Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα βίντεο από τον εμπρησμό κτιρίου στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση σε λίγη ώρα στο σημείο ...

Σε «εθνικιστικά και αιματολάγνα από άμβωνος και εξέδρας παραληρήματα εξελίχθηκε γρήγορα κι αβίαστα η αγάπη για την πατρίδα και τα εθνικά της δίκαια» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η οποία καλεί σε πορεία το απόγευμα, με συγκέντρωση έξω από την κατάληψη Libertatia, που στεγαζόταν στο διατηρητέο που πυρπολήθηκε χθες.

«Οι δρόμοι της πόλης άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια για να παρελάσουν με κάθε επισημότητα τα τάγματα της Χρυσής Αυγής υπό την καθοδήγηση των υπόδικων βουλευτών τους, ο Λευκός Πύργος μετατράπηκε σε κολυμπήθρα για το ξέπλυμα φασιστών, ναζί, μαχαιροβγαλτών, με τις ευλογίες της κοινοβουλευτικής δεξιάς (συμπολιτευόμενης κι αντιπολιτευόμενης), τοπικών αρχόντων και της εκκλησίας σε μία φιέστα κακόγουστου χουντοφολκλόρ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης σημειώνει, σε ανακοίνωση, ότι «δεν ήταν μόνο το γεγονός πως το συλλαλητήριο νομιμοποίησε κάθε είδους εθνικισμό με κεντρικό ομιλητή τον γνωστό ακροδεξιό στρατοκράτη Φράγκο Φραγκούλη, αλλά και την παρουσία των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής που περιορίστηκαν στον χώρο του συλλαλητηρίου, αλλά άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και για πιο επιθετικές δράσεις».

Σύμφωνα με την Αντιεξουσιαστική, «μία χουλιγκάνικη μικροομάδα με φασιστικά χαρακτηριστικά που επικαλούνταν το προσφυγικό και ιστορικό όνομα του ΠΑΟΚ μετατράπηκε με ευκολία σε εθνικιστική συμμορία».

«Αρχικά, επιτέθηκαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο κουβαλώντας όλες τις ιδεοληπτικές μονομανίες του οπαδισμού με εθνικιστική επένδυση, απομακρύνθηκαν, όμως, επιτυχώς από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που αποτελούσαν την περιφρούρηση του χώρου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Στη συνέχεια προσπάθησαν να αντιπαρατεθούν ανεπιτυχώς με τη συγκέντρωση της Καμάρας. Στο τέλος κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Στρατού, προς την κατάληψη Libertatia. Εκεί, προηγουμένως, μία επίσης μικροομάδα νεοναζί και εθνικιστών (Ιδεάπολις, Ιερός Λόχος κ.λπ.) είχαν αποπειραθεί ανεπιτυχώς να πυρπολήσουν με πυρσούς τη Libertatia. Αυτό που δεν κατάφεραν οι δηλωμένοι νεοναζί ήρθαν να το ολοκληρώσουν οι ίδιοι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης παραθέτει και δυο βίντεο τα οποία, όπως αναφέρει, «ήρθαν στα χέρια μας προς επιβεβαίωση όλων των ισχυρισμών μας και με την χρονική σειρά των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ