Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο… «πόδι» σήμερα η πόλη για το Συλλαλητήριο – Τι πρέπει να ξέρεις

Φτάνουν εκατοντάδες λεωφορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκη

Στο «πόδι» από νωρίς το πρωί σήμερα Κυριακή 21 Ιανουαρίου η Θεσσαλονίκη, καθώς θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Εκατοντάδες λεωφορεία βρίσκονται καθ’ οδόν ή έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ από χθες είχαν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για να στηθεί η εξέδρα που θα φιλοξενήσει τους ομιλητές.

Πιο αναλυτικά, σήμερα αναμένεται να φτάσουν στην πόλη περισσότερα από 700 λεωφορεία, τα οποία θα αφήσουν τον κόσμο στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έπειτα θα κατευθυνθούν προς τα δύο πιθανά σημεία όπου θα παρκάρουν, ένα το λιμάνι και δύο το εμπορικό κέντρο Μακεδονία. Η τροχαία θα βρίσκεται από νωρίς επί ποδός, ενώ θα κλείσουν κεντρικοί δρόμοι (δείτε παρακάτω όλα τα μέτρα της Τροχαίας).

Πρώτος ομιλητής θα είναι ο δημοσιογράφος Στέλιος Καλόγηρος, δεύτερος ο επικεφαλής της οργάνωσης «Σπάρτακος», Κώστας Καραϊσκος (γνωστός από τις αφίσες κατά του Ερντογάν στην Κομοτηνή), τρίτος ο παπα-Ανδρέας από την Κρήτη. Τέταρτος ο στρατηγικός αναλυτής, Νίκος Λυγερός και πέμπτος ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης.

Ποιοι θα δώσουν το παρών

Η πιο ηχηρή παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σίγουρα ο Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως αναφέρουν κύκλοι της Περιφέρειας στο Typosthes.gr, ο κ. Τζιτζικώστας θα συμμετάσχει κανονικά στο συλλαλητήριο. Επιπλέον, και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, έχει δηλώσει πως θα παραβρεθεί, όπως και ο Ευθύμης Φωτόπουλος (δήμαρχος Δέλτα). Θετικά έχουν εκφραστεί για το συλλαλητήριο και ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας.

Σε επίπεδο κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία έδωσε «εντολή» για κατά συνείδηση παρουσία στο συλλαλητήριο, κάτι που θα φέρει τους βουλευτές της πόλης στο Λευκό Πύργο. Θ. Καράογλου, Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης και άλλοι αναμένεται να παραβρεθούν. Το παρών θα δώσουν και οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θεσσαλονίκης, Κ. Ζουράρις και Γ. Λαζαρίδης. Επιπλέον, στο Λευκό Πύργο θα είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης μαζί με τους βουλευτές, Γ. Σαρίδη και Αρ. Φωκά. Δεν αναμένονται βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ.

Και οι ομάδες της πόλης συμμετέχουν

Από το συλλαλητήριο δεν θα λείψουν και οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Κάλεσμα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. «Η Μακεδονία είναι ο τόπος μας, το σπίτι μας, η ιστορία μας. Είναι ιστορικά μια και Ελληνική. Δεν είναι δική μας δουλειά να παράγουμε πολιτική, ωστόσο απαιτούμε η αλήθεια και η ιστορία να διαφυλαχθούν με κάθε κόστος», σχολιάζει η ΠΑΕ σε ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης. Η ΠΑΕ Άρης, επίσης εξέφρασε τη στήριξή της στο συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία με ανάρτηση στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Μακεδονία είναι μια, μοναδική και ελληνική» και πως «ενώνουμε όλοι τη φωνή μας στο συλλαλητήριο της Κυριακής». Τέλος, ο Ηρακλής δήλωσε την αντίθεση του με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στις διαπραγματεύσεις.

Ο αντίθετος Γιάννης Μπουτάρης

Αντιθέτως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εξαρχής είχε εκφράσει την αντίθεση του στα συλλαλητήρια, καταδικάζοντας τα δημόσια. «Ανούσιες πρωτοβουλίες που δεν πρέπει να επαναληφθούν» χαρακτήρισε και το συλλαλητήριο του 1992 ο κ. Μπουταρης, δηλώνοντας «φαίνεται ότι δεν πήραμε το μάθημα, δεν συνειδητοποιήσαμε τις καταστρεπτικές συνέπειες που είχαν οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις το 1992 στους χειρισμούς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο δήμαρχος, όμως δεν σταμάτησε εκεί και καταδίκασε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων για την ονομασία των Σκοπίων, σύμφωνα με το οποίο στο όνομα της γειτονικής χώρας δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου ο όρος Μακεδονία. «Ακριβώς επειδή είναι μια περίοδος μεγάλων εντάσεων, που αφορά την αποκατάσταση των καλών σχέσεων με τα Σκόπια, το να εκφράσουμε εμείς μια γνώμη, δεν αντιπροσωπεύουμε την πολιτική της χώρας, το θέμα αυτό το χειρίζεται η κυβέρνηση, όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού. Εγώ καταδικάζω και το ψήφισμα που πήρε η ΠΕΔΚΜ. Για τον απλούστατο λόγο, επειδή η θέση της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η θέση, που είχε τότε η ελληνική κυβέρνησης στο Βουκουρέστι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν κινδυνεύουμε εμείς από τους Σκοπιανούς. Οι Σκοπιανοί κινδυνεύουν από εμάς. Δεν είμαστε εμείς που φοβόμαστε. Αυτοί είναι που αγωνιούν. Η Εθνική θέση είναι αυτή που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι από τον Καραμανλή και την Μπακογιάννη», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Η στάση του Μητροπολίτη Άνθιμου

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος έχει επισήμως κρατήσει μία ουδέτερη στάση προς το συλλαλητήριο, καλώντας σε «πανστρατιά προσευχής» για σήμερα Κυριακή. Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθεί πάνδημη και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία (07.00-11.00 π.μ.) στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να καλεί τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της πόλης να συμμετάσχει σε αυτήν την «ειρηνική και πνευματική εκδήλωση υπέρ της πατρίδας μας και της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας».

Στη Θεία Λειτουργία θα προεξάρχη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκη κ.κ. Άνθιμος και θα συμμετάσχουν και άλλοι Αρχιερείς και ιερείς.

Κλειστοί δρόμοι και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ανακοίνωση για τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το συλλαλητήριο εξέδωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η Τροχαία, τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ.Καραμανλή, Β.Όλγας).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου).

Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους. Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας με το σύνολο της δυνάμεως της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.

Αντισυγκέντρωση στην Καμάρα

Να σημειωθεί πως για σήμερα το μεσημέρι (13.00) είναι προγραμματισμένη η αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στην Καμάρα.

Ζωντανή κάλυψη από το συλλαλητήριο

Οι διοργανωτές ενημερώνουν πως θα υπάρχει τόσο τηλεοπτική κάλυψη αλλά και διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση. Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μπορείτε να το δείτε ζωντανά στο παρακάτω βίντεο μέσω livestreaming (θα αρχίσει να παίζει όταν ξεκινήσει), από την Live Media.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ