δημόσιας ενέργειας δικαιοπραξία καθώς και στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τη δικηγορική ύλη, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα πχ για την αμοιβή των ασκουμένων, να διεκδικήσουμε τη λειτουργία τμημάτων των ανωτάτων Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητα για τη Βόρεια Ελλάδα.

Δεσμευόμαστε να διοικήσουμε με συνέπεια και να επαναφέρουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο τον θεσμικό και λειτουργικό ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει. Να συνεδριάζουμε τακτικά και όχι ελάχιστες φορές μέσα σε ένα εξάμηνο, όπως συμβαίνει τώρα. Να επιβάλουμε τις πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται στους συστηματικά απόντες Συμβούλους μέχρις και της αποπομπής τους από το Συμβούλιο.

Δεσμευόμαστε να αποκτήσει ξανά φωνή ο Σύλλογός μας στα κοινά, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την Πολιτεία σε κάθε εξοντωτικό μέτρο εξαθλίωσης της δικηγορίας και όχι να στεκόμαστε σιωπηλοί και αμέτοχοι καθώς το επάγγελμά μας εξοντώνεται.

Τέλος, πέραν της λειτουργικής απουσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από τα κοινά, δεν επιθυμώ να υπεισέλθω σε αναφορές πράξεων ή απραξίας των προηγούμενων διοικήσεων του Συλλόγου μας. Σκοπός μας δεν είναι η κατηγορία των προηγούμενων διοικήσεων. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν και θα αποδώσουν ευθύνες. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε για μια υγιή δικηγορία, για να προστατέψουμε τους συναδέλφους και τα δικαιώματά τους που καταστρατηγούνται καθημερινά. Κοιτάμε στο μέλλον και στην επιβίωση της δικηγορίας και όχι στο παρελθόν.

4) Ποια είναι η ήδη υπάρχουσα δράση του δικηγορικού συνδυασμού Actus, του οποίου ηγείστε;

Στις πολύμηνες και επίπονες για όλους μας κινητοποιήσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προβάλαμε με σθένος και θάρρος την πάγια θέση μας για τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το καθαρό εισόδημα. Προωθήσαμε την κατάργηση κάθε αναχρονιστικής προσέγγισης και αυτόματης αναπροσαρμογής των εισφορών, στοχεύοντας τη δράση μας στη μείωση των συντελεστών επιβάρυνσης, στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον αναλογικό με τα εισοδήματα χαρακτήρα αυτών, ώστε να επιτρέπουν τη βιώσιμη άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος αλλά και να δίνουν προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους.

Αναλάβαμε και φέραμε εις πέρας με επιτυχία την παρουσίαση εισηγήσεων στο Δικηγορικό Σύλλογο εν όψει των νομοθετικών τροποποιήσεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Δικηγόρων, συμβάλλοντας ενεργά στην διασφάλιση της δικηγορικής ύλης, της καθημερινότητας, της εκπροσώπησης και των αμοιβών των δικηγόρων.

Διεκδικήσαμε με καίριες παρεμβάσεις και εισηγήσεις την πρόσβαση των Δικηγόρων στην Υπηρεσία Ασύλου και στην αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ήμασταν κάθετα και ασυμβίβαστα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια μείωσης των δικηγορικών αμοιβών μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών από το Ι.Κ.Α., τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες.

Προτάξαμε τη βελτίωση της καθημερινότητας και της πρακτικής άσκησης της δικηγορίας, μέσω των θέσεων για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και τα απογεύματα, τη σύναψη συμβάσεως με τον Ο.Α.Σ.Θ. για την έκδοση καρτών μειωμένου εισιτηρίου για Δικηγόρους και τη διεκδίκηση ευνοϊκών συμβάσεων με τις ηλεκτρονικές τράπεζες νομικών πληροφοριών.

Εισηγηθήκαμε δράσεις για την εξωστρέφεια του Δ.Σ.Θ. όπως τη συμμετοχή του (για πρώτη φορά) στις εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων με έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Διοργανώσαμε σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων και ημερίδων για την κατάρτιση των συναδέλφων και την επιστημονική όσμωση.

5) Ανοίγοντας τον διάλογό μας και πανελλαδικά, βλέπουμε πως είναι συχνές οι επιθέσεις σε δικηγόρους, ενώ είναι πρόσφατη και η εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Θα θέλαμε το σχόλιο σας.

Η ασφαλής διαβίωση των πολιτών αποτελούσε ανέκαθεν συστατικό στοιχείο κάθε ευνομούμενης Πολιτείας και κάθε πραγματικής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα βιώσαμε περιστατικά ανομίας στη χώρα μας που τείνουν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως η τρομοκρατική επίθεση εναντίον πρώην πρωθυπουργού και οι επιθέσεις κουκουλοφόρων σε Αστυνομικά Τμήματα. Σε αυτά, έρχονται να προστεθούν και τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά βίας εναντίον του δικηγορικού κόσμου, όπως η δολοφονία γνωστού ποινικολόγου, η πρόσφατη επίθεση εναντίον γυναίκας δικηγόρου από μέλη της Χρυσής Αυγής και ο πυροβολισμός δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη από πελάτη του.

Σύσσωμος ο δικηγορικός και πολιτικός κόσμος έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα τα εν λόγω περιστατικά.  Δυστυχώς, όμως, η  απλή στηλίτευση των φαινόμενων βίας παρότι είναι επιθυμητή, δεν είναι αρκετή.  Στη σημερινή κοινωνία, όπου ο σύγχρονος μαχόμενος δικηγόρος προσπαθεί να αγωνιστεί με κάθε τρόπο για την επαγγελματική του επιβίωση, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αντιληπτός ο πολλαπλός θεσμικός του ρόλος. Ο ρόλος του ως υπερασπιστή των θεμελιωδών, των συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη, ατομικών και κοινωνικών, ως φυσικού παραστάτη του πολίτη και ταυτόχρονα, ο ρόλος του ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια δεν αρκεί να είναι μόνο η Πολιτεία. Πρωτεύοντα ρόλο οφείλουν να διαδραματίσουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν τα θεσμικά καταφύγια των δικηγόρων.  Για την απρόσκοπτη άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, είναι αναγκαίο να εμπεδωθεί από τους Δικηγορικούς Συλλόγους η αντίληψη πως το θεσμικό όργανο που τους εκπροσωπεί φροντίζει για την πλήρη διασφάλιση όχι μόνο των επαγγελματικών τους συμφερόντων, αλλά πλέον και των αυτονόητων αγαθών και δικαιωμάτων, όπως η σωματική τους ακεραιότητα και η απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο ρόλος του δικηγόρου ήταν και θα είναι, παρ όλες τις σύγχρονες προκλήσεις, πάντοτε θεσμικός και κομβικός για τη Δικαιοσύνη και τελικά για την ίδια τη Δημοκρατία. Ιδίως στις μέρες μας όπου η κοινωνία βομβαρδίζεται από πληθώρα αντισυνταγματικών φορολογικών και κοινωνικοασφαλιστικών μέτρων, ο δικηγόρος οφείλει να αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο. Τον φυσικό της σύμμαχο. Έτσι, κρίνεται επιτακτικότερη από ποτέ η ενδυνάμωση όλων των θεσμών. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν υποχρέωση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια των δικηγόρων, να προτάξουν το ρόλο τους ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των πολιτών και να αποτελέσουν το θεσμικό ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια προσβολής του λειτουργήματος των μελών τους και της Δικαιοσύνης γενικότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει