Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μύδια που κρατούν μέχρι και 32 ημέρες από τα ΤΕΙ (ΦΩΤΟ + Video)

Νέα τεχνική συντήρησης με ιδανική αναλογία σε ξύδι και αλάτι

Πως θα σας φαινόταν ένα σακουλάκι μύδια που θα μπορούσε να συντηρηθεί ακόμη και 32 μέρες, χωρίς να χάσει τη γεύση του; Οι ερευνητές του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, κατάφεραν την ιδανική αναλογία σε ξύδι και αλάτι για την καλύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια συντήρηση των αποφλοιωμένων μυδιών και μάλιστα ένα πολύ ωραίο, σχεδόν διάφανο χρώμα στη συσκευασία.

Η παρουσίαση του νέου προϊόντος έγινε σήμερα σε μια εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου ο γνωστός σεφ Γιώργος Μακρής έδωσε μια… γεύση από νοστιμότατες συνταγές με μύδια: Μύδια στιφάδο, ριγκατόνι με μύδια σε λευκή αρωματική σάλτσα, μύδια με τσιγαριαστά χόρτα και ελιές και φυσικά το γνωστό και μη εξαιρετέο μυδοπίλαφο.

«Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου "SUCCESS- Strategic Use of Competitiveness towards Consolidating theEconomic Sustainability of the European Seafood Sector", το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Α΄ ΤΕΙ ερεύνησε τεχνικές συντήρησης αποφλοιωμένων μυδιών» αναφέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Δημήτρης Πετρίδης. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν το νέο προϊόν μέσα από 12 πιάτα που προετοίμασε αποκλειστικά για την εκδήλωση ο σεφ Γιώργος Μακρής.

«Τα αποφλοιωμένα μύδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μέσα σε σακουλάκι με νερό, έχουν διάρκεια ζωής έξι ημερών και κάποιες φορές έχουν καφετί χρώμα που προέρχεται από τον "τραυματισμό" του μυδιού κατά την αποκοπή του, με μαχαίρι, από το κέλυφος. Για να αποφύγουμε αυτό το χρώμα, ατμίσαμε τα μύδια για να ανοίξουν και τα βάλαμε σε σακουλάκια με νερό, λευκό ξύδι και αλάτι, μεγαλώνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους και ενισχύοντας τη γεύση τους» εξηγεί ο κ. Πετρίδης. Κάνοντας πειράματα με την αναλογία ξυδιού - αλατιού, οι ερευνητές κατέληξαν στην αναλογία 4% έως 10% επί του συνολικού όγκου του νερού που περιέχει το σακουλάκι με τα μύδια.

Το καινοτόμο προϊόν επί του παρόντος βρίσκεται στη φάση εργαστηριακών δοκιμών και δείγματος, ενώ στους επόμενους μήνες υπάρχει η προσδοκία για την κυκλοφορία του στην εγχώρια αγορά. Την παρουσίαση επιμελήθηκαν ο Δημήτριος Πετρίδης, Επιστημονικά Υπεύθυνος Έργου και Καθ. Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μαζί με τον Γιώργο Μακρή, Corporate Executive Chef στα CHC HOTELS, ενώ  η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής:

-Η εξαφάνιση του καφέ χρώματος

-Η εύκολη εφαρμογή της τεχνικής από τις εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας μυδιών

-Η επιμήκυνση σε υπερθετικό βαθμό του χρόνου ζωής των μυδιών (συμβατικός χρόνος ζωής 5-6 ημερών): Άλμη 4% - 17 μέρες, Άλμη 10% - 27 ημέρες, Λευκό ξύδι 10% - 32 ημέρες, Λευκό ξύδι 15% - 32 ημέρες

-Παραμένουν αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των μυδιών (σε εμφάνιση και γεύση).

Γιώργος Καλλίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης
Σε συνάντηση με τη δήμαρχο Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, συζήτησαν για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης
Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο
Εκδήλωση σήμερα το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας - Η Ειρηνοδρομία θα έχει ως σημείο κατάληξης την παραλία της Θεσσαλονίκης το απόγευμα
Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο