Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Υπογραφές για να «σωθεί» η Ναυαρίνου – Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα κατοίκων της Θεσσαλονίκης για το ανάκτορο του Γαλερίου

Το αίτημα κατοίκων της Θεσσαλονίκης για την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του ανακτόρου του Γαλερίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την προστασία του και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής στην Πλατεία Ναυαρίνου, όπου βρίσκεται, στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως απλοί πολίτες οργάνωσαν συλλογή υπογραφών για να «σωθεί» το μνημείο. Εκεί αναφέρουν «Παρακολουθώντας την καθημερινή απαξίωση του μνημείου καλούμε την υπουργό πολιτισμού και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου το πληροφοριακό κέντρο να επαναλειτουργήσει και ο αρχαιολογικός χώρος να γίνει και πάλι επισκέψιμος, εντασσόμενος στην καθημερινή ζωή της πόλης με εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές δράσεις» (βρείτε ΕΔΩ την ψηφοφορία).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αναφέρει «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, αποτέλεσμα της μακραίωνης ιστορίας της ως διοικητικό και οικονομικό κέντρο, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Πολλά είναι τα μνημεία τα οποία μαρτυρούν αυτήν την κληρονομιά, με σημαντική θέση ανάμεσά τους να κατέχει το περίφημο Γαλεριανό Συγκρότημα, ο αρχαιολογικός χώρος ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία Ναυαρίνου.

Όπως είναι γνωστό, ο σπουδαίος αυτός αρχαιολογικός χώρος, τεκμήριο διαχρονικότητας της ίδιας της πόλης, βραβεύτηκε το 2008 με το βραβείο Europa Nostra, για την υποδειγματική αναστήλωση και συντήρηση του μνημειακού χώρου μετατρέποντάς τον σε ένα άρτια οργανωμένο και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα πόλο έλξης επισκεπτών στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η περιοχή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, με κίνδυνο να υποβαθμιστεί τόσο η ίδια η περιοχή όσο και το μνημείο.

Επειδή η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, ανέλαβαν δράση οι ίδιοι οι πολίτες, δηλαδή κάτοικοι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι και επισκέπτες του ιστορικού κέντρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει την προσπάθεια των πολιτών οι οποίοι συσπειρώνονται με κοινό αίτημα, ο χώρος του Γαλεριανού Συγκροτήματος στην πλατεία Ναυαρίνου να γίνει ξανά επισκέψιμος. Αυτό θα διασφαλίσει την πολιτιστική διαχείριση και βιωσιμότητά του και κατ' επέκταση την αναβάθμιση της πολύπαθης περιοχής του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Τι αναφέρουν οι πολίτες

Το ανάκτορο του Γαλερίου είναι η καλύτερα σωζόμενη αυτοκρατορική κατοικία της Ύστερης Αρχαιότητας στην Ευρώπη (4ος μ. Χ.). Ο αρχαιολογικός χώρος έχει έκταση 9 στρεμμάτων και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ναυαρίνου και στον πεζόδρομο Δ. Γούναρη. Η αποκατάσταση του μνημείου και των ψηφιδωτών του δαπέδων (Έκταση:1,5 στρέμμα) διήρκησε 21 χρόνια, (1994 ‐2015), και έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Κράτος (Δαπάνη: 1.100.000 € περίπου). Με την ολοκλήρωση των εργασιών το μνημείο αναδείχθηκε και έγινε επισκέψιμο, συμβάλλοντας σημαντικά στην προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης (Βραβείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Europa Νostra 2008/ΕU Prize for Cultural Heritage για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Το 2011 ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου στην πλατεία Ναυαρίνου έκλεισε, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πρόσληψη αρχαιοφυλάκων, ενώ το υπερσύγχρονο, πληροφοριακό κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος, στην οδό Δ. Γούναρη, που κατασκευάστηκε το 2015, σταμάτησε να λειτουργεί το 2016 για τον ίδιο λόγο (galeriuspalace.culture.gr).

Από το 2011 ο αρχαιολογικός χώρος, καθώς δεν φυλάσσεται και παραμένει μη επισκέψιμος για τους δημότες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, υφίσταται κάθε είδους φθορές και βανδαλισμούς (καταστροφή φωτιστικών και ενημερωτικών πινακίδων, γκράφιτι, κ.λ.π), ενώ τη νύχτα χρησιμοποιείται για τη διακίνηση και τη χρήση ουσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αρχαιότητες και το ψηφιδωτό διάκοσμο.

Παρακολουθώντας την καθημερινή απαξίωση του μνημείου καλούμε την υπουργό πολιτισμού και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου το πληροφοριακό κέντρο να επαναλειτουργήσει και ο αρχαιολογικός χώρος να γίνει και πάλι επισκέψιμος, εντασσόμενος στην καθημερινή ζωή της πόλης με εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές δράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ