Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τρεις καμήλες με δώρα στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας! (ΦΩΤΟ)

Θα στολιστούν σε ένα συμμετοχικό εργαστήρι υπό τον μπλε ουρανό του πεζόδρομου

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στη γέννηση του Χριστού οι τρεις μάγοι με τα δώρα ακολούθησαν το λαμπρότερο άστρο του ουρανού και ταξίδευσαν πάνω σε καμήλες από την Ανατολή για να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής τρεις καμήλες βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, για να προσθέσουν ένα λιθαράκι ακόμα στο Χριστουγεννιάτικο εορταστικό κλίμα. Ήρθαν από το Καβαλάρι και λέγονται Τζένη, Τζέλα και Τζούλια!

«Πρόκειται για παλιές καμήλες που ανήκαν στο δήμο Θεσσαλονίκης και τις ανακατασκεύασα προκειμένου να αποτελέσουν το μέρος ενός πρότζεκτ για τον στολισμό και για τον εορτασμό της πόλης για τα Χριστούγεννα», δήλωσε στο typosthes.gr o καλλιτέχνης Μάριος Teriade Ελευθεριάδης που έχει αναλάβει την εικαστική αυτή δράση. Όπως είπε θα γίνει εργαστήρι σήμερα στην Γεωργίου Σταύρου που θα αμπαλαριστούν συμβολικά δώρα, πρακτικά θα είναι κουτιά με περιτύλιγμα, τα οποία στη συνέχεια θα φορτωθούν στις καμήλες. Αλλά τα ουσιαστικά δώρα θα τα φέρει η τελευταία με πολλά υφάσματα στο πλαίσιο μιας δεύτερης δράσης με φιλανθρωπικό χαρακτήρα: των «φασκιωμένων».

«Θα γίνει σήμερα ένα συμμετοχικό εργαστήρι με το ΜΜΣΤ και με απλούς πολίτες που θα μας βοηθήσουν να αμπλάρουμε τα συμβολικά δώρα και να στολίσουμε τις καμήλες το Σάββατο μετά τις 4 το απόγευμα ή την Κυριακή αν ο καιρός δεν είναι καλός αύριο κάτω από τον έναστρο πλέον μπλε ουρανό του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας», δήλωσε ο καλλιτέχνης. Συμπλήρωσε πως παράλληλα θα τρέχει ένα άλλο πρότζεκτ: τα «φασκιωμένα».

Πρόκειται για αμπαλάρισμα τσουρεκιών με υφάσματα που έχουν έμπνευση τις δεκαετίες ’70-’80 , βίντατζ και γνωστών οίκων, τα οποία πωλούνται σε γνωστό ζαχαροπλαστείο της περιοχής. «Ενσωματώνω μέσα το τσουρέκι και γίνεται αμπαλάζ για ένα συμβολικό λόγο: φασκιώνω τα τσουρέκια, όπως φασκιώνουμε τα μωρά. Και τα έσοδα θα πάνε σε αγορά λευκών ειδών που χρησιμοποιούνται για φάσκιωμα (σεντόνια, ζιπουνάκια κλπ) σε μωρά έως 1,5 έτους για τις ανάγκες τριών βρεφοκομείων της Ελλάδας: τον Άγιο Στυλιανό εδώ, και στην Αθήνα τα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ και το Μητέρα.

Το 2ο πρότζεκτ ήρθε για να μείνει. Και ως προϊόν αλλά και στο γεγονός ότι τα έσοδα θα δίνονται σε ανάγκες που θα έχουν τα βρεφοκομεία για λευκά είδη βρεφών. Απλά την περίοδο των γιορτών θα υπάρχει ένα ξεχωριστό stand για τις πωλήσεις των φασκιωμένων», σημείωσε ο κ. Ελευθεριάδης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ